maanantai 25. helmikuuta 2013

Järkevää resoluutiota Googlelta

Hieman yllättäen Applen jälkeen järkevää resoluutiota tarjoileekin Google uudessa Chromebook Pixelissään.

Pixel on varustettu 12.85 tuuman näytöllä jossa on 2560 x 1700 resoluutio. Kuva-ala on hieman pienempi kuin 13" Retina MacBook Pro:ssa mutta resoluutio parempi, eli kuvapisteitä saadaan enemmän per tuuma. Pixelissä on 239 pikseliä per tuuma kun Apple tarjoaa "vain" 227 tai 220. Ero lienee sen verran pieni että sillä ei ole käytännön merkitystä. Pitää myös muistaa että Applen Retina-brändätyissä näytöissä on kannettavissa huippuluokan väritoisto ja muu kuvanlaatu. Se kuka on kingi selviää siis kun Pixel pääsee kauppoihin ja testattavaksi. Pixelissä on toki kosketusnäyttö, mutta sen hyöty on jäänyt kyseenalaiseksi laitteessa jossa on käytössä myös perinteiset syöttölaitteet.

13" Retina MacBook Pro:ta on arvosteltu graafisen suorituskyvyn puutteesta, tässä asiassa Pixel ei ainakaan vedä pidempää kortta, molemmista laitteista löytyy sama Intelin HD4000-näytönohjain. Tosin ChromeOS:lle ei kaiketi ole saatavillakanaan jykevämpää ohjainta kaipaavia sovelluksia. Ja tästä päästäänkin koneen suurimpaan ongelmaan.

Pixelin hinnaksi luvataan 1449 dollaria. Se on aika paljon koneesta joka kelpaa parhaiten nettilaudaksi. Samalla rahalla saa vaikkapa 13" MacBook Airin, Pro:n tai laadukkaan Windows-ultrabookin. Toki kehnommalla resoluutiolla. Googlen on helppo virittää oma käyttöjärjestelmänsä ja nettipalvelunsa korkearesoluutioiseen aikaan mutta muu maailma tulee hitaasti perässä. Kiinnostusta on kyllä ilmassa sillä macin tärkeimmät sovellukset siirtyvät kovaa vauhtia kohti uutta uljasta aikaa. Useat näistä sovelluksista ovat ihan rahalla ostettavia, joten uusi retinakäyttöliittymä on myös hyvä tapa saada asiakkaat hankkimaan uusimman version.

Jos en tarvitsisi Photoshoppia ja Illustratoria tai en harrastaisi ajoittaista pelailua, voisin kuitenkin olla kiinnostunut Chromebook Pixelistä. Yleisestä linjasta poiketen se pyrkii kulmikkaalla muotoilullaan tekemään selkeän pesäeron Applen tuotteisiin vaikka laattatyyppinen näppäimistö ja iso, lasinen ja nappulaton kosketuslevy vähän sinne suuntaan viittaavatkin. Pixel on kompaktin kokoinen ja pelkistetyn tyylikäs joten voisin kyllä kuvitella että ostajakuntaa löytyy siitä ihmisryhmästä joille MacBook Air on liian tavanomainen valinta trendikahvilassa bloggaamiseen.

Chromebook Pixel
On kuitenkin mukavaa että Googlen kaltainen iso tekijä lähtee jo tässä vaiheessa mukaan kehittämään järkevää resoluutiota. Windows-leiriä saanemme vielä odotella, Tech Reportin jutussa Windowsin tuoreimmilla versioilla oli ongelmia jo Asus Zenbook Primen 13 tuuman 1920 x 1080 näytöllä. Mielenkiinnolla odotan että mikä pc-valmistaja on rohkea ja tekee pelinavauksen järkevään resoluutioon. Voisin pistää panokseni Samsungille, perinteisemmillä merkeillä irtiotot ovat harvinaisia ja Samsung janoaa hanakasti lisää markkinaosuuksia joka rintamalla jääkaapeista alkaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.