maanantai 26. marraskuuta 2012

Fonttien vallankumous

Nettisivujen typografia on kehittynyt huomattavasti viimevuosina, ei pelkästään tekniikan takia mutta myös uusia tuoreita fontteja on ilmestynyt näköpiiriin.

Pitkään on moni suunnittelija saanut mennä samoilla vanhoilla tutuilla, Helveticoilla, Garamondeilla ja muilla perusfonteilla jotka Adobe toimittaa pakettinsa kylkiäisenä. Isoilla firmoilla ollut käytössään Font Folio, mutta se oli ja on vieläkin kovan hintainen paketti. Netin myötä oli helpompi etsiä ilmaisia tai edullisia fontteja, mutta ne olivat usein kehnosti tehtyjä tai kelpasivat vain yhteen pieneen hommaan.

Pienten yritysten onneksi nykyään löytää kuitenkin laadukkaita fontteja edullisesti tai jopa ilmaiseksi kun vain osaa vähän googletella. Hyvässä fontissa on laaja merkistö, toimiva merkkivälistys eikä se saa konetta ja ohjelmia jumittumaan. Suurin ja nopein resurssi on kuitenkin Googlen Web Fonts joka sisältää satoja Open Source -fontteja. Vaikka fontit on suunniteltu ensisijaisesti nettiin, hyvin tehty fontti toimii myös printissä.

Eniten tulee käytettyä Open Sanssia jolle olen antanun lempinimen "Uusi Helvetica tai ainakin Arial". Open Sanssista löytyy riittävästi eri leikkauksia ja sen muotokieli on simppeli mutta toimiva. Toinen suosikkini on Signika.

Googlen Web Fontteja
Kuvan teksteissä ei ole säädettu erikseen merkkivälistystä tai käytetty optista välistystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.