torstai 6. joulukuuta 2012

Miksi en aio maksaa nettihesarista

Hesari tuuppasi nettisivulleen hetki sitten maksumuurin. Muuri on lapsellisen helppo kiertää mutta toisaalta uutisia on tarjolla muuallakin ja kaiken lisäksi Yleisradion rahoituspohja varmistettiin kaikille pakollisella Yle-verolla.

Kympin kuussa olisin ehkä vielä voinut hesarisa maksaa, mutta olishan sitä sitten kiva lukea iPadilla. Ja sitten kun pistän paksun nipun euroja palamaan, niin oho, hinta pompsahti viiteentoista euroon. Siinä vaiheessa alkoi harmittaa enkä ryhtynyt tilaajaksi tai edes ostanut sitä iPadia.

Loppujenlopuksi hesarin sisällöstä minua kiinnostaakin vain murto-osa. Esimerkiksi Helsingin paikallisasiat eivät juurikaan kiinnosta ja urheilu ei laisinkaan. Jotain NYT-liitettä voisi ehkä lukeakin, mutta ei se niin paljoa kiinnosta että höyläisi Visaa. Facebookkiin lähetetyt uutiset aukeavat mukavasti ilman maksumuurin kiertoakin, joten hätäkös tässä.

En ole ollut kykeneväinen vastaanottamaan televisiolähetyksiä mutta nyt Yleisradio saa minutkin maksajien listalle joten ajattelin siirtyä kuluttamaan Ylen uutisia. Ja mikä parasta, Ylen sivuilla ei ole ärsyttäviä mainoksia. Ylen nettisivu ei toki ole muuten ehkä kaikista paras eikä mobiilisovellusta ole vielä laisinkaan. Palvelua onneksi kehitetään ja sivusto on mukavasti responsiivinen sopeutuen eri kokoisiin näyttöihin. Ajattelinkin laatia kirjelmän haluamistani parannuksista.

Ensimmäisenä toivomuslistalla on tietysti kunnollinen mobiilisovellus tai edes web app. Nykyiselläkin mobiilisivustolla toki pärjää mutta toivoisin rahoilleni muutakin vastinetta kuin ulkomailta ostettuja tanssiohjelmaformaatteja (miksi ihmeessä Yle edes haaskaa rahaa moiseen, tanssiohjelmaa tulee kyllä kaupallisiltakin kanavilta). Toinen hyvin tärkeä ominaisuus olisi mahdollisuus kirjautua sisään ja järjestellä sisältö näkyville haluamallaan tavalla (sovelluksessa tämä onnistuisi ilman kirjautumistakin). Esimerkiksi siten että Turun alueen uutiset olisivat hyvin näkyvillä ja urheilu-uutiset loistaisivat poissaolollaan. Onnistuukohan tämä edes maksullisen hesarin kanssa? Hesari kyllä tarjoaa näköislehden, mutta kuka sellaista nyt haluaisi ruudulta lukea?

Oikeasti haluaisin kyllä maksaa uutisistani, mutta silloin hinnan ja palvelun on oltava kohdallaan, en aio maksaa pelkästä maksamisen ilosta. Hesarissa on toki usein hyviä kirjoituksia, mutta niihinkin päädyn yleensä Facebookin kautta.

Näköislehdet ovat tarpeetonta roskaa ja sisällöt pitäisi sovittaa ja tuottaa erityisesti digitaaliseen jakeluun. Ihminen tapa kuluttaa sisältöjä netissä on aika erilainen. Toki hesarilla on kotimaisista ehdottomasti paras yritys mutta heidän uusin iPhone-sovelluksensa kaatui jatkuvasti joten poistin sen. Uudelleenasentaminen kuulemma auttaisi, mutta en ole vielä nähnyt tarvetta siihen. Nyt vain seuraan että miten tilanne kehittyy.

Paikallismedia Turpaan Saatana myy myös nettilehteään mutta on hinnoitellut itsensä hesarin kalliimman version kanssa samoille linjoille tarjoten kuitenkin rutkasti vähemmän sisältöä. TS on myös ovelasti hinnoitellut lehtensä 1, 2, 3, 6 ja 12 kuukauden paketteihin mutta minkäänlaista paljousalennusta ei saa. Fiksumpaa olisi ollut kertoa vain reilusti yhden kuukauden hinta mutta ehkä joku laskutaidoton menee tässäkin vipuun. Tällä menolla TS onnistuu olemaan se epäkiinnostavin vaihtoehto.

Itselleni huonoin vaihtoehto olisi kuitenkin paperilehti. Tabloidikokoista hesaria pystyisi vielä lukemaankin mutta vanhanaikainen spreadsheet-kokoinen TS vaatisi jo ison pöydän mihin levittää se. Sitten lukisin jutuista ehkä kolmasosan ja kaupantekijöinä saisin selkä vääränä raahata paperisaastetta keräyslaatikkoon. Nykyisenä nettiaikana paperilehden uutiset ovat myös usein eilisiä. Ja vaikka olisi netistä lukenutkin vain lyhyennetyn version, asia saa olla erinomaisen mielenkiintoinen että jaksaisi seuraavana päivänä lukea pidemmän version. Informaatiota pukkaa nykyään joka tuutista sen verran että eilisen uutiset eivät vaan ole kiinnostavia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.