maanantai 13. elokuuta 2012

Halpa DAC

Onko taulutelevision ääni kurja stereoidenkin kautta eikä vahvistimesta löydy digitaalista sisääntuloa? Tähän ja moneen muuhun vaivaan auttaa edullinen Lindy DAC.

edit: Lindy alkoi reistailla ja DAC meni vaihtoon, lue uudempi juttuni: Edullinen DAC

DAC eli D/A-muunnin on laite joka muuntaa digitaalisen äänisignaalin analogiseksi jolloin äänilähde voidaan kytkeä vanhempiinkin stereojärjestelmiin. Nykyään lähes kaikissa laitteissa (poikkeuksena tosin ainakin AppleTV) on sisäinen D/A-muunnin, mutta usein se on ketjun heikoin lenkki. Hifistit käyttävät joka tapauksessa digitaalista liitäntää ja suurin osa tuskin huomaa eroa joten siihen ei näemmä tarvitse panostaa. Esimerkiksi omassa Sony Bravia -televisiossani on luokattoman huono äänilähtö vaikka se onkin toteutettu monista muista poiketen hifilaitteissa käytetyin rca-liittimin. Vastaavissa Samsungeissa oli vain 3,5mm kuulokelähtö.

Television oma äänilähtö oli niin kurja että sen huomasi jopa peleissä ja elokuvissa helposti. Myöskin vanhan mallisen Airport Expressin äänenlaatu jätti toivomisen varaa. Vintage-vahvistintani en kuitenkaan halunnut lähteä vaihtamaan ja hifi-liikkeiden dacit maksavat satasesta ylöspäin vain taivaan ollessa rajana. Ajattelin kuitenkin aloittaa kevyemmällä investoinnilla. Ebay on pullollaan kiinalaisia halpislaitteita mutta ne aina hieman epäilyttävät enkä toisaalta ollut kovin innokas rakennussarjoistakaan. Onneksi löytyi edullinen Lindy DAC jolle WhatHifi antoi arviossaan 4 tähteä. Hintakaan ei ollut Saksan amatsoonissa paha, Suomesta näitä ei taida vieläkään saada.


Lindy DAC on pieni ja tylsän näköinen kapistus joten sen laittaa mielellään piiloon stereohyllyn tai tv-tason taakse. Verkkolaite on jopa isompi kuin itse dac. Lindy ottaa sisään signaalia sekä optisesta että koaksiaalisesta lähdöstä ja vaihto niiden välillä tehdään pienellä kytkimellä. Muita säätimiä laitteessa ei sitten olekaan. Punainen ledi kertoo dacin olevan päällä. Lindy ei toimi monikanavasignaalilla, joten television asetuksista voi joutua pakottamaan optisen lähdön 2-kanavaiseksi eli PCM-asentoon (Sonyssä vaihtoehdot Auto ja PCM). Itsekin törmäsin ongelmaan ihmetellessäni että miksi Xbox 360 -pelikonsolilla peleistä tuli kyllä ääni mutta ei dvd-elokuvista.


Äänenlaatu laitteessa on hyvä useimpien tarpeisiin. Pesee selkeästi sekä vanhan Airport Expressini että Sonyn television äänilähdöt. Myin Maranzin CD4000 -soittimeni joku aika sitten joten en pääse tekemään sen kummempia vertailuja (eikä sekään mikään ökyhifilaite ollut). Spotifyn ja pikku-Geneleccien kanssa laatu riittää hyvin, varsinkin kuin selkeästi parempaa ääntä halajava saanee investoida useamman satasen.


Mitään kaapeleita ei Lindyn mukana toimiteta. Suosittelen hankkimaan heti alkuun hyvälaatuiset piuhat ja sijoittamaan laitteen miellellään lähemmäs vahvistina jotta saa analogiset kaapelit lyhyiksi. Joidenkin laitteiden mukana tulevilla hyppylangoilla voi heittää vesilintua, mutta ei niihinkään kannata omaisuuksia laittaa ellei ole tosihifisti (ja tosihifisti ei luultavasti ole lukenut näin pitkälle). Kannattaa kuitenkin valita kullatut liittimet ja vähintään kaksoissuojatut johdot häiriöiden välttämiseksi. Optiset piuhat voi ostaa vaikka Clas Ohlssonilta mutta DealExtremen johdot osoittautuivat rahan haaskuuksi, ääneen tulee herkästi napsumista. Jos häiriöitä esiintyy, kannattaakin ensin tarkistaa kaapelit.

Suosittelen siis Lindy DACcia ehdottomasti ensimmäiseksi ja monille viimeiseksikin D/A-muuntimeksi. Hifistien kunnioitusta tällä ei saa mutta se nyt tuppaa yleensäkin vaatimaan melko tukevan hintalapun. Ja koska edullisessa ja keskitason nykyelektoriniikassa ei valitettavasti panosteta analogisen äänen laatuun, puoltaa Lindy DAC paikkaansa vaatimattomammissakin viihdejärjestelmissä. Ehdottomasti hintansa väärti.

Hyvää
  • Halpa
  • Pieni
  • Useimmille riittävä äänenlaatu

Huonoa
  • Muuntaja on isompi kuin itse laite
  • Pitää tilata ulkomailta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.