maanantai 1. huhtikuuta 2013

David Lynchin Dyyni

Loppupääsiäiseksi piti keksiä jotakin mielekästä kun lähes kaikki paikat ovat kiinni ja tilipäiväkin siintää vasta lähitulevaisuudessa. Netflix pelasti illan, olen pitkään suunnitellut katsovani uudelleen David Lynchin näkemyksen Frank Herbertin kirjoista eli vuonna 1984 valmistuneen Dyynin.


Dyyni-kirjat ovat kunnon vanhan ajan scifiä ja vaikka elokuvan tehosteet eivät ole enää ihan viimeistä huutoa tai tekniikka kovin uskottavan näköistä, löytyy elokuvasta silti omanlaistaan tyyliä. Elokuvassa kamppaillaan aavikkoplaneetta Dyynin herruudesta ja tarina alkaa pian saada jo messiaanisia piirteitä. Dyyni on kuiva ja karu, mutta vain sieltä löytyy avaruusmatkailulle tarpeellista maustetta.

Näyttelijäkaartista löytyy kovia nimiä (ainakin scifidiggarille) kuten Patrick Steward ja Max Von Sydow. Pikkupahiksen rooliin on päässyt myös muusikko Sting. Twin Peaksia viime aikoina katselleena vastaan tulee myös nippu tuttuja naamoja alkaen päähekilöstä jota esittää myös Dale Cooperina tunnettu Kyle MacLachlan. Elokuvan alussa saammekin nähdä Cooperille tyypillistä poikamaista virnuilua mutta kyllä se hymy sitten jossakin vaiheessa tyytyy.

Ajan henkeen leffan musiikeista vastaa pari kovaa nimeä pop/rock-piireistä, Brian Eno ja Toto. Tosin ei mitään niin ikimuistoista kuin Queenin musiikki vaikkapa elokuvissa Highlander tai Flash Gordon. Queenin It's a kind of magikin kappaleista 6 päätyi Highlanderiin ja yksi Iron Eagleen. Hieno levy muuten.

Olin nähnyt elokuvan joskus todella kauan sitten, tällä kertaa se upposi paremmin. Teini-ikäisenä olisi kaivannut nopeatempoisempaa toimintaa. Ehdottomasti katsomisen arvoinen klassikko. Netflix lupailee Super HD -laatua, mutta kuvanlaatu ei silti aina päätä huimaa. Joitakin se häiritsee, toisia ei. Ja mikäli diggaa Dyynistä yleisesti ottaen, kannattaa etsiä käsiinsä Children of Dune -minisarja, siinä messiaaninen pönöttely nousee ihan omalle tasolleen. Itse lainasin sen aikoinaan kirjastosta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.