torstai 9. elokuuta 2012

Apple TV käyttökokemuksia (2012 edition)

Tämä juttu on vuodelta 2012, lue mieluummin uudesta Apple TV:stä: Uusi Apple TV 4 - villesdesign.fi (2016)


Pitkän haaveilun ja kesäloman päätteeksi hankin vihdoin Apple TV:n. Odotukset olivat ehkä turhan kovat mutta suurin syy siihen lienee suomen onneton video-on-demand -tilanne.

edit: Netflix toimii nykyään ja hienosti toimiikin. Apple TV on erinomainen vaihtoehto Netflixin käyttämiseen. iTunesin leffatarjonta kasvaa myös koko ajan. Asiasta lisää uudemmassa kirjoituksessani.

edit2: Kerrostaloympäristössä on suositeltavaa hankkia 5 GHz wlan. Oma laitteeni alkoi reistailla ja korvasin sen Applen Airport Expressillä. Luotettavuus nousi ihan uudelle tasolle ja äänentoistoa vaivannut viive katosi lähes olemattomiin. Myös Airplay-peilaus hyötyy nopeammasta verkosta.

edit3: Uutta juttua: Apple TV käyttökokemuksia osa 2

AppleTV on pieni mediatoistin joka toimii myös linkkinä tietokoneen ja stereoiden tai television kautta wlanin avulla. Valitettavasti Airplayn kuvan siirto onnistuu vain uusimmilla, 2011 ja sen jälkeen tehdyillä, maceilla joissa on tarvittava siru videokuvan käsittelyyn. Ääntä olen kyseisellä tekniikalla siirrellyt jo pidemmän aikaa Airport Expressiini mutta vuoden 2010 MacBook Pro:ni ei sisällä tarvittavaa piirisarjaa. Kymmenen dollarin hintaisella Airparrotilla kuva siirtyy kyllä mutta suorituskyvyn kustannuksella sillä sen kanssa prosessori on kovilla. Airparrot on toki ominaisuuksiltaan monipuolisempi kuin Airplay, mutta itse kaipaisin lähinnä videon siirtoa vaikkapa Voddleria katsellessa.

Itse laite on pieni ja sievä sekä erittäin laadukkaan tuntuinen. Käytössä Apple TV ei ääntele mitenkään. Voisi kuvitella että tämän saisi asentaa fiininpäänkin olohuoneeseen, saavuttihan Mac Mini suosiota aikoinaan samasta syystä, se oli oikeasti salonkikelpoinen pikku tietokone. Etupuolta koristaa pieni valkoinen ledi joka kertoo laitteen olevan päällä. Ledi on sopiva himmeä ja vaikka se erottuukin hyvin, se tekee ison pesäeron ällöihin ylikirkkaisiin sinisiin ledeihin jotka olivat trendikkäitä ehkä 10 vuotta sitten mutta niitä tungetaan vieläkin joka paikkaan. Takapuolella on yksi hdmi-portti, optinen toslink-lähtö, micro-usb huoltoporttina sekä paikka virtajohdolle, erillistä muuntajaa ei ole. Toslinkkiä tarvitsee mikäli vahvistimessa ei ole hdmi-liitäntöjä. Jos on hifiasiaossa vanhan koulukunnan miehiä, tarvitaan väliin D/A-muunnin eli DAC. Itse käytän edullista Lindy DACcia jota saa ainakin Saksan amatsoonista. Suosittelen samaa pikkukaveria myös taulutelevisioiden jatkoksi jos joutuu käyttämään analogista ulostuloa. Omassa Sony Braviassani on oikeasta linjalähdöstä (= ei kuulokeliitäntä) huolimatta aivan ala-arvoinen ääni stereoiden kautta toistettunakin.

Laitteen käyttöönotto on helppoa, johdot vain kiinni, syöttää wlanin salasanan ja oman Apple ID:nsä ja homma rokkaa. Toki kannattaa asentaa uusimmat päivitykset ja käydä asetukset läpi jotta saa ne haluamakseen. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys muissakin nykyajan laitteissa. Jos haluaa kuunnella tai katsella omaa iTunes-kirjastoaan, pitää käydä laittamassa kotijako päälle koneen puolelta. Macin omistajat voivat myös selata valokuvakirjastojaan Apple TV:llä joka on ainakin minusta mainio ominaisuus. Onnistuvathan nämä toki muillakin laitteilla, mutta tuskin näin helposti ilman turhaa nörtteilyä.

