maanantai 3. syyskuuta 2012

Vaihtoehtoja Creative Suitelle

Adoben Creative Suite on ammattilaiselle lähes ehdoton hankinta mutta harrastelijalle se on kovin arvokas. Vanheneva CS4-pakettini sai katselemaan muitakin vaihtoehtoja.

Töissä en tulisi toimeen ilman Suitea, mutta olen jo poistanut InDesignin omalta läppäriltäni tilaa viemästä (hankin kesällä SSD-levyn). Muutenkaan en kotona tee nykyään kovin ihmeellisiä asioita, pientä näpräilyä nettisivuille, kevyttä kuvien korjailua ja joskus simppeliä peligrafiikkaa. Suiten ominaisuusreservi ei siis ole ollut kovin kovassa käytössä ja cmyk-puolta en tarvitse laisinkaan, töissäkin vien kuvat rgb:nä taittoon.

CS4:n päivittäminen tuoreimpaan versioon maksaa maltaita ja satuttuani lukemaan Daring Fireballista Sketch-nimisestä vektorigrafiikkaohjelmasta, päätin tutusta halvempiin vaihtoehtoihin. Kuvankäsittelyyn ajattelin ensin Adoben Photoshop Elementsiä, mutta Pixelmatoria saa App Storesta hintaan 12 euroa ja se osaa myös hyödyntää grafiikkakorttia (Creative Suite osaa myös CS4:stä eteenpäin) toisin kuin Elements. Pixelmatorissakin näytti olevan hyvä valikoima toimintoja ja se on saanut hyviä arvosteluja eri tahoilta.

Tässä vaiheessa voin myös todeta että pärjään CS4:lläkin mainiosti mutta se on iso ja raskas paketti pikku näpertelyyn. CS4 on myös vielä universaali sovellus joka toimii PowerPC-koneissakin ja se on tehty Carbonilla kun CS6 koodattiin täysin uudeksi 64-bittiseksi Cocoa-sovellukseksi. Latasin siis Pixelmatorin ja Sketchin koekäyttöön, ne osaavat myös hyödyntää uusien OS X:ien ominaisuuksia paremmin kuin kankea Creative Suite.

Pixelmator

Pixelmator mainosti aikoinaan olevansa ensimmäinen näytönohjainta hyödyntävä kuvankäsittelyohjelma ja jo alkuajoista se on ollut selkeä ja helppokäyttöinen. Nyt ollaan versiossa 2.1 joka myös Kirsikkana (Cherry) tunnetaan, lastentaudit on siis jo karsittu pois. Nettisivulta löytyy nippu tutoriaaleja ja niitä on myös YouTube pullollaan, tosin monet ovat ykkösversioon joka on käyttöliittymältään hieman erilainen.Käyttöliittymä on luvatusti fiksu ja selkeä, käytettävyyden kannalta yksinkertaisuus on valttia. Ja heti perään sen jälkeen huomio kiinnittyy nopeuteen, iPhone nelosen 5 megapikselin kuvat (ei kuvassa) tuntuvat olevan kevyttä kauraa Mid 2010 13" MacBook Pro:ssani. Eikä fotari toimi näin notkeasti i5-prosessorilla varustetussa työ-iMacissanikaan. Ilmeisesti Core Image saa näytönohjaimesta enemmän irti kuin Suiten käyttämä OpenGL.

Pienen harjoittelun jälkeen perussäädöt sujuivat mukavasti ja pari näyttävää tehostettakin tuli testattua. Ainoastaan jäin kaipaamaan kohinanpoistoa, ykkösessä se löytyi Blur-tehosteiden alta, mutta eipä näköjään enää, koitin kyllä Googlenkin avulla etsiskellä. Vaan siitä huolimatta ohjelma on ehdottomasti hintansa väärti. Perussäädöt tulen tekemään varmaan tulevaisuudessakin iPhotolla, mutta kyllä tällä sitten jo loput muokkailee. Pixelmatorista löytyy myös muutamia hyviä oivalluksia joita kaipaisi fotariinkin, esimerkiksi älykkäät apuviivat (vai onko CS6:ssa jo?).

Sketch

Sketchiin suhtauduin huomattavasti skeptisempi, sillä kilpailijat eivät ole paljoa päässeet haastamaan Illustratoria. Mutta illu raahaa mukanaan printtipuolen painolastia ja siitä on harvalle kotikäyttäjälle iloa vaikka uusimmat versiot jo tehokkaasti kosiskelevatkin webbipuolen ihmisiä. Sketch on taas tehty pelkästään pikselien maailmaan ja sitä kehutaankin tehokkaaksi työkaluksi webbi- ja käyttöliittymäsuunnitteluun, fotarihan on taas alunalkaen suunniteltu, yllätys yllätys, valokuvan käsittelyn tarpeisiin.Illuun verrattuna Sketch on ennenkaikkea yksinkertainen ja sen oppii nopeasti. Toki monia hienouksia jää kaipaamaan mutta perusasiat hoituvat kyllä. Ja pienen harjoittelun jälkeen varmaan sitäkin paremmin. Omaan simppeliin ja hieman kömpelöön tyylini Sketch voisi hyvinkin sopia. Sketchin erikoisuutena on päättymätön työtila jolle onneksi nykyversiossa voi tehdä myös artboardeja. Kuvia vietäessä voi kuitenkin edelleen valita haluamansa alueen.

Sketchissä voi myös kytkeä pikselit päälle eli kuvaa suurentaessa se rakeutuu kuin fotarissa ikään. Joissakin tilanteissa se voi olla hyödyllistä. Toki perinteiset viivaimet (Rulers), älykkään apuviivat sun muut löytyvät. Ihan niin sinuiksi en vielä ensi puraisuilla päässyt että toisin kuin Pixelmatorin tapauksessa, en siis ihan vielä vinguta visaa.

Sketch on kuitenkin epäilemättä kelpo työkalu webbileiskan, simppelien kuvakkeiden ja käyttöliittymien tekoon. Viivatyökalu (Pen Tool) toimii mainiosti, jopa paremmin kuin illussa. Objekteista saa exportattua ominaisuudet CSS:nä joka varmasti auttaa webbisivujen teossa.
Sketch on hieman hintavampi kuin Pixelmator, mutta edullista ja toimivaa vektoripiirto-ohjelmaa etsivälle se on hyvä valinta. Sketchin tekijät ovat tehneet myös sutjakan fonttienhallintaohjelman, FontCasen mitä kannattaa kokeilla jos ei selviä fonttiensa kanssa pelkällä Kirjasinkirjalla.


Sketch ja Pixelmator sopivat siis mainiosti edullista vaihtoa etsivälle harrastajalle. Windows-käyttäjien pahaksi onneksi ne eivät toimi kuin macissa ja vanhimpien koneiden omistajatkin saavat nuolla näppejään, toisaalta ohjelmat ovat kevyitä, joten ei tarvitse omistaa iMacin huippumallia tai MacPro:ta. Halvallakin voi siis saada hyvää ja kaikki eivät tarvitse ammattilaisten ohjelmia. Itse ostan ainakin Pixelmatorin ja jatkan Sketchin koekäyttöä, josko sitä taas innostuisi peliprojekteistakin taas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.