perjantai 10. elokuuta 2012

Vihreää teetä

Juuri kun opin tekemään lähes täydellistä kahvia, niin pitihän sitä sitten alkaa juomaan teetä. Vieläpä vihreää sellaista.

Liiallisesta kahvin juomisesta ei tule hyvä olo, sen tietää jokainen. Taksiaikoina tuli yhtenä hiljaisena sunnuntaina vedettyä kunnon överit eikä ajamisestakaan enää meinannut tulla mitään. Eikä toimistohommissakaan kahvi pidemmän päälle lisää työtehoa tai hyvinvointia. Vaihdoin siis teehen ja nautiskelen vain harvakseltaan hyvästä tummapaahtoisesta kahvista.

Jonkinlainen peruskiinnostus vihreää teetä kohtaan on ollut aina, on sillä kuulemma jotain terveysvaikutuksiakin. Pussitee on kuitenkin yleensä aika pahaa ja vihreä tee on aika nirsoa valmistamisen suhteen. Tai chi -miekkaa tilatessani päätin kuitenkin tilata samalla kertaa pussillisen teetä. Entiseltä opiskelukaverilta sain hyvät neuvot ja valmistamiseen sopivan suodattimen. Pannu löytyi Ekotorilta kolmen euron hintaan.Vihreää teetä ei pidä valmistaa liian kuumassa, usein sanotaan 85 astetta mutta alempiakin suosituksia näkee. Haudutusajaksi tarjotaan usein kolmea minuuttia mutta jotkut antavat hautua kuusikin minuuttia. Loppujenlopuksi kyse on makuasioista, kannattaa kokeilla mikä sopii omaan suuhun ja käytetylle teelaadulle. 85 astetta ei kuitenkaan kannata ylittää sillä silloin teestä tulee kitkerää. Teelehtiä ei pidä myöskään annostella samassa suhteessa kuin kahvinporoja. Omaan pannuuni tuntuu toimivan 3 teelusikallista.

Toisin kuin kahvia ja mustaa teetä, vihreää voi kiskoa kerralla paljonkin. Varsinkin jos tee on mietoa, sitä lipittelee iltaisin toista pannullista. Vihreässä teessä on sen verran vähän kofeiinia että se ei ole vaikuttanut ainakaan omiin yöuniini, olo tulee kuitenkin virkeämmäksi ja reippaammaksi. Vihreästä teestä sanotaankin että se on ainoa nautintoaine jota voi vetää surutta enemmänkin. Tosin joissakin lähteissä sitä ei suositella juotavaksi ruokailun yhteydessä koska se haittaa raudan imeytymistä.Kahvista en aio edelleenkään kokonaan luopua mutta eipä sitä ole oikeastaan tehnyt edes mieli viime aikoina. Toki hyvä pressopannulla valmistettu vahva kahvi vanhanajan luomumaidon (punaisen) ja tumma suklaan kera toimii edelleenkin. Tai sitten CafeArtin tai Latten tuotokset. Teestä kiinnostuneille voin taas suositella turkulaista Teepolkua.

Saa nähdä jääkö tämä hetken villitykseksi vai tuleeko vihreää teetä juotua vastaisuudessakin. Tällä hetkellä se maistuu kyllä ja onhan sitä kahviakin juotu pitkälti toista kymmentä vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.