sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Lisää kaapeliasiaa

Olin pitkään mennyt Genelecien mukana tulleilla vakiokaapeleilla ja tietysti tapellut optisten kanssa. Varastossa oli kuitenkin myös parempia linjakaapeleita.

Analogisten kaapeleiden vaikutuksesta kotistereoiden äänen voi olla montaa mielä mutta tuskin kukaan kiistää että tukevat ja kullatut liittimet varmistavat hyvän kontaktin. Pari vuotta sitten jouduin vaihtamaan Dualin levariini uudet liitinrungot vanhojen murruttua. Elektroniikkalliikkeessä kysyivät että otanko halvat vai kalliimmat, laadukkaat Neutrikin liittimet. Kysyin että mikä on hinnanero ja sen ollessa mitäton oli valinta selvä.Kaapeleiden suojauksissa on myös eroa. Kun laitehyllyn takana on melkoinen käärmeenpesä, ei hyvästä suojauksestakaan ole haittaa. Kaapelit voivat kuitenkin herkästi napata sähköisiä häiriöitä. Toisia ne häiritsevät, toisia ei.

Summa summarum, tukeva liitin ei murru käytössä ja on helppo kytkeä ja irroittaa, kullattu pinnoite ei taas hapetu. Hyvä suojaus ehkäisee sähköisiä häiriöitä. Jos ei näistä piittaa ja on tyytyväinen hyppylankoihinsa, vaihto tuskin haittaa. Mutta jos on uhrannut äänentoistoon useita satoja tai tuhansia euroja, on laadukkaampi kaapeli pikkuinvestointi. Tosihifisti saa niihinkin uppoamaan toki tuhansia euroja, mutta aika kultakorva saa olla jos eron kuulee. Ja ovathan toki laadukkaat kaapelit komeamman näköisiä, mutta harvemmin niitä tulee tuijoteltua laitteiston ollessa käyttökunnossa.

Itse laittelin vanhasta varastosta Tara Labsit esivahvistimen ja kaiuttimien väliin ja dacista etuseen Gold Questin melko lyhyen piuhan. Kyllästyin optisten kanssa kikkailuun joten Xbox sai yhdistyä laitteistoon nimettömällä tuplasuojatulla hiukan tukevammalla piuhalla. Pitää testailla että sietääkö sitä kuunnella, Sonyn telkkarin äänilähtö oli todella onneton ja vei äänitehosteistakin parhaan potkun.

Mitään sokkokuuntelua en alkanut tehdä, mutta kyllä musiikki tuntuisi soivan aavistuksen miellyttävämmin (tarkemmin ja lämpimämmin jos se jotakuta kiinnostaa). Toki pitää muistaa että kuulo on subjektiivinen aisti, eron kuulee paremmin jos sen haluaa kuulla. Ja mihin sitten hifivehkeiden kanssa touhuamisella pyritään, miellyttävämpään kuuntelukokemukseen. Nyt se tuli ainakin halvalla ja helpolla.

Kaapelinhakureissulla toin myös levysoittimeni takaisin mutta johdot eivät riitä vahvistimelle asti. Palaan asiaan kun saan kaapeloinnit sen osilta kuntoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.