keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Miksi Apple ei aina ole niin kallis

1. Design

Hyvä design ei ole ilmaista. Jonathan Iven kaltaiset palkitut huippumuotoilijat eivät työskentele ilmaiseksi. Myöskin laadukkaat materiaalit maksavat, 600 euron puhelin saisi tuntuakin hintaiseltaan eikä natisevalta muovirasialta kuten 100 euron malli. Ikeassa sohvapöytä maksaa 10 euroa ja Vepsäläisellä 500 euroa, hinta ei selity pelkästään sillä että Ikean pöytä on tehty paperista ja päällystetty muovilla. BMW maksaa enemmän kuin Fiat mutta hinta ei selity pelkästää osien hinnannalla. Tietotekniikassa muotoilua ei edelleenkään arvosteta kovin paljoa koska sille ei ole perinteitä (poislukien Apple). On helpompi ja halvempi kopioida (mitä Ikea tekee myöskin).

2. Laatu

Halpaa ja hyvää jos haluaa, joutuu usein ostamaan molemmat. Oli sitten kyseessä läppäri tai älypuhelin, kannattaa halvimmat laitteet jättää suosiolla kauppaan oli merkki mikä tahansa. Halvat älypuhelimet jumittavat ja läppärit eivät kestä edes kuljetusta. Apple ei tee halpiksia joten esimerkiksi läppäreissä on yleensä aina hyvä näyttö ja erinomaiset näppäimistö ja kosketuslevy (Engadget totesi eräässä testissään että pc-valmistajat saavat harvoin molemmat mahtumaan samaan laitteeseen). Olen myös törmännyt yli tonnin pc-läppäreihin joissa on aivan ala-arvoinen näyttöpaneeli.

3. Apple TV

Yllätyksellisesti Apple TV on halvempi kuin Android-tv:t. Esimerkiksi Boxee Box maksaa verkkokaupassa 170 euroa ja se on aivan jäätävä ruma kapistus joka vielä ilostuttaa omistajaansa räikeällä vihreällä valolla. Toki se on ominaisuuksiltaan monipuolisempi mutta viimeistelynsä puolesta se sopii paremmin Lack-hyllylle ja ilmeisesti säästösyistä (rakenteessa on siis pitänyt vielä säästää!) siinä on päädytty myös ulkoiseen virtalähteeseen joka ei olohuoneen johtosekamelskassa ole kiva juttu. Toisaalta taas 10 euron hintaisella AirParrotilla pc tai mac muuttuu lähettimeksi joka siirtää minkä tahansa kuvamateriaalin AppleTV:n ruudulle.

4. MagSafe-laturi

MagSafe-liitin on hieno keksintö niille jotka joutuvat välillä käyttämään konetta sen ollessa latauspiuhan päässä (näin käy välillä vaikka akku kestäisi miten kauan). Varsinkin halvoissa pc-koneissa murtunut latausliitin on yleinen riesa. Jostais syystä pc-valmistajat eivät ole vaivautuneet edes yrittämään tehdä vastaavaa systeemiä. Luultavasti siksi että silloin ei voitaisi enää käyttää halpoja bulkkilatureita. Pc-läppäreiden laturit ovat muutenkin melko masentavia. Esimerkiksi tätini HP Envyn laturi on jäätävä tiiliskivi. Kätevämmän matkalaturin saa toki ostaa lisähintaan, Applen laitteissa sellainen on vakiovaruste. HP:llä on ollut myös ikävä tapa tehdä latausliittimestä pahimmillaan lähes prinssinakin kokoinen ja laittaa se sojottamaan mahdollisimman ikävään suuntaan.

5. Uudistukset

Tiesitkö että oli Applen keksintö siirtää läppärin näppäimistö koneen etureunasta näppäimistön eteen (jota pidettiin huonona ratkaisuna). Entä kuka keksi laittaa erillisen hiiren tilalle ensin ohjauspallon joka vaihtui myöhemmin kosketuslevyksi. Entä minkä valmistajan läppärissä siirrettiin liittimet ensi kertaa koneen takaata sivuille? Vaikka kuinka vihaisit Applea, joudut silti elämään sen ideoiden kanssa joka päivä. Pc-valmistajilla on pienet katteet joten ei ole varaa tehdä innovaatioita vaan tuotetaan tavaraa tuttuun muottiin, se voi ehkä tuntua hätäisesti ajateltuna ihan hyvältä tavalta mutta haluaisitko luopua noista "uudistuksista"? Tulee halvemmaksi antaa toisten tehdä innovaatiot ja hissukseen omaksua ne kun tie on valmiiksi siloteltu. 

6. Näppäimistö

Applen laattanäppäimistöä ensin kummasteltiin ja arvosteltiin, mutta pian vastaava löytyi jo suuresta osaa pc-läppäreitäkin. Vaan se mikä tekee siitä erinomaisen on uudistunut layout. Perus-pc-näppiksestä löytyvät vieläkin muinaiset Scroll Lockit sun muut joille ei ole ollut niiden nimenmukaista käyttää parinkymmeneen vuoteen. Läppäreissä valmistaja on taas arponut näppäimet omalla tavallaan ja käyttäjä joutuu opiskelemaan uuden näppiksen konetta vaihtaessa. Applen näppäimistöstä on karsittu turhat pois mutta toisaalta siinä on ollut jo pitkään oikeasti toimivat multimedianäppäimet (pc-koneissa ne eivät alkuaikoina yleensä toimineet, ainakaan ongelmitta). Näppäimistön layout on myös sama pöytäkoneessa ja läppärissä poislukien tietysti pitkä näppis johon on lisätty erillinen numeronäppäimistö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.