keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Valoa telkkarin taakse

Ajatuksena oli lisätä vähän valaistusta telkkarin taakse tuomaan valoa ympäristoon ja parantamaan kuvan kontrastia. Kaverin kanssa olimme jo menossa merta edemmäs kalaan, mutta ratkaisu löytyi yllättävän läheltä, Ikeasta.

Valonlähde television takana ei muuta television paneelin ominaisuuksia mihinkään mutta se saa mustan näyttämään mustemmalta. Sopivasti sijoitettu valaisin tuo myös sen verran valoa ympäristöön että näkee syödä, käydä jääkaapilla jne.

Nettikaupat ovat pullollaan erilaisia edullisia led-nauhoja, mutta niihin pitää hommata erikseen virtalähde ja hinta nousee. Joissakin malleissa vaaditaan lisäksi hieman askartelua. Pohdimme myös usb-vaihtoehtoa, se olisi säästänyt yhden pistokepaikan (telkkarin usb-paikalle ei ole löytynyt käyttöä). Puolivahingossa osuin kuitenkin nettikeskusteluun jossa mainittiin Ikean led-nauhat. Pikainen vierailu Ikean sivulle kertoikin että 10 eurolla saa siististi viimeistellyn, lämpimän valkoisen Ledberg-valosarjan joka koostuu kolmesta 25 cm pitkästä yhdistettävästä led-listasta.

Ledberg-valosarja

Ledbergissä on siisti, valkoinen virtajohto katkaisijalla. Mukana tulee ruuveilla kiinnitettävät kiinnikkeet ,mutta koska en halunnut porailla massiivipuista tv-tasoani, hankin kaksipuolista teippiä. Hieman ironista että teippirulla maksoi lähes yhtä paljon kuin valosarja.

Pakkauksessa on kaikki tarvittava. Paitsi teippi.

Alunperin olin ajatellut kiinnittää koko listan tv-tason takareunaan. Kolme pätkää yhdessä tuottivat kuitenkin aivan liikaa valoa joten vähensin listojen määrän lopulta yhteen. Myös sijoitus tuotti aluksi päänvaivaa. Tv-tason kannen takaosassa valoa tuli häiritsevästi esivahvistimen ja Xboxin koloihin. Kokeilin myös välitason takaosaa mutta sekään ei tuottanut haluttua lopputulosta. Seuraavaksi siirsin listan telkkarin takaosan alareunaan. Valoa heijastui kuitenkin liiaksi tv-tasosta ja tv:n jalasta. Lopulta paras sijoituspaikka löytyi telkkarin takapaneelin keskiosasta, valoa heijastuu mukavasti seinän kautta ympäri huonetta, mutta se ei häikäise mistään kohtaa. Toki valo voisi olla ehkä vähän himmeämpi, mutta hyvä se on näinkin.

Lopullinen sijoituspaikka
Ja pitihän valoa sitten testatakin käytännössä. Koemateriaaliksi otin Netflixistä Super HD -laatuisen Terminator: Sarah Connorin aikakirjat -pilottijakson. Taustavalon ansiosta musta todellakin näyttää mustemmalta ja katsominen on muutenkin miellyttävämpää eikä tarvitse pitää ylimääräisiä valoja päällä. Ikean Ledberg -valosarja on ehdottomasti hintansa arvoinen ja sille keksii varmasti muitakin käyttötarkoituksia. Hinta tosin lähes tuplaantuu jos joutuu ostamaan asennusta varten kaksipuolista teippiä (ainakin jos ostaa Prismasta jossa kävimme samalla reissulla kuin Ikeassa). Tämän kyllä kestää kun samaisella tv-tasolla on esimerkiksi 500 euron kaiutinpari. Ikeasta löytyy myös hyvä valikoima muitakin led-valoja.

Testikäyttöä Netflixin kera.

Asennusoluen virkaa toimitti Postrižinské Pivo Svetlý Ležák. Ei mitään ihmeellistä mutta kyllä se aina suomalaiset peruslagerit hakkaa (mikä nyt ei vaadi paljoa). Pullo oli kyllä aika ruma. Tämäkin Prismasta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.