sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Hammastahnapohdintaa

Hammastahna on aine jota tunget suuhusi päivittäin. Mainokset lupaavaat ihmeitä mutta onko sillä väliä mitä merkkiä käytät?

Frédéric Beigbeder väittää kirjassaan 99 frangia että hammastahna vain raikastaa hengityksen, muuta merkitystä sillä ei ole. En tiedä Ranskasta mutta Suomessa hammastahnaan lisätään fluoria jonka pitäisi olla hyväksi hampaille. Joku on varmaan nähnytkin hammastahnatuubissa hammaslääkäriliiton suosituksen. Se ei ole suositus kyseiselle hammastahnalle vaan hammaslääkäriliitolta ostettu "tiedoite". Suositus ei tee kyseisestä tahnasta yhtään parempaa tai huonompaa, sama vaikutus on kaikilla hammastahnoilla joissa on fluoria.

Itse käytin ainakin vuoden verran Colgaten jotain Super Whitening tms. tahnaa. Putkilon kylkeen oli painettu oikein asteikko siitä miten ne hampaat valkenevat (ja tietysti hammaslääkäriliiton suositus). Totuuden nimissä voin kuitenkin kertoa että hampaani eivät olleet koskaan yhtä ruskeat kuin tummimmassa kuvassa eikä niistä tullut yhtä valkoisia kuin vaaleimmassa kuvassa. Muutos oli täysi nolla. Voisi siis sanoa että täyttä huijausta, kuka tahansa ad assari osaa Illustratorilla piirtää eriväriset neliöt mutta se ei tee tahnasta sen kummempaa. Vuosien saatossa olen käyttänyt monia muitakin tahnoja, Pepsodenttiä, Lidlin tahnaa, suurin ero näissä on ollut maussa, pakkauksessa ja hinnassa. Elmexiäkin kokeilin joskus mutta se oli niin pahaa että se sai jäädä.

Nyt päädyin kokeilemaan kaverini suosituksesta Amwayn hammastahnaa. Yleensä kierrän nuo verkostomarkkinointihommat kaukaa, mutta Amway näyttäisi muistuttavan enemmän esimerkiksi Tupperwarea kuin perus pyramidihuijausta. Tuotteita on tarkoitus ihan myydäkin. Aikaisemmin olen kokeillut firman Espresso-kahvia, se oli ihan hyvää, joskaan ei erinomaista (kahvi on muuten kova tummentamaan hampaita). Nyt ostin myös litran pullon L.O.C. -pesuainetta jonka pitäisi pesuominaisuuksiensa lisäksi mm. parantaa kuppa ja herättää kuolleet. Sen tehoa en ole vielä kokeillut.

Glister-nimisen hammastahnan pakkaus ei ole erityisen korea. Toisaalta näitä ei myydä marketeissa joissa yksi tuote kilpailee huomiosta lukuisien muiden kanssa. Tahnaa pitää kuulemma laittaa tosi vähän. Itseasiassa mitä tahansa tahnaa kannattaa laittaa vähemmän kuin ohje käskee. Joskus suositus oli herneen kokoinen määrä mutta se on aivan liikaa. Tahnavalmistajat tietysti pitävät siitä että ainetta kuluu enemmän. Glister on mukavan miedon makuista ja se vaahtoaa hyvin. Ja jos pesukokemus oli miellyttävä, sitä oli myös tulos. Hampaat tuntuvat kiiltäviltä ja puhtailta. Itseasiassa ne tuntuvat puhtailta vielä työpäivän jälkeenkin. Kiiltävään pintaan lika tarttuu huonommin. Nyt kun asiaa tarkemmin mietin, niin Puolasta ostamani Colgaten lastenhammastahna (siinä oli pieni tuubi) oli tässä asiassa erityisen huonoa.Vastaavia kokemuksia löytyi netistä muiltakin. Myös hammaskiven kehuttiin vähenevän. Toki ensimmäisenä tulee mieleen että kirjoittajat ovat Amway-edustajia mutta osa haukkui muut Amwayn tuotteet joten tuskin siitäkään on kyse ainakaan joka tapauksessa. Jokaisen kannattaa toki kokeilla itse, se on perinteisesti ollut paras tapa päästä asioista selville.

Luultavasti Golgatella, Pepsodentilla ja muilla käy isompi kuhina markkinointiosastolla kuin tuotekehityksessä. Miten erottautua muista, minkä värinen raita nyt laitetaan, mitä tänä vuonna luvataan. Ja ihmiset haluavat uskoa lupauksiin. Valkoiset hampaat parin euron markettihammastahnalla! Beigbeder oli siinä mielessä oikeassa että hengityksen raikastaminen on varmasti tahnan tärkein vaikutus. Se tulee heti ja on helppo havaita. Kun suussa maistuu piparminttu, on helppo hymyillä.

Glisterin tilanne on siinä mielessä erilainen, jos tuubi kestää vuoden eikä se ole sen kummempaa kuin marketin tahna niin todennäköisesti jälkimmäinen tarttuu kauppareissulla matkaan. Markkinajohtajien ei tarvitse kehittää tuotettaan koska niiden ei tarvitse. Esimerkiksi Pepsodent on loistava brändi. Kun joku sanoo hammastahna, niin ajattelen aina ensimmäiseksi Pepsodenttiä. Tarvitseeko loistava brändi loistavat tuotteet? Ei välttämättä, varsinkaan jos kyseessä on päivittäistavara jonka tärkeimmät ominaisuudet ovat tulla ostetuksi ja raikastaa hengitys. Onko joku joskus palauttanut hammastahnatuubin kun se ei valkaissutkaan hampaita? Tuskin.

Mitään oikeita testejä en ole nähnyt mutta kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja. Luultavasti hammastahnoihinkin pätee sama kuin kaikkeen muuhunkin. Kaikki ei sovi kaikille. Hampaistaan kannattaa kuitenkin pitää huolta, niiden korjaileminen on kallista lystiä. Tietysti kannattaa käyttää myös hammaslankaa, siinä touhussa on parhaaksi osoittaunut sellainen pitkävartinen (jotakuinkin hammasharjan mittainen) langoitin. Vihreän teen kerrotaan myös olevan hyväksi ikenille, itse en ole huomannut eroa vaikka iso osa kahvinkulutuksestani on vaihtunut siihen. Vatsalle se on ainakin parempaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.