keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Lenkkeilykauden avaus

Koska kevät ei näytä tulevan sitten laisinkaan, jouduin hankkimaan täysmittaiset lenkkeilyhousut saadakseni kauden käyntiin.

Kuten ehkä jo tiedättekin, en ole mikään talven suurin fani ja koitan pysyä silloin mahdollisimman paljon sisällä. Nykyään siis noin puolen vuoden ajan ellei pidempäänkin. Lenkkeilykausi tosin katkesi viime vuonna muutenkin aikaiseen kun akillesjänne tulehtui.

Urheiluvälineiden suhteen (paitsi ehkä kenkien) en ole mikään välineurheilija joten 15 euron Pepperoni-merkkiset housut lähtivät mukaan Anttilan ale-rekistä. Kenkinä olivat tutut ja turvalliset Adidaksen ClimaCoolit joilla on takana kolmisen sataa kilometriä ja ne ovat edelleen erinomaisessa iskussa. Tosin en tiedä kauanko niiden pitäisi kestää. Edelliset tossut (melko kalliit Asicsit) olivat minulla 10 vuotta, toisaalta Anttilan tennarit olen kävellyt loppuun kuukaudessa.

Adidas ClimaCool 2010

Päätin lähteä tuttuun tapaan kohti jokirantaa, förikin liikennöi taas. Lähdin liikkeelle varovaisesti koska luonnollisen juoksutyylin tossut ovat tottumattomalle jalalle rankemmat kuin perinteiset rullaavat. Rullaavia en kyllä enää jalkaani laita, tuntuma alustaan on paljon parempi ja nykyisten tossujeni myötä sain myös heittää hyvästit 10 vuotta jatkuneille polvivaivoille (kalliista tukipohjallisista ei ollut apua).

Jalkaterä alkoikin nopeasti väsyä ja siirryin kilometrin jälkeen kävelyyn. Kävelin förille asti ja ylitin joen, paluumatkan vuorotellen hölkkäsin ja kävelin. Jalat alkoivat tottua yllättävän nopeasti vaikka viime juoksukerrasta olikin aikaa. Hapenottokykykin tuntui pelaavan vaikka viime aikoina olen käynyt lähinnä Tai Chi:ssa ja ajoittain uimassa. Mitään nopeusennätyksiä ei luonnollisesti tullut rikottua, mutta kokonaisuutena olin tyytyväinen. Yleisestikin ottaen en tavoittele maksiminopeuksia tai matkoja vaan ihan perushyvinvointia. Ja yleistä hyvinvointia on parantanut huomattavasti myös nykyinen, parempi ruokavalioni. Luultavasti juoksu ei olisi kulkenut tämänkään vertaa jos olisi syönyt koko talven pussipastaa ja kebappia kuten joskus opiskeluaikoina...

Kokonaismatkaksi tuli 5 kilometriä ja aikaa meni vajaa 40 minuuttia. Ajanoton pysäytin förillä ylityksen ajaksi. Viime kesänä samaan lenkkiin meni yleensä noin 30 minuuttia riippuen liikenteestä ja millainen fiilis sattui olemaan. Lenkkien seuraamiseen käytän Nike+ Running -sovellusta, se on osoittautunut omaan käyttööni vallan mainioksi. Oheisessa kartassa näkyvät punaisella ne kohdat missä olen kävellyt ja vihreällä sitten ripeämpi eteneminen. Sovellus antaa tossuille vain 35 kilometriä, koska vanhemmissa versioissa ei muistaakseni ollut kyseistä ominaisuutta.

Nike+ Running

Lenkkeilykausi lähti siis vallan mukavasti käyntiin, pitää katsoa josko viikonloppuna pääsisi seuraavan kerran liikkeelle. Lenkkeily on siitä mukava liikuntamuoto että voi lähteä liikkeelle suoraan kotoaan, ei tarvitse mennä erikseen esim. salille tai uimahalliin ja aikaa ei mene siirtymisiin. Rullaavilla tossuilla en pystynyt juoksemaan asfaltilla koska iskun voima välittyi kantapäästä suoraan polveen mutta nykyisillä kova alusta ei ole mikään ongelma. Jos asuisi maaseudulla, voisi kokeilla ihan paljasjalkajuoksuakin tai harkita FiveFingersejä mutta nykyiseen ympäristöön ClimaCoolit sopivat kuin nenä päähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.