sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Kannattaako ottaa läppäriin lisävakuutus?

Esimerkiksi Gigantti tarjoaa tuotteisiinsa ylimääräistä lisävakuutusta. Kannattaako sellaista ottaa? Ehkä kannattaa jos ostit kalliin läppärin ja vakuutuksesi ovat Iffissä.

Jos ostit joulukuussa 2010 1500 euron kannettavan ja se hajoaa nyt, Iffissä ikävähennys on 90% ja omavastuu on 150 euroa, eli sama kuin koneen "jäännösarvo". Mac2Sell-sivuston mukaan taas oman 2010 ostamani läppärin jälleenmyyntiarvo on 840 euroa. Todellinen myyntiarvo lienee vähän vähemmän, kuitenkin reilusti enemmän kuin mitä vakuutusyhtiö arvioi. Toki jostain alelaarin Acerista saattaakin sulaa 90% arvosta 3 vuodessa.

Vakuutusehtoja ruuvataan uusiksi aika tiuhaan tahtiin ja niitä ei tietysti tule luettua muulloin kun on tarve. Vakuutusehtoihin tutustuminen on asiakkaan velvollisuus, mutta yleensä mikään vakuutusyhtiö ei ole joka suhteessa paras vaan yhdessä asiassa on paremmat ehdot ja toisessa huonommat. Vertailu on hankalaa ja aikaa vievää puuhaa. Palvelun tasossa on myöskin eroa. Joka tapauksessa pitää muistaa että vakuutusyhtiöiden liikeidea on ottaa asiakkaiden rahat ja pitää ne itsellä (tämä totuus on lainattu Tekniikan Maailman pakinasta vuosien takaa).

Mikäli kallis läppäri on arvokkain omaisuutesi, If ei luultavasti ole sinun vakuutusyhtiösi (eikä kohta enää minunkaan). Esimerkiksi LähiTapiolalla vastaavassa tilanteessa ikävähennys on vain 50% eli omavastuun jälkeen voi vielä saadakin jotain. Molemmille yhtiöille 2,5 vuotias kone on nelivuotias mutta Iffillä ikävähennys lasketaan kolmesta vuodesta ja Lähitapiolassa kahdesta. Iffin vuosittainen vähennys on myös isompi. Skootterini vakuutus on jo LähiTapiolassa koska se oli yllättävän paljon halvempi. Itselläni on pieni asunto eikä autoa, joten vakuutuksia ei ole niin paljoa että keskittämisestä olisi mainittavaa hyötyä.

Sain myös aikoinaan neuvon että vakuutukset kannattaa kilpailuttaa parin vuoden välein koska uusi asiakas saa paremmat alennukset eikä pitkästä asiakkuussuhteesta juurikaan palkita. Olen kuitenkin sen verran huono asiakas että en ole omalla kohdalla huomannut etua, tosin innokkaat vakuutusmyyjät jaksavat silti soitella perään.

Lähetin myös johonkin vakuutusyhtiöön (en nyt muista minne) tiedustelun läppärin erillisestä vakuuttamisesta mutta en saanut koskaan vastausta.

Lisäturva saattaa siis joissakin tapauksissa olla ihan paikallaan, tosin esimerkiksi Gigantin 3 vuoden lisäturva maksaa 1500 euron koneeseen 300 euroa joten ihan halpa se ei ole. Nettikeskusteluissa lisävakuutukset on perinteisesti lytätty, koska Suomessa on hyvä kuluttajasuoja ja kotivakuutus korvaa. Vakuutusehtoja on kuitenkin kiristetty, joten tilanne pitää arvioida uudelleen. Lisävakuutusten ehdot kannattaa myös tutkia tarkkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.