torstai 18. lokakuuta 2012

Netissä maksamisen vaikeus

Usein kuulee ihmisten sanovan ettei voi tehdä sitä tai tätä kun ei ole luottokorttia. Asia pullahti taas pintaan kun Netflixiä ei mukamas voi käyttää ilman luottokorttia. Asiahan ei ole näin.

Itse olen ostellut tavaroita netistä, tilaillut lentolippuja ja käyttänyt muun muassa Spotify Premiumia vuosikaudet ilman luottokorttia. Oikeastaan luottokortin tarvitsee nykyään vain jos haluaa ostaa jotain mutta ei ole rahaa, tarvitsee toisin sanoen siis luottoa. Nettiostaminen onnistuu mainiosti Visa Debitillä joka on kansainvälinen pankkikortti, ei siis luottokortti ja se toimii hyvin myös ulkomailla. Visa Debitin saat omasta pankistasi (ellei se ole sitten joku perähikiän pikkupankki jossa ei sirukortteja vielä tunneta, kuulemma sellaisiakin on...). Jos omistaa S-Etukortin, saa sen vaihdettua ilmaiseen S-Pankin Visa Debittiin niin halutessaan. Joillakin pankeilla voi Debitissä olla kuukausimaksu (ja kaiketi Electronissakin, ainakin meillä yli 27-vuotiailla). Tämä selviää pankin nettisivuilta tai käymällä konttorilla jos sellainen sattuu jossakin olemaan avoinna vielä järkeävään aikaan.

Ennen Debittiä minulla oli Visa Electron ja se oli kyllä vähän surkuhupaisa kortti. Electron vaatii aina yhteyden pankkiin, eli jos ei ole yhteyttä, ei ole ostotapahtumaakaan. Kyseisestä syystä se kävi ainakin ennen huonosti monissa paikoissa, esimerkiksi VR:n junissa ja Matkahuollon linja-autoissa sillä ei pystynyt maksamaan ollenkaan (en osaa sanoa mikä on tilanne).

Vaikka sitä ei kovin moni tunnu tietävän, Visa Electronilla voi maksaa myös netissä, ainakin Verified by Visa -merkityillä sivustoilla. Joillakin pankeilla verkkomaksaminen pitää kuulemma aktivoida erikseen verkkopankissa. Itsekin aikoinaan sillä jotain joskus ostelin mutta Debit on ollut paljon kätevämpi. Electronin ainoa etu on se että sillä ei voi missään olosuhteissa ylittää tiliään (ja säästyyhän sitä rahaa muutenkin kun ostot jäävät tekemättä). Electronia on myös pilkallisesti kutsuttu lasten Visaksi.

Eniten minua kummastuttaakin että miksi ihmiset eivät ota asioista selvää vaan valittelevat sopivan maksutavan puuttumista (kuka nyt oikeasti haluaisi maksella vaikkapa Spotifyä joka kuukausi verkkopankissa?). Oravannahatkaan eivät kelpaa nettipalveluissa. On olemassa ystävällinen hakukone Google jolla löytää helposti tietoa tästäkin asiasta tai jos sen käyttö tuntuu vieraalta ja vaikealta niin ainahan voi poiketa siellä pankkikonttorissa kyselemässä asioita.

Ja koska juttu on kuulemma luotettavampi kun siinä on kuva, niin laitetaan ny sellanenkin:2 kommenttia:

  1. Pienenä huomautuksena tähän aiheeseen: S-Pankin Visa Debit vastaa Electronia. Tästä syystä se ei käy esim. junissa ja busseissa, koska tarvitsee varmennuksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minä olen maksanut S-Pankin Visa Debitillä junassa ja busseissa. Kortti on toiminut hyvin myös ulkomailla. Olen käyttänyt S-Pankin korttia pääkorttina vuosia enkä ole havainnut sen toimivan sen huonommin kuin Osuuspankin vastaava.

      Poista

Jätä toki kommentti tai kysymys.