maanantai 25. maaliskuuta 2013

Enää ei tule kunnon talvia

Kuka vielä muistaa sanonnan että enää ei tule kunnon talvia? Miesmuisti on tutkimusten mukaan vain ehkä 2–5 vuotta eli ei siitä välttämättä ole kovin pitkää aikaa.

Naapurin pupu talviasussaan.

Silloin kun olin pieni puhuttiin kasvihuoneilmiostä. Se kuulosti oikeastaan aika jännältä, tropiikki kiehtoi nuorta miehenalkua. Sitten tuli ilmaston lämpeneminen, kunnon talvia ei ollut enää miesmuistiin. Mutta olikohan se sitten talvi 2009–2010 kun tuli taas kylmä (miesmuistini pätkii). Tuohon aikaan hoitelin kituvaa yritystoimintaani ja elätin itseni enimmäkseen rakennushommilla. Ja koska ulkona oli kylmä, päätin että yksi talvi riittää ja hoitelin itselleni opiskelupaikan seuraavaksi talveksi, mutta se on taas toinen tarina se.

25 asteen pakkasella ei oikein kannata puhua ilmaston lämpenemisestä joten se uudelleenbrändättiin nopeasti ilmastonmuutokseksi. Ilmastonmuutoshan ei ota kantaa mihin suuntaan se muuttuu. Yliopistoaikoinani kuulin eräältä professorilta että ilmaston lämpeneminen voi myös aiheuttaa ilmaston kylmenemisen (negatiiviset takaisinkytkennät, tiedättehän). Eräs yleisönosastokirjoittaja taas totesi että ei nykyisillä tietokoneilla pysty ennustamaan säätä edes 7 päiväksi oikein.

Ilmastonmuutos on myös paljastanut mielenkiintoisia yksityiskohtia yhteiskunnastamme ja ympäristöstämme. Esimerkiksi sen että katoille kerääntyy lunta. En ollut koskaan ennen talvea 2009-2010 kuullut lumenpudottajien ammattikunnasta. Ammattitaidottomammat pudottivat katolta myös itsensä. Epäilen kuitenkin että asuttamani talon katolle on ennenkin kerääntynyt lunta, onhan tämä valmistunut jo 1928. Lapsuuteni asuin rintamamiestalossa, sen katolta lumi putosi kevään tullen ihan itsestään.

Toinen kiinnostava tieto on se että helsinkiläisillä on varaa seisottaa autojaan koko talven lumikinoksen alla. Autoahan tarvitaan vain siihen kun sillä käydään pari kertaa kesässä mökillä. Ilmeisesti auton pitäminen ei siis ole suomessa vielä tarpeeksi kallista. Toisaalta, bensaa kuluu vähänlaisesti kinoksen alla.

Ja nyt olemme saamassa kylmimmän maaliskuun, ei miesmuistiin vaan tilastollisesti 50 vuoteen. Miesmuistini sanoo että nykyään talvet eivät tunnu loppuvan sitten millään. EU-jäsenyys ei tuonut keskieurooppalaisia talvia jäädäkseen. Viime vuonna kesäkin tuntui jääneen vähän välistä, jossain vaiheessa kevät muuttui vain syksyksi.

Talviurheilun ystäville nämä talvet ovat toki herkkua. Tosin joskus tuntuu että talvea fanittavat eniten ne jotka lämmitetyllä autolla ajaa hurauttavat hiihtoladulle sivakoimaan. Jäisellä rakennustyömaalla ei hehkutettu talven eleganttia hienoutta. Ja hiihtohan se on muuten vakava laji, kirosanat kaikaavat ja nyrkit heiluvat laduilla. Itse olen sitä mieltä että urheilun ja nenäänlyömisen saa yhdistää vain molempien osapuolien suostumuksella. Toinen agressiivinen ja kanssaihmisiä suunnattomasti ärsyttävä talvilaji kuuluu olevan pilkkiminen. Toivottavasti kevät tulee pian ja kansakunta siirtyy leppoisampiin lajeihin.

Omaan talviohjelmaani kuuluu taas jokavuotinen ulkomaille muuton suunnittelu. Jouluna tosin totesin että Puolaa etelämmäs pitää päästä. Mielessä siintää edelleen se työpaikkailmoitus jonka vuosia sitten bongasin. Saudi-Arabiaan haettiin graafista suunnittelijaa, etuisuuksiin olisi kuulunut asunto kuin hotelli, siivoukset ja liinavaatteet talon puolesta. Ehkä joku hieman vapaamielisempi yhteiskunta olisi kuitenkin mukavampi. Aikoinaan harkitsin jopa vapaaehtoistöihin lähtemistä mutta se tuntui olevan rahamiesten hommaa. Pitäisi varmaan hankkia joku oikea ammatti.

Yritän kuitenkin ajatella positiivisesti ja uskoa että kevät koittaa tänäkin vuonna ja saan heräteltyä ranskanpullaskootterini talviuniltaan. Tilastollisesti kesä tulee joka vuosi. Ei minulla muuta talvesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.