lauantai 6. lokakuuta 2012

Mac ja ftp-ohjelmat

Mac OS X:ssä on sisäänrakennettu ftp-tuki, mutta moni käyttää erillistä softaa kuten Cyberduckia. Ja kun pitkästä aikaa avasin kyseisen ohjelman oli vastassa sarja yllätyksiä.

Kuten tiedämme, Java on vaarallinen, Java on ärsyttävä ja niin edelleen, varsinkin webbisivuilla. Joku aika sitten poistin Javan kokonaan käytöstä eikä siitä nyt tällä kertaa sen enempää. Mutta kun palveluntarjoajan (Suncomet) sohlailujen jälkeen piti käydä kurkkaamassa palvelimella, ei Cyberduck enää käynnistynytkään vaan huusi Javaa. Myöskään InDesign ei suostunut käynnistymään ilman Javaa, joten olin sen kyllä hetki sitten asentanut sen takaisin mutta se oli pois käytöstä.

Aloin sitten ihan mielenkiinnosta tutkiskella vaihtoehtoja. Cyberduck on ollut kyllä toimiva ja helppokäyttöinen, sellainen sopivasti macmainen eikä insinöörien makuun suunniteltu. Ja edelleenkin se patsastelee parhaiden ftp-ohjelmien listoilla. Se on jopa niin hyvä että siitä on tehty versio windowsillekin. Yllätyksekseni se oli kuitenkin muuttunut maksulliseksi. No eipä siinä mitään, App Storen tultua moni muukin pikkuohjelma maksaa nykyään parisen euroa ja hyvä niin, pitäähän kehittäjien saada työstään palkkaakin. Mutta Cyberduck maksaa Storessa 18,99 euroa joten jäisi kyllä ostamatta ilman Java-ongelmaakin. Jos vielä touhuaisin enemmän nettsivujen kanssa, sijoittaisin rahani mieluummin vähän kalliimpaan Coda kakkoseen joka tekee paljon muutakin. Vanha kunnon Transmit maksaa lähes 30 euroa ja Fetchin yli 20. Osa näistä oli toki ennestäänkin jo maksullisia, mutta usein hinta laskee App Storen myötä, ei kuitenkaan tällä kertaa. Alle kympilläkin toki löytyy mutta tiukin kärki on hyvissä hinnoissa.Oma käyttöni on kuitenkin sen verran vähäistä että pärjään varmasti Finderilläkin, ohjeet löytyvät täältä lontoon kielellä. Tärkeät palvelimet voi myös vetää Dockiin (siihen roskiksen viereen) tai tehdä aliakset. Joskus aikoinaan käyttelinkin ftp:tä näin mutta Cyberduck tuntui silloin luontevammalta.

Ilmaisellakin siis pärjää mutta kovaan käyttöön on paremmat (ja maksulliset) työkalut, mutta niinhän se aina tuppaa olemaan.

3 kommenttia:

 1. Moro,

  Ymmärsin, että voin jotenkin hoitaa pari ftp latausta ilman erillist ohjelmaa suoraan Macilla.

  Miten se tapahtunee? Mulla on Mac OS X 10.7.5

  VastaaPoista
 2. Asia selvis jo! Eli Finderissa oli tuo toiminto "connect to server"

  VastaaPoista
 3. Hyvä että selvisi, en ollut nyt viikonloppuna kovinkaan paljoa koneen äärellä niin en ehtinyt vastailla.

  VastaaPoista

Jätä toki kommentti tai kysymys.