Apple TV:n käyttöliittymä on yksinkertainen, sekä hyvässä että pahassa. Turhia säätöjä ei liieämmälti ole eivätkä kaikki niitä kaipaakaan. Tämä tekee käytöstä suoraviivaista mutta joskus menee sormi suuhun kun toiminnolle ei ole omaa nappulaa ja se on sijoitettu ei niin loogisesti. Ei niin looginen sijoittelu vaivaa kylläkin myös Xbox 360-konsolianikin vaikka nappuloita ja vaihtoehtoja on huomattavasti enemmän käytössä. Itseäni nyppii kuitenkin eniten että letterbox-kuvaa ei saa 1080p-televisiossani zoomattua koko ruudulle vaan ylä- ja alareunaan jäävät mustat palkit. Toki monien mielestä zoomaaminen olisi elokuvan raiskaamista, mutta kyllä ne on yleensä kuvattu siten että mitään tärkeää ei jää pois. Onhan niitä leffoja katseltu 4:3 kuvasuhteellakin. Kannattaa myös huomioida että laitteessa on vain digitaaliset äänilähdöt eikä äänenvoimakkuutta voi säätää Apple TV:n kapulalla. Sanotaan myös että Steve Jobs vihasi AppleTV:n nykyistä käyttöliittymää ja huhutaan myös että laite avattaisiin pian ohjelmistokehittäjille muiden iOS-laitteiden tapaan.

iTunes ja leffat

Ehkä parasta laitteessa on elokuvien vuokraaminen iTunesista. Hd-tarkkuudella elokuvia katselee mielellään ja 10 megan nettiyhteydellä ja N-sarjan wlanilla ei pitäisi tulla ongelmia. Olen nyt katsellut 3 hd-leffaa, kahdessa niistä tuli kerran pieni muutaman sekunnin katkos ja yksi toistui virheettömästi. Kyllä se ainakin maikkarin mainoskatkot voittaa mennen tullen. Jos nettiyhteys hidastelee, Apple TV ei anna aloittaa katselua ennen kuin elokuvaa on riittävästi bufferissa. Varsinaista kovalevyähän laitteessa ei ole minne voisi leffoja talletella pidemmäksi aikaa.

Valitettavasti suomen leffatarjonta on kaukana Yhdysvaltojen ja vaikka Englannin tarjonnasta, myös Hulu ja Netflix loistavat meillä poissaolollaan, tosin jälkimmäisen tulosta suomeen on nyt huhuiltu mediassa. Hankkimalla ulkomaalaisen iTunesin lahjakortin voi Applea huijata, ainakin hetkeksi. Monissa palveluissa on myös maaestot mutta kikkailemalla niistäkin selviää.

Oman dvd-kokoemansa voi myöskin pakata kovalevylle ja katsella Apple TV:n kautta mikäli ne ovat iTunes-kirjastossa ja oikeassa muodossa. Rippaus onnistuu kätevästi HandBrakella ja siinä on valmiina asetukset Apple TV:lle optimoitujen videoiden pakkaamiseen.

Tietokoneen iTunes osaa myös siirtää videota Apple TV:hen vanhemmallakin koneella mutta silloin pätevät iTunesin normaalit tiedostomuotorajoitukset ja leffatkin vuokraa mukavammin itse Apple TV:llä.

Jailbreikkaaminen

Tällä hetkellä Apple TV:hen ei voi asentaa mitään sovelluksia vaan pitää tyytyä siihen mitä Apple on meidän hyväksemme päättänyt. Toki laitteen voi "jailbreikata" eli laitteen ohjelmisto murretaan siten että siinä voidaan ajaa muitakin sovelluksia ja asetuksia pääsee sorkkimaan vähän paremmin. Jailbreikkaaminen ei ole erityisen vaikeaa tai vaarallista mutta pientä nörtin vikaa on hyvä olla. Ja itse en ainakaan taida hommaan ryhtyä, hyödyt ovat sen verran marginaaliset, sopivia ohjelmia kun ei ole kovin paljoa. Eniten jailbreikkaaminen hyödyttänee piratoidun tai muuten vain ei-iTunes-yhteensopivan leffa- ja musiikkikokoelman omistajia.

