maanantai 15. huhtikuuta 2013

Läppärin osto, osa 4: kannettavuus

Läppäriä eli kannettavaa tietokonetta valitessa pitää miettiä että onko ostamassa siirrettävää pöytäkonetta vai luotettavaa matkakumppania.

Mikäli asettelet koneen työpöydälle ja kytket "roikan" kiinni etkä liikuta sitä kuin korkeintaan pölyjä pyyhkiäksesi, ei kannettavuudella ole kovin paljoa väliä. Muuten siihen kannattaa hieman perehtyä.

Akku

Jos kuskaan konetta paljon mukanasi niin akunkesto on yksi sen tärkeimpiä ominaisuuksia, aina ei ole sähkö saatavilla. Mikäli kone simahtaa tunnissa, sitä ei paljoa tee mieli raahata mukana. Itse pidän minimikestona 3–4 tuntia kevyessä peruskäytössä, eli nettisurffailua (tai vaikka blogin kirjoittamista), tekstinkäsittelyä ja musiikin kuuntelua. YouTube-videot ja pelaaminen luonnollisesti syövät akkua vauhdikkaammin.

Akun kestossa ei kannata yleensä luottaa valmistajan ilmoituksiin vaan etsiä netistä puolueettomia testejä. Akun kesto saadaan teoreettisesti näyttämään hyvältä jos näyttö himmennetään minimiin ja langattomat yhteydet kytketään pois.

Koko ja paino

Isoa ja painavaa konetta on ikävä kanniskella. Iso osa 15" läppäreistä on jo liian painavia reissukoneeksi. Toki asiaan vaikuttaa myös se että onko liikkeellä julkisilla vai omalla autolla. Autoilevan kone voi olla ronskimman kokoinen.  

Itse suosin 13" kokoluokkaa. Näyttö riittää hyvin perustarpeisiin ja Photoshoppiin ja Illustratoriin, jopa pelaamiseen. Kone pysyy kuitenkin järkevän kokoisena ja jos karsii pois dvd-aseman, painokin putoaa. Edellinen koneeni painoi 2 kiloa ja nykyään se tuntuu jo järkäleeltä (hankin siis jo uuden koneen, siitä myöhemmin lisää).

Runko

Koon ja painon näkee spekseistä, rungon kestävyyttä ei välttämättä. Se on kuitenkin ensisijaisen tärkeää reissussa ollessa. Halvat muovirunkoiset koneet eivät yleensä pidä matkustamisesta. Konetta kannattaa nostaa toisesta etukulmasta ja jos runko taipuu, se ei ole reissaajan valinta. Metallirunkoiset koneet ovat luonnollisesti yleensä vahvempia. Entiselle pomolleni valitsimme Dell Vostro 3360:n koska se vaikutti kestävältä ja siinä on 3 vuoden on-site takuu. Painoakaan ei ole kuin 1.6 kiloa. Itse en sitä kelpuuttaisi koska näyttö on vaatimaton.

Ja mikäli käyttötarve on vaativa, löytyy myös erikoisvahvoja koneita mutta ne ovat yleensä suorituskykyynsä nähden todella hintavia.

Yleisesti ottaen ammattikäyttöön suunnatut mallit ovat kestävämpia ja joissakin on esim. suojaus nesteitä varten eli jos kahvit kaatuvat näppikselle, säästytään täystuholta. Valitettavasti yrityssarjan koneissa (kuten edellämainittu Dell) on usein todella vaatimaton näyttö joten ne eivät sovellu graafiseen työskentelyyn tai valokuvaajille.

Laturi

Yksi asia mihin ei koskaan kiinnitetä huomiota on laturi. Sitä ei myöskään näy tuotekuvissa. Joissakin malleissa laturi on kuitenkin aivan hävyttömän iso. Esim. HP Envyssä laturi on lähes tiiliskiven kokoinen, pienemmän matkalaturin saa kyllä mutta se pitää ostaa erikseen.

Laturissa olisi myös hyvä olla joku johdonkeräysominasuus, tosin sellaisen toteuttaa näppärästi itsekin esim. tarranippusiteellä.

HP Envyn ja MacBook Pro:n laturit

Applen MagSafe-liitin on siitä mainio että se irtoaa herkästi eikä vie konetta mukanaan lattialle tai särje virtaliitintä. Liitin itse on tosin hieman herkempi hajoamaan mutta tarvikelatureita saa parilla kympillä ja onhan se aina halvempaa kuin korjauttaa konetta. MagSafen jälkeen esim. HP:n prinssinakin kokoinen liitin tuntuu kivikautiselta. MagSafea vastaava liitin löytyy nykyään myös esim. Microsoftin Surfacesta.

Näyttö

Reissukäytössä näytön tietyt ominaisuudet korostuvat. Kirkas ja hyvän kontrastin omaava näyttö selviytyy paremmin vaihtelevissa valaistusolosuhteussa. Sylissä käytettäessä katselukulmienkin olisi syytä olla kunnossa.

Kiiltävistä näytöistä kiistellään jatkuvasti, toisia heijastukset häiritsevät ja toisia ei. Reissussa ei kuitenkaan voi aina asettua valaistuksen kannalta sopivaan paikkaan.

Loppulauselma

Konetta valitessa pitää siis miettiä ensimmäiseksi omat tarpeet. Sen jälkeen on taas kerran hyvä mennä katselemaan koneita kauppaan, valmistajan antamien tietojen perusteella voi olla hankala valita omaan käyttöön sopivaa mallia. Rimpulat kannattaa jättää hyllylle ja valita tukeva yksilö.

Jutun vanhemmat osat:

Läppärin hankintaa, osa 1: kosketyslevy

Läppärin hankintaa, osa 2: näyttö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.