maanantai 5. marraskuuta 2012

Dredd 3D

Olin kovin innoissani kun kuulin että Judge Dredd -sarjakuvasta tehdään uusi elokuva. Vähemmän innostunut olin kun kuulin että suomessa sitä ei aiota esittää teattereissa laisinkaan.

Edellinen, Sylvester Stallonen "tähdittämä" elokuva oli melkoinen epäkunnioituksen osoitus esikuvalleen mutta uusi leffa on niittänyt hyviä arvosteluja fanien ja kriitikoiden keskuudessa. Onneksi Facebookissa aktiivisesti toiminut ryhmä sai lobattua edes pari näytöstä suurimpiin kaupunkeihin, Turussakin saimme nauttia kahdesta yönäytöksestä pikkuisessa salissa ilman tekstityksiä. Kiitos Finnkinolle tästäkin vähästä. Isompi kiitos Facebookin faneille.

Itse leffa oli onneksi katsomisen väärti ja tekee kunniaa alkuperäisteokselle, vanhassahan sai heti alkuun kokea häväistyksen kun Dredd palloili avoimesti ympäriinsä ilman kypärää. Onneksi muhkeita leukoja löytyy muiltakin, Karl Urban on Dreddinä sopivan jäyhä ja synkkämielinen.

Asteen verran kovemmilla henkisillä kyvyillä varustetun Judge Andersonin lisäksi ei leffassa nähdä juurikaan sarjakuvasta tuttuja hahmoja. Tarinaksi ei ole myöskään valittu Dreddin eeppisimpiä seikkailuja vaan keskitytään kurmoottamaan Persikkapuu-nimisen talokompleksin sisällä lymyävää huumejengiä. Ja hyvä niin, monet tarinat ja hahmot olisivat olleet valkokankaalla ehkä turhan koomisia, olihan sarjakuva alunperin tarkoitettu parodiaksi.

Elokuva maalaa Megacity yhden rumankauniiksi (ei kuitenkaan soinilaisittain) dystopiaksi ja muutenkin visuaalisuus on huikeaa. Yhdessä kohtauksessa vilahtaa myös sarjakuvista tuttu mahapyörä jos sellaisen osaa kaaoksen keskeltä bongata. Mahtava tunnelma peittää alleen itsessään melko vaatimattoman tarinan, mutta Dreddiähän tänne tultiin katsomaankin. Tuomari ei hyppele Matrix-tyyliin eikä harrasta turhia hojohojoliikkeitä vaan jakaa vakain ottein oikeutta vasemmalle ja oikealle, jokaiselle ansionsa mukaan. Ja Dreddin maailmassahan tuomio on usein kuolema ja se toimeenpannaan heti paikanpäällä.

Sivuhahmoista jää mieleen lähinnä huumejengin hermostunut atk-tukihenkilö ja hyvällä asenteella varustettu lääkintämies, mutta muutkin hoitavat roolinsa kunnolla. Paketti on sen verran toimiva että voisi odotella myös jatko-osaa, mutta mikäli kassakone ei kilise riittävästi, voi kuitenkin olla tyytyväinen että vuoden 1995 virheet on nyt hyvitetty. Oikeus on tapahtunut.

Faneille tätä ei tarvitse suositella, he katsovat joka tapauksessa, mutta reippaan scifitoiminnan tai lähesmusiikkivideomaisen toteutuksen ystävillekin Dredd 3D tarjoaa mainion puolitoistatuntisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.