keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Järkevää resoluutiota, kiitos

Näyttöjen resoluution kehitys on hidastunut pahasti tai jopa kääntynyt väärään suuntaan. Mutta tarvitsemmeko me oikeasti korkearesoluutioisia näyttöjä?

Linuxin kehittäjä, Linus Torvalds, on sitä mieltä että pitäisi lopettaa "retina-roska". Linuksen mielestä retina-tarkkuuksinen näyttö olisi vain järkevällä tarkkuudella oleva näyttö ilman turhia markkinapuheita ja siinä hän on myös aivan oikeassa.

Kun Apple julkaisi kesällä 2010 iPhone nelosen, pidettiin retina-näyttöä täytenä humpuukina. Vedottiin siihen että ihmisen silmän erottelukyky ei riitä. Mutta se juuri onkin retina-näytön tarkoitus, pikselien pitää olla niin pieniä että ne eivät erotu. Pian kilpailijatkin lähtivät mukaan leikkiin mutta siinä mentiin metsään kun alettiin kilpailla kenellä on suurin "pikseliä per tuuma" -tarkkuus (ppi). Numeroarvolla ei ole enää tietyn pisteen merkitystä. Toki isompi numero näyttää paremmalta markkinointimateriaaleissa.

Painotuotteiden resoluutio on usein 300 dpi (dots per inch eli pistettä per tuuma). Nykyisten tietokonenäyttöjen resoluutio pyörii yleensä sadan ppi:n molemmin puolin. Tästä seuraa esimerkiksi se että teksti ei ole ruudulla koskaan yhtä terävää kuin paperille painettuna. Terävää tekstiä on aina mukavampi lukea. Printtisuunnittelijalle näyttöjen kehno resoluutio aiheuttaa myös muunlaisia ongelmia. Ohuet hiusviivat saattavat näyttää eri paksuisilta tai eri värisiltä vaikka ne olisivatkin saman paksuisia.

Kaikki kuvan viivat ovat paksuudeltaan 0,25 pt ja mustia

Oheinen kuva on ruudunkaappaus yhdestä työstäni. Toki yleensä tiedän milloin viivat ovat saman paksuisia, mutta jos käsittelee jonkun muun tekemää, mahdollisesti moneen kertaan skaalattua materiaalia, joutuu tekemään tarkistuksia. Ja onhan se toki ärsyttävää kun kuva ruudulla ei vastaa lopullista.

Työkoneeni 27" tuumaisen näytön resoluutio on 2560 x 1440 ja se tekee ppi:nä 109. Samankokoisia näyttöjä myydään kuitenkin Full HD -resoluutiolla eli 1920 x 1080 (1080p), sellainen näyttö kelpaa varmasti hyvin leffoihin ja pelaamiseen, mutta töitä en sellaisella haluaisi tehdä.

Full HD -resoluution yleistyminen onkin vienyt resoluutiokehitystä taaksepäin. Full HD on hyvä markkinointitermi, se kuulostaa hienolta ja on tunnettu. Se sopii kuitenkin huomattavasti paremmin televisioihin joiden kuvaa katsotaan huomattavasti suuremmalta etäisyydeltä. Tällöin tuumaa per pikseliä resoluution ei tarvitse olla niin hyvä. Tosin oma 40" televisioni on niin lähellä, että ainakin peleissä pikselit erottuvat selvästi. Tähän on toki tulossa helpotusta uuden Ultra HD -formaatin myötä, mutta sitä tukevia laitteita saamme vielä odotella hetken aikaa eikä sisältöäkään ole vielä juurikaan tarjolla.

Vastaus kysymykseen on siis kyllä, me tarvitsemme, tai ainakin haluamme korkeampiresoluutioisia näyttöjä. Markkinatermit ja ylisuuret ppi-lukemat voi toki heittää romukoppaan, toivottavasti Retina MacBook Prot näyttävät tietä myös läppäririntamalla kuten iPhone 4 aikoinaan älypuhelimissa ja parin vuoden päästä maalma on muuttunut terävämmäksi katsella.

Itseasiassa 13" Retina MacBook Pro on alkanut näyttää entistä kiinnostavammalta hinnanpudotuksen jälkeen. Tosin arviot laitteesta ovat hieman ristiriitaisia, pelkkä integroitu Intelin HD4000 -näytönohjain on kovilla korkearesoluutioisen näytön kanssa. Luultavasti uusi Hashwell-piirisarja tuo pikkumalliinkin lisää potkua, mutta tuoko myös hintaa.

Retina-, tai siis järkevän resoluution näyttö tuo myös mukanaan sen ongelman että muu maailma vaeltaa vielä ei niin järkevässä resoluutiossa. Ohjelmien käyttöliittymää ja kuvia pitää skaalata suuremmaksi ja järkevään resoluutioon tottunut silmä mieltää ne karkeiksi ja suttuisiksi vaikka vielä eilen ne olisivat olleet riittävän teräviä. Moni on kuitenkin sanonut että järkevän resoluution jälkeen ei ole enää paluuta takaisin.

Lisää näytöistä: Läppärin hankintaa, osa 2: näyttö

edit: Kiinnostava juttu LG:n uudesta 5" näyttöpaneelista 440 ppi resoluutiolla. Jutussa sanotaan että täydellisen ihmissilmän erottelukyky olisi 477 ppi. Se on toki äärimmäisen harvinaista, suurin osa ei erota pikseleitä yli 300 ppi:n näytöstä 30 cm etäisyydellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.