torstai 18. huhtikuuta 2013

CleanMyMac 2 - Helppoa siivousta

Ssd-levyt ovat tuoneet takaisin sen ongelman että tilaa ei olekaan enää yllinkyllin. Ja muutenkin vuosien saatossa kovalevylle kertyy kaikenlaista ylimääräistä ryönää. Yksi apu vaivaan macin omistajille on CleanMyMac 2. Ja sen saa nyt halvalla.

Itse olen siirtänyt käyttäjätunnuksen tiedostoineen aina uudelle koneelle jo vuodesta 2005. Kaikenlaista pääsee siis helposti kertymään vaikka koitankin välillä siivoilla. Siivoukseen saa apua esimerkiksi edullisella Broomilla, mutta CleanMyMac 2 auttaa vapauttamaan vielä lisää tilaa.

CleanMy Mac 2 hoitaa toki perinteiset ohjelmien ja laajennusten poistot, etsii isot ja käyttämättömät tiedostot ja tyhjentää välimuistit mutta itselleni sen arvokkain ominaisuus on iPhoto-kirjaston siivoaminen.  Kirjastossani on yli 10 vuoden kuvat ja niitä on useita kymmeniä tuhansia. iPhoto säästää aina alkuperäisen, jotta laatu ei heikkene vaikka niitä muokkaisi useita kertoja. Se on usein kuitenkin turhaa ja vie levytilaa. Järkkärikokeilujen ajalta kirjastossa makoili myös runsaasti raw-tiedostoja kuvista joita en varmasti enää muokkaa. Kokeiluversiolla olin jo aikaisemmin vapauttanut 500 megaa, mutta silti siivottavaa löytyi vielä 3,5 gigaa ja siihen vielä raw-tiedostot päälle, ne piti erikseen ruksata poistettaviksi. Aikoinaan moni sotki kirjastonsa poistelemalla tiedostoja käsipelillä. Nyt se onnistuu turvallisesti ja helposti.CleanMyMac kakkosen käyttöliittymä on selkeä ja se käy iPhoton tietokannan läpi yhdessä hujauksessa, kuvien poistokaan ei vie paljoa enempää aikaa. Muutkin siivoustoiminnot ovat ripeitä. Toki alla on uudenkarhea MacBook Pro Retina. Macpaw on onnistunut tekemään ohjelmasta helppokäyttöisen, ei tarvitse olla mitään atk-guru käyttääkseen sitä. Oletusvalinnoilla pääsee jo pitkälle mutta edistyneemmälle käyttäjälle tarjotaan lisäoptioita.

Oikeastaan eniten CleanMyMac kakkosessa närästikin juuri hinta kun en tarvitse sitä kuin iPhoton siivoamiseen. Toki jos aikoo pärjätä yhdellä siivousohjelmalla, niin CleanMyMac 2 on ehdottomasti paras kokonaisuus mitä on tullut vastaan. Ja nyt se kannattaa hankkia kun sen saa edullisesti MacHeistin Nanobundlessa.

Pitää kuitenkin muistaa että CleanMyMac 2 vain lähinnä poistaa ylimääräisiä tiedostoja, macissa ei ole siivousta kaipaavaa rekisteriä kuten Windows-koneissa, joten koneen nopeutumista ei kannata odottaa. Kovalevy ei myöskään normaalikäytössä kaipaa eheytystä vaan käyttöjärjestelmä eheyttää pienet tiedostot lennossa. Ja mikäli koneessasi on ssd-levy, se ei kaipaa eheyttämistä laisinkaan.

Mikäli iPhoto alkaa siivouksen jälkeen tökkiä tai on muuten hidastellut niin se voi kaivata tietokannan uudelleenrakentamista, varsinkin jos kuvakirjasto on nähnyt useita koneita ja iPhoton versioita (omani on nähnyt nyt 4 konetta, alkuperäinen iPhoton versio taisi olla 4 tai 5). Tällöin iPhoto käynnistetään Optio (alt) ja Komento (cmd) pohjassa, nappeja painetaan niin kauan että korjausta tarjoava ikkuna aukeaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.