torstai 7. helmikuuta 2013

Futonia kehiin

Reilu 3 vuotta vanha, Ikeasta ostamani 50 euron vaahtomuovipatja alkaa pikkuhiljaa antautua. Päätin antaa alunperin humpuukina pitämäni futonille mahdollisuuden.

En ole mikään joustinpatjojen suuri fani, olin alunperin hyvin tyytyväinen halpaan vaahtomuovipatjaani mutta se ei näytä olevan kovin pitkäikäinen. Moni on kehunut futonia ja päätin ottaa asiasta hieman selvää. Tietysti internetin ihmeellisestä maailmasta.

Odotin futonien olevan kalliimpia, Puolassa valmistettuja saa alle kahdella sadalla eurolla. Se ei minusta vaikuta pahalta hinnalta hyvästä patjasta. Vaihtoehtoja näkyi olevan monia, kerrosmäärät vaihtelivat ja joissakin futoneissa on mukana kookosta tai vaahtomuovia.

Käyttökokemuksia on myös monenlaisia. Erään ystäväni avovaimo oli käskenyt hankkiutua eroon koko futonista eikä suostunut nukkumaan sellaisella. Monien mielestä futon on liian kova, mutta paljon useampi kehui selkävaivojensa kadonneen. Yleisesti ottaen futon sai enemmän kannatusta keskustelupalstoilla kuin vaikka huomattavasti kalliimmat Tempurin patjat. Joidenkin mielestä futon on myös järjettömän raskas ja se vaatii ihan liikaa "huoltoa". Futon pitää rullata välillä kasaan jotta se pysyy "kuohkeana". Tämän voi hyvin tehdä samalla kuin vaihtaa lakanat.

Koska netissä puhutaan sanalla sanoen hyvin paljon paskaa, päätin lähteä kotimatkani varrella sijaitsevaan Futon Shop Turkuun tutkimaan millaisia ne oikeasti ovat. Kengät riisuttuani pääsinkin heti pötköttelemään puolalaiselle futonille. Kotimaisiakin olisi saatavilla mutta hinta on yli kaksinkertainen.

Futon ei tuntunut missään nimessä liian kovalta, se on pinnasta pehmeä mutta heti syvemmällä se muuttuu mukavan jämäkäksi olematta kuitenkaan kivikova. 7-kerroksinen puuvillafuton painaa reilu 20 kiloa eli ei ainakaan minusta erityisen paljon. Tosin aikoinaan tuli tehtyä aika paljon ruumiillista työtä, futon ei tunnu mitenkään ihmeelliseltä jos on kanniskellut joskus koko päivän 25 kilon tasoitesäkkejä. Rullaaminenkaan ei tuntunut mitenkään erityisen raskaalta vaikka olen kuitenkin aika vaatimaton varreltani (174 cm ja reilu 70 kg).

Futon Shop Turun palvelu vaikutti asialliselta ja lähialueella patjan saa kotiinkuljetuksena samaan hintaan. Tulinkin sellaiseen tulokseen että futon on saatava. Pitää vain pohtia että haluanko omani kookoskuidulla vai ilman. Kookoskuituinen on jonkun verran jämäkämpi. Oma ongelmansa on myös pikkuhiljaa luhistuva Ikean sänkykehikko joka on kyllä tavallaan näppärä säilytyslaatikkoineen mutta sen laatu ja kestävyys jättävät melkoisesti toivomisen varaa. Ajattelin kuitenkin vaihtaa patjan ensin ja miettiä sänkyä myöhemmin. Ristomartti Ratian Jemma-sänky mustana vähän kiinnostaisi, mutta hinta on aika kova.

Ristomatti Ratian Jemma-sänky

Ladallekin on kuulemma löytynyt ostaja, joten pääsen ehkä kohta hyvillä mielin patjakaupoille.

2 kommenttia:

  1. Kunpa suomesta saisi vielä niitä "oikeita futoneja", eli ohuita helposti rullattavia ja futon-kaappiin laitettavia. Tai parvekkeen kaiteen päälle päiväksi tuulettumaan laitettavia.

    Kotona vuosikaudet puolalaisella (vai oliko nämä kalliimmat peräti suomalaisia?) futonilla nukuttua olen huomannut ohuen vielä paremmaksi. Mutta rahtikulut japanista tulisivat kohtuuttomiksi.

    VastaaPoista
  2. Ohuin puolalainen oli 5 kerroksisinen, se on kuulemma liian ohut sälepohjalle, vaatii tatamin allensa. Jossakin oli myynnissä myös ohut matka-futon.

    Kotimainen taisi maksaa alkaen n. 400 euroa, kyllä siinä isänmaallisuus karisi.

    VastaaPoista

Jätä toki kommentti tai kysymys.