torstai 2. toukokuuta 2013

Ihmisen parhaat 2 vuotta

Metron kolumnia lukiessani törmäsin kahteen jo ennalta tuttuun seikkaan. Yhdessä tarjoiltuna ne pistivät kuitenkin miettimään.

Ihmisen elämässä on vain noin 2 parasta vuotta. En nyt tarkoita sitä että mikä on kenenkin elämän parasta aikaa vaan se on aika jolloin ihminen on parhaimmillaan olemaan ihminen.
"Ihmisen aivot muuten kehittyvät noin 23-vuotiaaksi saakka. Vanheneminen alkaa puolestaan näkyä elimistössä jo 25-vuotiaasta lähtien."
Reilu pairkymppisenä ihminen usein jo asettunut ja saanut kehiteltyä jonkunlaisen säädyllisen minäkuvan itsestään. Nuoruuden angstailut ja kokeilut alkavat olla takana. Siinä ehtii hetken nauttia kehittyneistä aivoistaan kunnes joutuu suuntaamaan niiden kapasiteettia itsestään huolehtimiseen (tai ainakin olisi syytä). Enää ei voi elää kebapilla ja keskioluella ilman että se näkyy tai ainakin tuntuu. Eikä cooperin testissä voi juosta kolmea tonnia harjoittelematta (kaikki toki eivät juosseet parikymppisenäkään).

Miten kukin sitten parhaat vuotensa viettää, siitä on monta tarinaa. Itse kulutin tuon ajan opiskelijabileissä ja pää vanhan Volvon konehuoneessa. Eipähän kuitenkaan kehoitettu kertaamaan elämän alkeita kuten Pauli Hanhiniemen laulussa. Vuosista jäi sentään reilu tukku hyviä kavereita vaikka olisihan sitä voinut keskittyä siihen opiskeluunkin silloin.

Meneillään Weber DGV 32/36 -kaasuttimen asennus

Harmillisen vähän noita hyviä vuosia on kuitenkin jaettu. Varsinkin kun ihminen elää nykyään sangen pitkään, ei pääse edes puoleenväliin kun alamäki jo alkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.