maanantai 4. helmikuuta 2013

Läppärin hankintaa, osa 1: kosketuslevy

Oma koneeni on menossa tänä vuonna vaihtoon mutta myös entinen pomoni pyysi apua läppärin hankinnassa joten on hyvä aika hieman perehtyä taas asioihin. Aloitetaan näppäimistön ohella tärkeimmästä syöttölaitteesta eli kosketuslevystä.

Itse käytän kotona lähes pelkästään kosketuslevyä, sillä sujuvat pelaamani pelit (viimeaikoina Avernum: Escape from the Pit, Baldur's Gatea odotellessa) kuin pienet kuvankäsittely- ja suunnitteluhommat. Juuri äsken photoshoppasin kaverin autoon eriväriset vanteet, en viitsinyt hakea hiirtä mutta hyvin se sujui kosketuslevylläkin. Toki hiiri sopii paremmin pieneen pipertämiseen ja nopeisiin räiskintäpeleihin (joita varten olen hankkinut Xbox 360:n), mutta kosketuslevy on erityisen hyvä ihan perussurffailussa. Varsinkin jos se tukee useamman sormen eleitä joilla voi kätevästi liikkua selaimessa edestakaisin tai työtilasta toiseen.

Toisaalta tunnen ihmisiä jotka eivät koskaan käytä kosketuslevyä (useimmille heistä läppäri onkin vain siirrettävä pöytäkone). Siihen on useimmiten kaksi eri syytä. Joko vanha tottumus tai sitten läppärin kosketuslevy on luokattoman huono. Olen törmännyt yli tonninkin koneissa surkeisiin kosketuslevyihin ja toisaalta halvemmassa koneessa voi olla ihan ok levy. Esimerkiksi tätini hankki pari vuotta sitten HP Envy -kannettavan mutta edellisessä, nyt jo ikivanhassa (mutta edelleen toimivassa) Toshibassa oli parempi kosketuslevy. Envyssä ja parissa muussakin kokeilemassani koneessa ei esimerkiksi kahden sormen vieritys toimi nykimättä. Ilmeisesti vika ei kuitenkaan ole itse levyssä vaan ajureissa.

Mikäli konetta kuskaa paljon mukanaan tai käyttää sitä esimerkiksi sohvalla mitä minä nytkin teen, kannattaa kosketuslevyyn kiinnittää erityistä huomiota. Hyvää kosketuslevyä on ilo käyttää mutta kehnompi huutaa hiirtä koneeseen. Hiiri on kuitenkin epäkäytännöllinen vaikkapa junassa. Oma Anywhere Mouseni toimii vaikka lasilevyn päällä, mutta silti se useimmiten jää koloonsa.

Teknisistä tiedoista ei ole apua kosketuslevyn arvioinnissa, mistä siis tietää missä koneessa on hyvä kosketuslevy ja missä ei. Vastaus on yksinkertainen, tietysti kokeilemalla. Kosketuslevy ei saa olla liian karhea eikä liian kiiltävä. Kursorin pitää totella herkästi sormen liikkeitä ja kahden sormen kosketuksen pitää toimia nykimättä. Jos useampien sormien eleitä tuetaan, niiden pitää toimia luotettavasti.

Valitettavasti (tai onneksi) läppäreiden merkkien ja mallien kirjo on valtava eikä varsinkaan kalliimpia koneita ole kovin paljoa nähtävillä. Tällöin pitää luottaa netin arvoihin, yleisimpien merkkien koneista löytyy yleensä ainakin joku arvio. Kannettava tietokone on kokonaisuus ja hankinnassa kannattaa ottaa huomioon muutkin seikat kuin tyypilliset suorittimen nopeus, keskusmuistin määrä ja muut "speksit".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.