maanantai 15. huhtikuuta 2013

Läppärin osto: finaali

Koneenvaihtoprosessini nopeutui hieman suunnitellusta, mutta loppujenlopuksi valinta oli helppo: 13" MacBook Pro Retina.


Usein kuulee sanottanan että vastaavan pc:n saa puolet halvemmalla. Tässä tapauksessa voin olla aivan varma että ei saa. Ei saa vaikka maksaisi 2 kertaa enemmän. Ainoa näytöltään kilpaulukykyinen laite on ChromeBook Pixel ja se maksaa Saksan Amazonissa saman verran kuin 13" MBPR. Ominaisuuksiltaan se jää pahasti jälkeen eikä siinä voi ajaa ammattilaistason suunnitteluohjelmistoja.

Ja näyttö olikin suurin syy päätyä Retina-malliin. Se on vain yksinkertaisesti sanottuna upea. Katselukulmat, kontrasti ja väritoisto ovat läppäreissä ennennäkemättömät. Vaikka muu maailma ei olekaan vielä retina-tasolla (tai järkevässä resoluutiossa Linus Torvaldsin sanoin), tärkeimmät ohjelmani  (esim. Adoben Creative Suite CS6) ovat jo päivitetty terävimmiksi ja teksti nettisivuilla on veitsen terävää. 

Alunperin ajattelin MacBook Airia koska se tuntui edelliseen koneeseeni (2 kiloinen "järkäle")verrattuna mukavan kevyltä. Sen näyttöpaneeli ei kuitenkaan miellyttänyt vaativaa silmääni. Retina Pro asettuu 1,62 kiloisena näiden väliin ja on jopa pohjapinta-alaltaan hieman Airia pienempi. Liitännöissä on jonkin verran eroa mutta harvemmin pidän koneessa mitään piuhoja kiinni. Retinan hdmi-liitin saattaa miellyttää joitakuita. Firewireä taitavat kaivata lähinnä muusikot.

Pc-puolella ei ollut kiinnostavia vaihtoehtoja. Hyvälaatuiset näytöt ovat harvassa ja yleensä jompikumpi, näppäimistö tai kosketuslevy on keskinkertainen. MacBook Pro:ssa kosketuslevy on parasta mitä rahalla saa ja taustavalaistu näppäimistökään ei ole ollenkaan hullumpi. Ja nämä kaikki ominaisuudet pitäisi vielä saada pakattuna kauniisiin kuoriin. Pc-puolella on nykyään turhan yleistä apinoida Applea mikäli yritetään tehdä näyttävämpää konetta. Toki huippumuotoilijat ovat kalliita, mutta vähän tylsäähän se on. Google on onneksi yrittänyt tehdä selvää eroa Applen tuotteisiin. Mutta valitettavasti Pixel ei oikein riitä muuhun kuin hienoksi surffilaudaksi.

13" Retina MacBook Pro:n suorituskyvystä on oltu montaa eri mieltä. Luinkin mahdollisimman paljon erilaisia arvoita ja kyselin neuvoa koneen jo omistavilta. Näillä tiedoilla voisin siis sanoa että puheet kehnosta suorituskyvystä eivät pidä paikkaansa. Itse olen käyttänyt konetta alle vuorokauden, mutta ainakin perussurffailussa se on salamannopea. Peruskäytössä kone on myöskin äänetön ja käy viileänä, ilmeisesti kiitos asymmetrisien tuulettimien. Fotaria ja illua en ole viel sen enempää testaillut, käynnistyvät kyllä nopeammin kuin vanhassa koneessani (SSD-levyllä) tai työkoneessani (vuoden vanha 27" iMac). Toki vertailukohtana on yleensä ollut se isompi Retina-kone jossa muskelia piisaa.

Akunkesto on myöskin tärkeä, vaikka käytänkin konetta tällä hetkellä enimmäkseen kotona, en halua roikottaa sitä koko aikaa johdon päässä sillä vaihdan tiuhaan paikkaa ja asentoa koneineni. EveryMac.com on tehnyt hyvän koosteen 13" Retinan akunkestosta. Muuta en osaa omasta kokemuksesta vielä sanoa kuin että hyvin tuntuu kestävän.

Kokonaisuudessaan uusi kone tuntuu joka suhteessa ainakin vähän paremmalta kuin vanha. Eiköhän tällä taas 2,5 vuotta pärjää joka on näköjään vakiintumassa vaihtosykliksi. Se on hyvä aika myydä vanha pois koska jälleenmyyntiarvoa vielä piisaa.

En kyllä taidakaan suositella konetta enää valokuvaajille, kuvien virheet näkee nyt entistä paremmin ja se taitaa tietää asiaan vakavasti suhtautuville kalliita lasihankintoja...

Jutun vanhemmat osat:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.