tiistai 28. toukokuuta 2013

Kameran säätöä (PEN E-PM1)

Moni kuvittelee että kun hankkii tarpeeksi hienon (ja kalliin) kameran niin kuvat paranevat kuin itsestään. Itse olen moneen kertaan oppinut kantapään kautta että ei se ihan niin mene. Siksi päätin perehtyä kunnolla viikko sitten hankkimaani Olympuksen PEN E-PM1 -pikkujärkkäriin.

Säätämisestä on toki siitäkin kovin vähän hyötyä jos ei tunne valokuvauksen perusteita. Omasta hyllystäni löytyy sitä varten Pekka Punkarin Digifotokoulu ja Scott Kelbyt Digikuvauskirja. Jälkimmäinen on kirjoitettu äärimmäiseen ärsyttävään tapaan mutta jos sitä sietää niin kirjasta saa paljon irti.

Kuvausasetus

Järjestelmäkamera menee hukkaan jos kuvaa täysautomaatilla mutta myös useimmat pokkarit hyötyvät kun valitsimen veivaa johonkin muuhun asentoon. Itse käytän yleensä aukon esivalintaa (esim. A tai Av) jolloin voin vaikuttaa syvyysterävyyteen automatiikan hoitaessa valotusajan. Toki valotustakin joutuu joskus pikkuisen fiksaamaan jotteivat kirkkaat kohteet pala puhki.

Kuvatiedoston asetukset

On toki hienompaa kuvata rawwia mutta silloin pitää osata säätää kuva kuntoon itse. Jos kuvasi päätyvät pääasiassa nettiin, et myöskään tarvitse kovin paljoa megapikseleitä. Full HD -näytön koko on 2 megapikseliä ja 5 megapikselillä saat hyvälaatuisen tulosteen koossa 25 x 38 cm. Ylisuuret kuvat vain täyttävät kovalevyäsi. Jos kuvaat Facebookkiin niin heidän pakkausalgoritminsa sotkee terävimmänkin kuvan joka tapauksessa mössöksi.

Tarkennuspiste

Entisessä Sonyn järkkärissäni oli 9 tarkennuspistettä, omasta kokemuksestani se tarkoitti yleensä sitä että kuva tarkentui väärään paikkaan. Nykyään säädän tarkennuksen keskipainotteiseksi tai ihan keskelle ja otan tarkennuksen haluamaani kohtaan painamalla laukaisimen puoleenväliin lukitakseni tarkennuksen. Tästä ollaan varmaan muutakin mieltä mutta itselläni toimii parhaiten.

Valkotasapaino

Näyttävätkö kuvasi hassun värisiltä? Syy voi olla automaattisessa valkotasapainon säädössä (Auto White balance). Se toimii useimmiten hyvin ulkona mutta sisällä kannattaa hakea valaistukseen sopiva asento.

Kaikenkarvaiset kuvanparannustoiminnot

Kameroista löytyy yleensä kaikenlaisia säätöjä jotka olevinaan parantavat kuvanlaatua esimerkiksi tekemällä väreistä kylläisempia. Yleensä sellaiset kannattaa asettaa pois päältä ja valita tilaksi aina kuin mahdollista natural, neutral tms. Omassa PEN E-PM1:ssäni joutuu säätämään myös kohinan poistoa ja terävöitystä saadakseen parhaan lopputuloksen. Noise Filter -asetus kannattaa laittaa asentoon Low tai jopa Off. Muuten kuvista tulee muovimaisia ja pienet pintojen yksityiskohdat katoavat. Kameran automaattinen terävöitys voi kuitenkin tuoda kohinaa enemmän pintaan jo suhteellisen alhaisilla asetuksilla. Olympuksen pikkuisimmassa PENissä se on piilotettu Picture Moden taakse (joka kannattaa olla edellämainitussa asennossa Natural). Sharpness säädetään jokaiseen Modeen (jos käytät vain Naturalia sinun ei tarvitse säätää sitä muihin) erikseen ja se kannattaa laittaa asentoon -1 tai -2 oman maun mukaan.

Säätöjä on toki paljon muitakin, mutta itse ainakin pääsen hyvin alkuun näillä. PEN E-PM1:ssä säätöjen tekeminen voi olla aluksi hieman konstikasta koska sitä ei ole tarkoitettu yhtä vaativaan käyttöön kuin kalliimmat (mutta samoilla sisuskaluilla varustetut) isoveljensä. Kun asetukset on tehty, kuvattaessa tarvittavia toimintoja on kuitenkin suhteellisen helppo tehdä.

Jos hankit juuri saman tai vastaavanlaisen kameran eikä kuvauskokemusta ole paljoakaan, tässä pieni muistilista.

1. Opiskele perusasiat.

Kurssi tai kirja käy hyvin aluksi, loppu tulee kantapään kautta.

2. Lue ohjeet

Juuri näin. Vain siten opit kaikki hankkimasi kameran hienoudet. PEN E-PM1:ssä on ihan hyvät ohjeet joista saa vinkkejä kuvaamiseen. Netistä löytää yleensä myös paljon apuja, kannattaa lukea esimerkiksi DPreviewin juttu.

3. Säädöt kuntoon ja automaatti pois päältä

Kamerasi ei voi tietää millaisia kuvia haluat.

4. Kuvaa paljon

Kukaan ei ole seppä syntyessään. Ota kuvia ja vaikka ne olisivatkin epäonnistuineita, tutki mikä meni pieleen. Yritä uudestaan.

5. Älä hanki uusia leluja ennen kuin hallitset vanhat

Eivätkö kuvasi ole teräviä? Se ei välttämättä johdu siitä että sinulla ei ole 1000 euron putkea. Kittiobjektiivillakin voi saada hyviä kuvia jos hallitset kamerasi. Nettilaatuisia otoksia saa hyvällä pokkarillakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.