torstai 14. helmikuuta 2013

AutoCAD ja pdf

Autodeskin AutoCad on hyvin yleinen suunnitteluohjelma jolla tehtyjä teknisiä piirroksia ja kaavioita päätyy mitä moninaisimpiin painotuotteisiin. Lähes jokainen taittaja tietää kuitenkin että muokatessa AutoCADilla tuotettu pdf hajoaa pikku silpuksi.

Tämähän ei tietenkään haittaisi jos AutoCADilla tehtyjä pdf-tiedostoja ei tarvitsisi muokata. Mutta kun niissä on virheitä, tulee muutoksia tai pitää tehdä eri kieliversioita. Joskus niitä pitää vain siistiä että ne kehtaa laittaa esille. Silloin insinööri ei lähetä uutta versiota vaan taittaja nyppii silppua ja repii tukkaansa.

Ongelmaan on esitetty monenlaisia selityksiä. Yhteistä niillä on selityksen maku. Ensimmäinen on se että ohjelmaa ei ole alunperin suunniteltu siihen että sillä tuotetaan materiaalia mainoksiin. Käsittääkseni AutoCADilla on alusta alkaen tehty teknisiä kaavioita ja piirroksia. Ne päätyvät hyvin usein ei pelkästään esitteisiin mutta myös niin käyttöohjeisiin kuin huolto-oppaisiinkin. Näitä kaikkia tehdään mainostoimistoissa. Korjatkaa toki jos olen väärässä. Pitää myös muistaa että AutoCAD on tullut markkinoille alunalkaen 1982, eli on tässä ollut aikaa kehittääkin sitä.

Toinen "hyvä" selitys on se että materiaali on lähtökohdiltaan niin erilaista että sitä ei voida muuntaa järkevästi toiseen muotoon. Kyse on kuitenkin vektorigrafiikasta jossa Objektien muodot ja ominaisuudet esitetään koordinaatein sekä matemaattisin funktioin (lähde: Wikipedia). Lähtökohdilla ei ole vektoriviivan kannalta merkitystä, on aivan sama ohjataanko sillä leikkurin terää vai piirretäänkö kuvaajaa tietokoneen ruudulle. Esimerkiksi paljon käyttämäni Adobe Illustrator vie ja tuo sujuvasti AutoCADin dwg-muotoa ilman että objektit pilkkoontuvat. Tein eilen kokeilun, avasin dwg-tiedoston, ympyrät olivat ympyröitä ja teksti muokattavaa tekstiä. Tallensin pdf:ksi ja hyvä tuli. Lisäksi netti on pullollaan ilmaisia tai halpoja dwg viewereitä ja converttereita joilla katsella ja muuntaa AutoCadin tiedostot vaikka pdf:ksi.

Miksi sitten asia on niin kuin on? Teorioita on kiva kehitellä joten kehitin varmuuden vuoksi pari.

Teoria 1

Luulisi että pitäisi erikseen kehitellä koodi joka silppuaa ehjät objektit pikku palasiksi ja olisi helpompi exportata ne sellaisessa muodossa kuin ovat. En ole ohjelmistokehittäjä, joten en voi varmaksi sanoa. Mutta kun tietää Autodeskin aseman markkinoilla, mielessä käväisi että jospa pdf-silppuri on tehty aikoinaan tahallaan haitatakseen kilpailijoita siten että niiden ohjelmiin ei pystyisi siirtämään käyttökelpoista vektorimateriaalia pdf:n kautta. Nykyäänhän tästä ei olisi mitään iloa koska AuoCADin dwg ja dxf -tiedostomuodot ovat muodostuneet alalla de facto -standardeiksi. Ehkä ominaisuus on vain unohtunut poistaa.

