sunnuntai 9. syyskuuta 2012

OIS on, OIS off

Nokian julkaisun suuri hienous päätyikin hauskaksi meemiksi, ainakin hetkeksi aikaa.

Nokia päätti esitellä tekniikkaa joka on löytynyt halvoista pokkareistakin jo vuosia. Eipä siinä mitään on Applekin useaan kertaan esitellyt vanhoja temppuja uusina, mutta ilmeisesti Nokia oli palkannut joukon amatöörejä puuhaan. Esittelykuvilla ja videoilla on ennenkin jekutettu, mutta siitä ei pidä mennä jäämään kiinni.

Ei olisi ollut kovin iso vaiva leikata videosta pois kohtaa jossa näkyy että sitä ei kuvattu uudella Lumialla tai esittelykuvien kuvauspaikan olisi voinut valita huolellisemmin. Kellekään ei ilmeisesti myöskään tullut mieleen että kohdetta ei kannata valaista liian ammattimaisesti, joku voi vaikka huomata sen. Toki jälkeenpäin on selitelty että oli tarkoitus esitellä vain tekniikkaa, mutta iso moka sekin jos sitä ei tehty riittävän selväksi, puhelimiahan siellä piti kuitenkin esitellä. Toisaalta, eipä se vanha tekniikka välttämättä näin suurta esittelyä olisi edes kaivannut.

Nyt OISsista on revitty muutama päivä huumoria, mitta valokeilat on jo kohdistettu kohti Cupertinoa. Ja toisin kuin Nokian tilanteessa, Applelle riittää että se tekee riittävän hyvän puhelimen pitääkseen vanhat asiakkaansa ja hankkiakseen muutaman uuden. Nokian pitää vakuuttaa iPhone ja Android-käyttäjät tuotteensa paremmuudesta, OIS-sekoilulla se ei tainnut onnistua. Ja ainakin oman perstuntuman mukaan Androidin ja iOS:n välillä on helpompi vaihdella kun siirtyä selvästi erilaiseen Windows Phone -ympäristöön.


Satuin vielä nappaamaan eilen kuvan kaverin vanhasta Panasonic Lumixista, siinä ei ole vain OISsia vaan jopa Mega O.I.S. Omasta 5 vuotta vanhasta Canonin superzoomista (S5 IS) löytyy myöskin optinen kuvanvakaus, mutta ei sillä kyllä siltikään saa ammattilaistasoista kuvaa :(


Olen tässä myös pohdiskellut että mitä muita vaikutuksia optisella kuvanvakautuksella on puhelimeen. Ainakin yksi liikkuva osa enemmän, en sitten osaa sanoa kuinka helposti se rikkoutuu, puhelin kun silloin tällöin putoilee. Eittämättä se nostaa myös hintaa, Nokia on yrittänyt kilpailla myös hinnalla mutta enää se tuskin onnistuu, pitäisi pikkuhiljaa alkaa tuottaa voittoakin. Uudet puhelimet ovat saaneet hyviä arvioita, mutta niin saivat vanhat Lumiatkin mutta se ei siivittänyt niitä menestykseen. Toivottavasti Nokia ei enää töppäile, varaa siihen ei enää ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.