tiistai 22. tammikuuta 2013

Antakaa minun olla pitämättä Tarantinosta

Yleensä on ihan ok jos ei pidä jostakin ohjaajasta ja hänen elokuvistaan. Mutta se ei sovi jos kyseessä on Quentin Tarantino. Katsoja ei ole silloin ymmärtänyt elokuvaa tai hän on katsonut sitä väärin. Elokuviakin voi näemmä katsoa väärin.

Quentin kuulee että hänen faninsa ovat nillittäviä elitistejä

Olen nähnyt Tarantinon leffoista ainakin Pulp Fictionin, Reservoir Dogsin, Kill Billyt ja Jackie Brownin. Ehkä muitakin mutta ne eivät ole jättäneet senkään vertaa muistijälkiä. Minusta yksikään niistä ei ollut niin erinomainen että jaksaisin katsoa sen uudestaan. Ainoa elokuvissa erityisesti viehättävä asia on ollut musiikkivalinnat. Tarantino ymmärtää kyllä hyvän musiikin päälle.

Mutta menepä sanomaan Tarantino-diggarille että eivät ne nyt niin ihmeellisiä leffoja olleet. Heti alkaa syyttely ja koulutus miten niitä pitää katsoa. Anteeksi vaan mutta haluan katsoa leffat sillä tavalla kuin itse haluan. Ja jos leffa nimenomaan pitää katsoa tietyllä tavalla niin leffan alussa olisi varmasti siihen ohjeet? Katson leffoja ensisijaisesti viihdyttääkseni itseäni. Jos leffa ei viihdytä, niin en minä ala sitä sen takia mehustelemaan että se on täynnä viittauksia populaarikulttuuriin. Enkä ala tekemään mitään taustaselvitystä ymmärtääkseni elokuvaa paremmin ellei se ollut jo ennestään mielestäni hyvä. Leffa kestää useimmiten pari tuntia ja sinä aikana se joko toimii tai ei. Ja pari tuntia on lyhyt aika ihmisen elossa.

Oma asiansa ovat myös ne Tarantino-diggarit jotka eivät tajua niistä pop-viittauksista mitään mutta diggaavat Tarantinoa sen takia kun Tarantinon diggaaminen on vaan yksinkertaisesti niin hienoa (nämä tyypit eivät tiedä että mustakeltainen haalari tuli tunnetuksi Bruce Leen leffasta tai että Girl You'll be A Woman Soon on alunperin Neil Diamondin biisi). Sekä tietysti sen takia että leffat ovat väkivaltaisia ja niissä kiroillaan paljon. Kumpikaan ei minusta ole elokuvamaailmassa mitään niin erikoista ja hienoa että jaksaisin alkaa profetoimaan asiasta. Nämä nimenomaiset T-diggarit eivät myöskään tiedä että Tarantinon leffat on apinoitu vanhoista b-luokan toimintaleffoista, vain vähän isommalla budjetilla. Tämä ei toki välttämättä ole huono asia, mutta ei sekään saa minua nostamaan Tarantinoa ohjaajana jalustalle. Katsoisin mieluummin niitä vanhoja b-pätkiä, mutta niitä ei hehkuta kukaan eikä pidä leffailtoja.

Tarantino eroaa mistä tahansa muusta ohjaajasta, bändistä, artistista tai kirjailijasta siinä mielessä että hän on koskematon. Ei tarvitse sanoa että Tarantinon leffat ovat paskoja, riittää että toteaa että eivät ne ole niin hyviä kuin hehkutetaan. Jo se riittää käynnistämään hyökkäyksen ja syyllistämisen. Näin voimakasta elitismiä tulee vastaan harvoin populaarikulttuurista puhuttaessa, varsinkin kun kyseessä on väkivaltaelokuvat joissa kiroillaan paljon (joillekin sekin tuntuu olevan itseisarvo). Ennen olen törmännyt moiseen vain korkeakulttuurin ja populaarikulttuurin vastakkainasettelussa, klassinen musiikki on parempaa kuin rock ja jos ei pidä klassisesta, niin ei vain ymmärrä sitä (tai on juntti, mutta tätä harvemmin sanotaan ääneen).

Toivoisinkin vain että minulle ja meille muille "ei niin paljon Tarantinosta pitäville" palautettaisiin mielipiteenvapautemme ja oikeutemme katsoa leffat sillä tavalla kuin haluamme, eikä puhdasoppisella Tarantino-diggari -tavalla. Tuskin Quentin itsekään haluaisi faniensa olevan nillittäviä elitistejä? Ehkä sitten voisin taas joskus katsoakin jonkun Tarantinon leffan.

Loppuun vielä pieni hauska tarina kouluvuosilta. Luokkatoverini oli kova Tarantino-fani ja hän sai suostuteltua lukiossa äidinkielenopettajamme siihen että katsoimme tunnilla Reservoir Dogsin, vieläpä ilman tekstityksiä. Aina välillä opettaja kauhisteli väkivaltaa ja toisteli että jos tulee paha olo niin voi poistua luokasta. Hän taisi itse se jolla tuli paha olo. Kyllä Reservoir Dogs aina äikäntunnin päihitti.

Ja jos ette pitäneet Kill Billyistä, niin katsokaa Kill Buljo. Se on hauska.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.