Teoria 2

Teoria 2 perustuu taas siihen että ominaisuus on tehty alunperin todella pahasti päin pyllyä eikä sitä ole jaksettu korjata. AutoCAD on tuhansien eurojen ammattilaisohjelma jolta voisi jo vaatiakin jotain, mutta toisaalta sen markkina-asemassa ei tarvitse keskittyä pikkuseikkoihin vaan riittää että tehdään sen verran muutoksia että saadaan uusia versioita kaupaksi. Määräävä markkina-asema ei ole perinteisesti ollut hyväksi ohjelmistojen kehitykselle. Kuka muistaa Windows Vistan? Maailman suurin ohjelmistoalan yritys piti historiansa pisimmän kehittelypaussin versioiden välillä ja silti lopputuloksena oli kaikkein epäonnistunein ja vähiten pidetty Windowsin versio kautta aikain. Mille tahansa muulle kuin monopoliasemassa olevalle yritykselle se olisi ollut kohtalokasta.

Asia ei tunnu kuitenkaan vaivaavan insinöörejä. Huomattavan parannuksen saisi kuulemma jo aikaiseksi käyttämällä erillistä pdf-tulostinta kuten PDFCreatoria mutta ilmeisesti moni ei vaivaudu koska kaikki vastaani tulleet AutoCADilla tehdyt pdf-tiedostot ovat silppua. Hyvään lopputulokseen pääsisi epäilemättä myös jollakin dwg -> pdf -muuntimella jos Illustratorkin hanskaa muunnoksen. Näissä matskuissa kun ei ole edes mitään hienouksia, vain viivoja, ympyröitä ja tekstiä. Tai siis silppua. 

Ajasta tai rahasta tämä ei ole kiinni, minuutin homma säästäisi paljon aikaa muilta. Esimerkiksi 7 sivuinen silppu-pdf saa työkoneessani Illustratorin pykimään pahasti vaikka se pyörittää 130-sivuista katalogia kuvineen ja taulukoineen höyhenenkevyesti. Ja kuulitte aivan oikein, 7 sivuinen pdf joka on tehty täysin AutoCADilla, niin kytkentäkaaviot kuin varaosalistatkin. Tästäpä ei kivasti copypasteta sitä varaosanumeroa sähköpostiin. Ja kun pitää tehdä muutoksia tai korjauksia, niin minne se lähetetään, mainostoimistoompa tietenkin.

Hauskimpia tapauksia ovat kuitenkin ne kun pienyrittäjä keksii olla nuuka ja suunnittelee vaikkapa jonkun laitteen tarrat AutoCADilla. Ne ovat yleensä melko kamalan näköisiä mutta myös hankalia käsitellä ja muokata. Suomalainen pienyrittäjä on muuten siitä erikoinen tapaus että se ei suosi suomalaista työtä kun se on niin kallista. 100 euroa nettisivusta on liikaa ja kotimaiset käyntikortit aivan liian kalliita. Huomasin tämän silloin kun minulla oli vähän aikaa toiminimi. Toisaalta oma toimintani meni persnetolle kun käytin kirjanpitäjää. Kirjanpitäjä toki hoisi hommansa hyvin mutta miinusta kirjattiin jotakuinkin saman verran kuin mitä hän palvelusta laskutti.

Toki silppu-pdf:llä on työllistävä vaikutus, mutta tuskimpa tuottamattomalla työllä saadaan kansantaloutta nousuun. Yleensä silppu-pdf:n toimittanut taho ei halua myöskään maksaa sen muokkaamisesta kuin ehkä juuri sen verran mitä siihen menisi jos se olisi tehty kunnolla.

En ole AutoCAD-asiantuntija, joten en osaa sanoa olisiko ongelma korjattu uusimmissa versioissa, toisaalta kukaan tuntemani insinööri ei ole moista tietoa esittänyt. Yliopistoaikoinani yhdellä kurssilla piti käyttää Autodeskin karttaohjelmaa, se oli melko epämiellyttävä käyttää sekä epävakaa. Ei se silti kamalin geologiaan liittyvä softa ollut mistä minulla on kokemusta. Eräs, minkä nimen olen jo autuaasti unohtanut, oli niin buginen että se kaatui joka ainut kerta jos joku työkalu oli aktiivisena kun avasi File-valikon. Esimerkiksi vaikka tallentaakseen työnsä. Adoben ohjelmat ovat oikeastaan aika kivoja...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.