lauantai 25. elokuuta 2012

Sarjakuvia ja hyväntekeväisyyttä - The Oatmeal

Kun ensimmäisen kerran luin Oatmealin sarjakuvia kissoista ja tietokoneista, en aavistanut että kuinka isoksi jutuksi se oikein kasvaisi. Nyt Oatmealin avustuksella on kerätty yli miljoona dollaria Nikola Teslan museota varten.

Ensimmäisiä mieleen jääneitä sarjakuvia taisi olla How A Web Design Goes Straight To Hell. Monet sarjakuvista käsittelivätkin siihen aikaan tietokoneita ja yhteentörmäyksiä niistä ymmärtävien ja taviksien välillä. Ja eläimiä, erityisesti kissoja, Bobcatit ovatkin olleet suosittuja.

Itse Oatmeal oli alunperin koodari, nörtti ja web designer. Nuorena hän oli omien sanojensa mukaan paksu poika joka pelasi Sega Saturnillaan. Hän kuitenkin vihasi web designerin työtään ja erityisesti asiakkaitaan. Sarjakuvat ovat onneksi olleet niin suuri menestys että nykyään Oatmeal elää niillä ja oheistuotteilla. Sivuston vierailijat ja katsomiskerrat lasketaan jo miljoonissa. Itsekin tilasin herralta juurikin kyseisen web design -julisteen. Oatmeal pitää myös lihasta, aasialaisesta ruoasta ja erityisesti Sriracha-chilikastikkeesta joka on päätynyt sarjakuvien ja oheistuotteiden aiheeksi. Viimeisimpänä se on päässyt maustamaan popcorneja yhteistyössä J&D's:in kanssa.

Hyväntekeväisyys tuli kuvioihin erikoisella tavalla. Eräs sivusto oli käyttänyt luvatta Oatmealin sarjakuvia eikä suostunut pyynnöistä huolimatta poistamaan kaikkia niitä. Oatmeal vastasi tietysti tyypilliseen tapaansa tekemällä sivustosta pilkkasarjakuvia. Sivuston omistaja uhkasi oikeistoimilla. Oatmeal päätti kerätä oikeistoimia varten rahaa crow funding -sivusto Indiegogon kautta ja jos oikeisjuttua ei tulisi, rahat lahjoitettaisiin hyväntekeväisyyteen. Ja yllättäen toinen osapuoli vetäytyikin kisasta, oikeisujuttua on vaikea voittaa jos on varastanut toisen tekijänoikeudellista materiaalia.

Oatmeal ja kerätyt rahat

Oatmeal havaitsi että Indiegogon avulla on helppo kerätä rahaa kunhan tarkoitus on hyvä ja näkyvyys kunnossa.  Ja koska O on suuri Nicola Teslan fani ja Teslan vanha laboratorio Wardcliffe on myynnissä, hän päätti laittaa pystyyn uuden keräyksen jotta laboratoriosta saataisiin Teslalle museo. Nyt rahaa on kerätty jo yli miljoona dollaria. New Yorkin osavaltio oli luvannut 850 tuhatta dollaria kiinteistön hankintaan mikäli muualta saadaan kerättyä toiset 850 tuhatta. Nyt rahaa on jo tilan hankkimisen jälkeen sen museoimiseenkin!

Lahjoittajia on kosiskeltu myös erilaisilla palkinnoilla. Esimerkiksi 33 dollarilla (Tesla kuulemma rakasti lukua 3) saa Tesla>Edison-puskuritarran ja 3333 dollarilla Oatmeal tekee jutun lahjoittajasta, eli sivuston kävijämäärillä aika kova juttu. Itse en nyt venynyt kuin kymmeneen dollariin, mutta sosiaalisessa mediassa olen pyhästu luvannut vierailla museossa kunhan se valmistuu. Ja kyllä sitä muutenkin kerran elämässä pitää jenkkilässä käydä.

Dear Mr Oatmeal. If you track your images here, I just wanted to write an article about you and your work. The title means Comics and charity. Maybe you can use Google Translate for the rest. I am fan of your comics and now your charity work too. I've been also doing some web design. And when the museum is ready I will visit it. I've never been in USA before. I'll start saving money right now. Thank you and keep up the good work. -Ville

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.