keskiviikko 21. marraskuuta 2012

3D-tulostus on jo täällä

Käsitteenä 3D-tulostus oli jo tuttu ennestään, mutta vasta Tinkedcadin esittely viime lauantaina avasi silmäni. Erilaisia materiaaleja on tarjolla runsaasti, tulosteita saa järkevään hintaan ja haluamansa esineen voi suunnitella jopa nettiselaimella tai iPad-sovelluksella.

edit: Tinkercad ehti jo vaihtaa nimeä ja toimialaa, joten mallinnuspuuhia pitää jatkaa jollakin muulla sovelluksella tai palvelulla.


Tinkercadilla suunniteltuja hahmoja

Olin jo aikaisemmin kokeillut Tinkercadia sen ollessa betavaiheessa. Varsinaisista tulosteista ei ollut silloin mitään hajua ja suomalaisten firmojen nettisivuilla oli vain ilmoitettu sähköpostiosoite tarjouspyyntöä varten. Tinkercadista pystyy tilamaamaan suoraan tuotteita neljästä eri firmasta. Ulkomaisista koska suomessahan tullaan nykyään tällaisissa asioissa jälkijunassa.

Suurimman vaikutuksen minuun teki kuitenkin lähes rajattomilta tuntuvat mahdollisuudet. Esittelijä oli tehnyt itselleen silmälasit 3D-tulosteista. Halutessaan voi suunnitella itselleen vaikka yksilöllisen keraamisen kahvikupin tai sinettisormuksen ja tilata sen kotiinsa. Hajonneen pienen teknisen nippelin voi korvata tulosteella jos osaa vain mallintaa sen. Parhailla laitteilla voi jopa tulostaa irtonaisen kappaleen toisen sisään tai toimivan jakoavaimen. Perinteiset 3D-mallinnusohjelmat ovat perinteisesti sekä kalliita että vaikeasti omaksuttavia mutta Tinkercadin oppii lapsikin. Ilmaisia softia löytyy myös Autodeskiltä ja Trimbleltä (aikaisemmin Googlen softa).

3D-tulostusta voisi hyödyntää mainostoimistossakin, mutta ajattelin ensin opetella hommaa vähän omin päin, ensimmäiseksi on tarkoitus suunnitella iPhonelle kuoret, tosin varmaan huijaan sen verran että etsin pohjaksi valmiin mallin jotta pääsee nopeasti kokeilemaan tulostuspalveluita. Materiaaliksi ajattelin ehkä alumidia joka on muovin ja alumiinin sekoitus (titaanisille tulisi hintaa n. 600e). Innostuin kuitenkin jo sen verran että aloin suunnitella itselleni astioita. Kehitin jo pienen konseptinkin ja pyysin apuun muotoilun opiskelijan. Tästä lisää myöhemmin. 3D-tulostus mahdollistaa yllättävän helposti yksilöllisten käyttöesineiden valmistamisen, lopputulos riippuu toki tekijän taidoista ja silmästä. Ja saa niitä kahvikuppeja Ikeastakin, mutta Ikean vika on se että vaikka tuote olisi kuinka hieno tahansa, kaikki tietävät sen olevan Ikeaa.

Kiinnostavia tulostuspalveluita löytyi heti useita ja niiden sivuilla pääsee hyvin tutustumaan materiaaleihin ja osassa voi myös pitää omaa kauppaa jonka kautta saa myytyä suunnittelemiaan tuotteita. Tässä pari:

i.materialise
Sculpteo
Shapeways

2 kommenttia:

 1. Hei, suunnittelen itselleni sinettisormusta. Saako Sinulta apua.
  terv. tertta.paananen@gmai.com

  VastaaPoista
 2. Terve,

  valitettavasti omaa kokemusta ei ole vielä kertynyt ja Tinkercadkin vaihtoi nimeä ja toimialaa.

  http://www.talouselama.fi/Kasvuyritykset/lahti+suomesta+kaansi+suuntaa++tinkercad+kertoo+uudesta+rahoituskierroksestaan/a2177416

  VastaaPoista

Jätä toki kommentti tai kysymys.