keskiviikko 26. joulukuuta 2012

iTunesin uudistukset

iTunesin uudistuksia on märehditty siellä sun täällä. Bugit ovat aina bugeja, mutta kellekään ei ole juolahtanut mieleen että ominaisuuksien poistamisellekin saattaisi olla joku syy. Ehkä niitä ei vain käytä kukaan.

Aloin käyttämään iTunesia vuonna 2005 ja pidin siitä heti. Käyttöliittymä oli selkeä, se pakkasi levyni mp3:ksi ja haki niille tiedot kun vain laitoin levyn sisään koneeseen. Ja mikä parasta, musiikkikirjastoa oli helppo selata. Ero ennen käyttämääni Winampiin oli valtava.

En kuitenkaan koskaan pitänyt Coverflow:sta, minusta se oli enemmän sellaista turhaa silmäkarkkia. En koskaan tuntenut tarpeelliseksi avata iTunesia useampaan ikkunaan vaikka joskus niin vahingossa teinkin. Kaikkia toimintoja joita ihmiset nyt jäivät kaipaamaan en muista edes kokeilleeni. Toki en enää Spotifyyn siirryttyäni ole iTunesia paljoa käyttänytkään.

Ehkä on vain yksinkertaisesti niin että näitä "kaivattuja" ominaisuuksia ei vaan käyttänyt juuri kukaan. Applehan tunnetusti tykkää kerätä tietoa käyttäytymisestämme joten tilastoja varmasti on. Mutta miksi sitten meistä tuntuu että niitä kaivattaisiin? Ehkä siksi että niitä ominaisuuksia kaipaavat ne ihmiset jotka kirjoittavat teknologiasivustoille (jos ei muuta niin kommentteja), peruskäyttäjän tarpeet tulevat tyydytetyksi vähemmälläkin.

Loppujenlopuksi iTunes on musiikin hallinnassa perusohjelma jonka voi halutessaan vaihtaa joksikin muuksi (kyllä, iLaitteet voi synkata muillakin softilla). Toki jos ostaa sisältönsä Applelta, lienee elämä helpompaa pysyteltaessä iTunesissa. Toisaalta jos iTunes pyrkisi täyttämään teknologiafriikkien jokaisen märän unen, se karkottaisi peruskäyttäjät.

Itse pidän siitä ideologiasta että tehdään se mahdollisimman yksinkertaisesti mutta hyvin. Tilanne on erinomisen hyvä silloin kun sovellus voidaan tarvittaessa vaihtaa monipuolisempaan. Itse siirryin juuri Adiumista Applen omaan Viestit-ohjelmaan koska pidän sen käyttöliittymästä ja yksinkertaisuudesta. Tämän toki mahdollisti se että vähensin käyttämieni palveluiden määrää. Adiumia oli myös hyvin hankala saada toimimaan järkevästi Ilmoituskeskuksen (ehkä paras uudistus Mountain Lionissa) kanssa. Aikansa kutakin.

Mutta vielä palatakseni itse iTunesiin. Minusta uusi versio tuntuu modernilta ja toimii rivakasti. Bugeihin en ole itse törmännyt, olettaen että ikkunan pienentäminen yläpalkkia tuplaklikkaamalla on jätetty pois tarkoituksella. Jos tarkkoja ollaan, niin uudessa iTunesissa ei ole yläpalkkia siinä mielessä kuin ennen. Perinteisestihän yläpalkin virkaa on toimittanut tyhjä alue jossa lukee ohjelman nimi. iTunes 11:ssa on korkea yläpalkki joka on täytetty käyttöliittymäkomponentein. Yksittäistapaus vai uusi linjaus, aika näyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.