keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Läppärin hankintaa, osa 3: näppäimistö

Paljon kirjoittavalle hyvä näppäimistö on elinehto, mutta läppärin ominaisuuksista se on myös ehkä eniten makuasia.

Joku pitää litteästä laattanäppäimistöstä ja toinen taas vannoo ikivanhan ja äänekkään KeyTronicin nimeen. Jälkimmäistä vastaavaa tuntumaa ei läppäreistä löydy mutta eroja sitäkin enemmän. Itse arvostan myös suuresti näppäimistön taustavaloa joka ei jostain syystä ole vieläkään vakiovaruste kaikissa malleissa.

Näppäimistön tärkeimmät ominaisuudet lienevät tuntuma ja näppäinten asettelu. Joku tykkää jämäkämmästä ja toinen löysemmästä tuntumasta, mutta jonkunlainen tuntuma näppäimiin olisi hyvä saada. Joissakin halvoissa läppäreissä näppäimistö on kiinnitetty vain sivuilta ja se aiheuttaa sen että näppäintuntuma on huonompi näppäimistön keskiosassa. Heikkolaatuisesta näppäimistöstä näppäinhatut myös irtoavat helposti. Tätä on hankala testata ennen ostoa, mutta voisi kuvitella että yleisesti laadukkaan oloisessa näppäimistössä näppäimetkin pysyvät matkassa. Mikäli vain mahdollista, näppäimistöä kannattaa testata mahdollisimman perusteellisesti.

Pc:n näppäimistön perusasettelu on vuosikymmeniä vanha ja se sisältää sellaisia erihyödyllisiä nappuloita kuten Scroll Lock ja Pause/Break. Näiden nappuloiden hyödyllisyys jäi ajalle ennen graafisia käyttöliittymiä, niille on toki kehitetty uusia käyttötarkoituksia, mutta nimet ovat säilyneet. Ainoat suuremmat muutokset näppäimistöstandardiin ovat vuosien saatossa olleet muutamat windowsin  erikoisnappulat. Vuosien saatossa valmistajat ovat myös lisäilleet erilaisia multimedianäppäimiä mutta peruslayoutista niitä ei löydy. Onkin erikoista että Microsoft, maailman yleisimmän käyttöjärjestelmän tekijä ja myös iso näppisvalmistaja, ei ole päivittänyt standardia ajanmukaiseksi.

Kuva: Wikipedia

Tästä johtuen eri valmistajien läppäreissä on erilainen näppäimistön asettelu. Toki oman koneensa näppäimistön oppii nopeasti mutta vierailevalle käyttäjälle käyttäminen voi olla tuskaa. Esimerkiksi enter-nappulan koko ja muoto vaihtelevat. Näppäimistön asettelussa kannattaa kiinnittää huomiota ainakin siihen että löytyvätkö tarvittavat erikoisnäppäimet. Esimerkiksi paljon musiikkia kuunteleva arvostaa hyvin sijoitettuja Play/Pause, eteenpäin ja taaksepäin -näppäimiä. Videoprojektoreita käyttävä esitelmöijä taas voi hyötyä erillisestä nappulasta kuvan siirtämiseen projektorille.

Tälläkin kertaa pitää siis ihan itse kokeilla että mikä sopii omille nakkisormille kaikkein parhaiten. Päätäkin saa hieman vaivata sillä että mitä erikoisnäppäimiä tarvitsee ja onko taustavalolle käyttöä.

Sarjan edelliset jutut:

Läppärin hankintaa, osa 1: kosketuslevy

Läppärin hankintaa, osa 2: näyttö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.