keskiviikko 19. joulukuuta 2012

iPhonen kotinäppäin ei toimi? (iPhone 4)

iPhonen kotinäppäintä painellaan lukuisia kertoja päivässä ja joskus se ei enää toimi kunnolla. Mutta ei hätää, se on helppo puhdistaa.

edit 7.4.2016: Ilmeisesti on tapahtunut jotain kehitystä, sillä nykyinen puhelimeni, iPhone 5S, on ollut käytössä jo 2,5 vuotta ja nappi toimii edelleen erinomaisesti.

Yleensä ensimmäiseksi korjaukseksi tarjotaan joko huoltoreissua tai resetointia. Joillakin resetointi toimii, joillakin ei (ja kukaan ei tiedä miksi se ylipäätään toimii). Matkapuhelinoperaattoreiden asiakkaat saavat taas kärsiä pitkistä huoltoajoista ja nuivasta palvelusta. Muualta (EU:n alueelta) iPhonensa ostaneet saavat onnekkaasti asioida virallisissa Apple-huoltopisteissä ja esimerkiksi mcare lupaa homman hoituvan noin kahdessa päivässä. Syy kyseiseen menettelyyn ei ole minulle ihan selvä, mutta toisaalta muiden merkkien omistajilla on yleensä vaihtoehtona vain se hidas ja nuiva.

Resetointia toki kannattaa kokeilla ensimmäiseksi, se ei maksa kuin vaivan. Resetointi tapahtuu avaamalla joku puhelimen vakiosovelluksista, esimerkiksi Mail tai Safari. Sen jälkeen painetaan virtanappi pohjaan kunnes tarjotaan puhelimen sammutusliukua. Sitten painetaan kotinäppäin pohjaan vapauttaen samalla virtanappi. Toistetaan tarvittaessa useita kertoja. Kyseinen toimenpide pakkolopettaa käynnissä olevan sovelluksen joten kannattaa painaa homma mieleen. Epäselvää on mitä kotinappulaan liittyvää operaation aikana tapahtuu. Oma hypoteesini on että pitkä painallus varsinkin useasti toistettuna irrottaa likaa nappulan mikrokytkimestä.

Jos resetointi ei tuota haluttua tulosta, ei kannata vielä vaipua epätoivoon. Nappi tuskin on siltikään rikki. Kannattaa kipaista hakemaan vaikka Motonetista elektroniikan puhdistukseen tarkoitettua spraytä. Itse käytin Duell Officen Elektrospraytä kun sitä oli sattuneesta syystä helposti saatavilla. Mutta mikä tahansa nopeasti haihtuva vastaava tuote käy. Aikaisemmin olen käyttänyt ainakin CRC:n vastaavaa.

Puhelin kannattaa sammuttaa puhdistuksen ajaksi ja varata avuksi vanupuikko tai joku nukkaamaton liina. Ainetta suihkutellaan nappulaan ja samalla sitä painellaan hellästi ja pyyhitään ylimääräiset pois liinalla tai vanupuikolla. Samalla voi puhdistaa myös iPhonen reunat, kaiutinaukot yms. sillä puhdistusaine liuottaa tehokkaasti möhnät irti mutta ei vahingoita itse laitetta. Lopuksi annetaan tavaran haihtua ja lyödään virta päälle.

Mikäli kotinäppäin ei toimi puhdistuksen jälkeenkään eikä takuu tai virhevastuu (virhevastuu on voimassa vaikka takuu ei olisikaan ja vastuu on myyjällä, ei maahantuojalla tai valmistajalla) enää korjaa, on olemassa vielä yksi edullinen keino. Esimerkiksi eBaystä löytyy edullisesti korvaavia nappuloita. Tämä toki vaatii vähän sorminäppäryyttä ja uudemmissa laitteiissa pentalobe-ruuvimeisselin jollaisen saa myös, yllätys yllätys, vaikkapa eBaystä. Jos ei uskalla itse ryhtyä touhuun kannattaa pyytää avuksi joku näppärämpi kaveri.


Kotinäppäimen takeltelusta ei kannata siis heti huolestua. Ongelma voi poistua helposti tai ainakin edullisesti.

edit: Tämä postaus näyttää saavan kohtalaisesti kävijöitä, laittakaas kommenttia että oliko neuvoista apua. Itsekin taas putsailin nappulaa ja puhelinta yleensäkin, juhannuksen jäljiltä nappi oli sen verran möhmössä että takelteli painettaessa.

1 kommentti:

  1. Olkoonkin hiukan myöhäinen vastaus, mutta kaivoin laatikon pohjalta vanhan Iphone 4:n jonka kumpikaan nappi ei toiminut. Ensin korjasin virtanapin kiilaamalla pari muovipalaa kameran yläpuolelle (takakansi auki ensin). Toimii jotenkin, saa ainakin päälle hiukan voimaa käyttäen ("paper trick" jos youtubesta hakee).

    Sitten kaivoin WD-40 pullon autotallista ja suihkuttelin sitä virtanapille. Ensin ei mitään tapahtunut, mutta toistin prosessin kolmeen kertaan ja home-nappi heräsi henkiin. Toimii taas kuin uusi. Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista

Jätä toki kommentti tai kysymys.