Tulevaisuus

Tällä hetkellä laitteen potentiaali makaa aika pitkälti hyödyntämättömänä. Netflixin tulo kuitenkin korjaisi tilannetta reilusti. Apple TV:n avaaminen toisi varmasti Voddlerin ja Headwebbin nopeasti alustalle mutta suomen onnetonta sisällöntarjontaa se ei valitettavasti korjaa kokonaisuudessaan, vaikka monesta palvelusta löytäisi varmemmin mieluisaa katseltavaa. Leffayhtiöt tekevät väkisin myös meidän maksuhaluistenkin elämästä hankalaa. 

Hyvää

 • Pieni koko ja tyylikäs ulkoasu
 • Äänetön
 • Helppo käyttää kaukosäätimellä tai Remote-sovelluksella
 • Optinen lähtö äänelle
 • YouTube ja Vimeo
 • Langaton äänen siirto
 • Airplay-peilaus uusien macien ja iLaitteiden omistajille

Huonoa

 • Rajoitetut mahdollisuudet
 • iTunesin huono leffatarjonta suomessa ja Hulun puute, Netflix toimii nykyään (syksy 2012 eteenpäin)
 • Joillekin analoginen äänilähtö voisi olla tarpeen

iTunes vs. Xbox 360:n Zune

Yhdessä vaiheessa en ollut kiinnostunut Apple TV:stä koska vuokrasin leffani Xboxin kautta. Microsoftin asiakaspalvelu osoittautui kuitenkin niin onnettomaksi (= suorastaan vittuilevan huonoksi, harvemmin sitä asiakaspalvelussa yritetään valehdella päin naamaa) ongelmatapauksissa että päätin luopua koko touhusta ja ostaa kostoksi Apple TV:n. Apple TV:llä leffojen vuokraaminen on myös paljon helpompaa ja suoraviivaisempaa, Xboxin käyttöliittymä on paikoin melko sekava. Microsoft pakottaa myöskin ostamaan leffat myymillän Xbox Live -pisteillä joiden tarkoitus on hämärtää todelliset hinnat kuluttajilta. 

8 kommenttia:

 1. Kaverilla on tuollainen, ja tuli huomattua erittain katevaksi mm. flickr -kuvien katseluun ja youtubetteluun.

  Kiva party-vehje, varsinkin jos ei jaksa virittaa mitaan multimedia-pc:ta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja hintakin ihan kohdillaan, Android-toistimet maksavat usein saman verran tai jopa enemmän kuten Boxee Box Verkkokaippa.comissa 169,90. Toki niissä on enemmän näprättävää jos sellaista haluaa.

   Poista
 2. Tänään tilasin tollasen. Kiitos blogista. Nyt selvise että toi kuvan peilaus ei toimikkaan kaikissa maceissa. Itselläni macbook 07 vuoden malli.

  VastaaPoista
 3. Airparrotilla saat toimimaan, maksaa 10 dollaria. Toki kone saattaa käydä kuumana, mutta siinä on säätövaraa.

  VastaaPoista
 4. Hei!

  Tiedätkö toimiiko sillä lailla että lataa esim jonkun elokuvan iphoneen ja sitten sen saisi jotenkin tuohon apple tv:seen ilman nettiä? Mun erillises kämpäs ei nimittäin ole muuta nettiä kuin iphonen oma jakaama hotspotti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onnistuu Airplayn avulla jos iPhone ja Apple TV ovat samassa verkossa. En ole kyllä koskaan kokeillut hotspotin kanssa.

   Näkyykö Apple TV airplay-vastaanottimena?

   Poista
 5. Airplay toimii varmaankin reilu vuoden vanhalla Ipad2:lla? Tarviiko Apple TV boxi verkkopiuhan suoraan modeemista vai toimiiko täysin langattomasti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Airplay-peilaus toimii iPad kakkosella ja uudemmilla. Äänen siirto toimii myös vanhemmilla laitteilla.

   Apple TV toimii täysin langattomasti, mutta siihen saa myös piuhan kiinni.

   Tosin ainakin Airplay-peilaus vaatii verkolta aika paljon, joten vanha tukiasema/modeemi voi aiheuttaa ongelmia. G-sarjan laitteet voi siirtää suoraan eläkkeelle, itse suosittelen laadukasta n-sarjan 5 gigahertsin mallia varsinkin jos ympäristössä on paljon langattomia verkkoja.

   Poista

Jätä toki kommentti tai kysymys.