torstai 30. toukokuuta 2013

Kuukaisi järkevää resoluutiota

Olen nyt jo hyvän tovin käytellyt Applen 13 tuuman MacBook Pro:ta Retina-näytöllä. Valinta osoittautui onnistuneeksi.


Vaikka muu maailma ei olekaan vielä valmis järkevään resoluutioon, sitä ei aina edes huomaa. Hyvät kuvat näyttävät hyviltä ja huonot huonoilta. Selain renderöi tekstit terävästi ja tärkeimmät käyttämäni sovellukset ovat retina-yhteensopivia (CS6 Photoshop ja Illustrator sekä selaimet). Joskus käyttöliittymän osat ovat hieman suttuisia (esim. Spotifyn Play-napit) mutta se ei estä käyttämistä.

Itse kone on mukavan kokoinen ja sen verran kevyt että sitä on ilo kanniskella. Runko on niin tukeva että sitä myös uskaltaa kanniskella (entisen pomoni Lenovo ThinkPad Edgestä murtui runko parissa vuodessa). Kone on hiljainen, käy viileänä ja akku kestää sen verran että en sitä yhdeltä istumalta ole saanut käytettyä loppuun. Ja näyttö, se on sanalla sanoen upea. Se ei toki tullut yllätyksenä koska olin sen jo liikkeessä tutkinut tarkkaan (koneita on näytillä esim. Stockmannilla ja Gigantissa).

Näyttö

Sosiaalisessa mediassa minua valistettiin että parempia (ei tosin resoluutioltaan) näyttöjä löytyy pc-läppäreistä paremmalla käytettävyydellä. En ole sellaisia koskaan nähnyt valokuvaajilla tai graafisen alan ammattilaisilla joten kyselin lisätietoja. Vastaukset olivat melko ympäripyöreitä, mutta HP:n DreamColor-mallit ja jotkut Dellit ovat kuulemma sellaisia. DreamColorilla varusteltu HP EliteBook on kuitenkin 15 tuumaisenakin yli kolmekiloinen ja testien mukaan kuuma kuin kiuas. Eli ei kovin käytettävä minusta, toki tehoa ja varustelua piisaa jos sellaista tarvitsee. Itselläni riittivät tehot hyvin vanhassa Core2Duo-läppärissänikin. Resoluutiotkaan eivät ole häävit sen hintaisille koneille. EliteBook ei ole mikään halpa kone, joten sekään ei kallista vaakakuppia sen suuntaan.

MacBookPro Retinan näyttö on taas terävä kuin mikä. Korkearesoluutioisia printtitöitä on ilo tehdä ja katsella. Myös valokuvat näyttävät mahtavilta. Tosin se harmittaa että muut eivät ehkä näe niitä yhtä upeina.

Kontrasti ja katselukulmat riittävät vaativammallekin ja väritoistokin on hyvä. Tosin näyttö oli tehtaan jäljiltä hieman ylisaturoitunut, mutta viihdekäytössä siitä ei ole haittaa. Muuten näyttö oli melko hyvin säädöissään, Spyder3 Elitellä tehdyn säädön jälkeen ero alkuperäiseen ei ollut järin suuri.

Itsekin siis allekirjoitan monen muunkin testaajan ja käyttäjän toteamuksen, näyttö on parasta mitä rahalla saa tällä hetkellä. Ainoa varteenotettava kilpailija taitaa olla Chromebook Pixel mutta se on ohjelmallisesti rampa.

Näyttö kiiltelee huomattavasti vähemmän kuin vanhemmissa ei-Retinamalleissa, mutta jos se edelleenkin häiritsee niin ongelmaan auttaa heijastuksia estävä kalvo. Toki on hieman outoa että 1500 euron koneeseen pitää vielä hankkia parin kympin kalvo mutta ehkä sen sitten kestää jos sellaisen tarvitsee.

Käyttö

Kun konetta kuskaa mukana, arvostaa keveyttä ja pientä kokoa. Retinan runko on myös tukevaa tekoa ja viimeistely ensiluokkainen. Näppäimistö ja kosketuslevy ovat yhtä laadukkaat kuin edellisissäkin malleissa. Ja akku tosiaan kestää jos ei koko työpäivää niin ainakin itselleni riittävästi. Käytän konetta kotonakin useimmiten akulla koska en halua olla sidottuna laturin päähän vaan vaihdan asentoa ja paikkaa mieleni mukaan. Vanha suojapussini ei oikein sopinut vanhaankaan mutta uudelle se on aivan liian iso joten sellaisen hankinta on edessä. Kuskaan konetta yleensä repussa tai laukussa joten joku suoja siinä on hyvä olla. Retina-malleille ei ole vielä yhtä hyvää tarjontaa kuin perinteisille mutta valinnanvaraa kyllä on.

eBaystä löytyisi edullisesti villakankainen suojapussi jota voisi sitten hieman modata omaan makuun, sillä pääsisi ainakin alkuun.


Nyt vai heti

Alunperin oli tarkoitus hankkia kone vasta myöhemmin, kun uudet mallit saapuvat. Ensimmäinen sukupolvi kärsii yleensä aina lastentaudeista ja 13" Retina on saanut hieman ristiriitaisia arvioita. Suorituskykyä on haukuttu, mutta huomasin että silloin verrokkina on yleensä tehokkaampi 15" malli jossa sitä puhtia piisaa jo vaativammallekin käyttäjälle. Kyselin kokemuksia ja kävin kaupassa testaamassa, suorituskyvyssä ei tuntunut olevan sanomista. Ja kuten eräs kollega sanoi, jos tekee koneella tuottavaa työtä niin se on ihan se ja sama jos Lauchpad (jota en edes käytä) nykii kunhan hommat luistavat. Pientä lagitusta saattaa esiintyä jossain, mutta sitä ei huomaa jos ei ala erikseen kyttäämään. Sama oli laita televisioni kanssa, liiketoistosta löytyi sanomista kun sitä tarpeeksi etsi. Sitten kun aloin keskittymään itse elokuviin, asia ei ole haitannut. Tai edes tullut mieleen.

Suuri tarkkuus on ollut Applelle valtava haaste. Kone on sukunsa ensimmäinen mutta siitä huolimatta se tuntuu jo valmiilta paketilta. En usko että siirtymistä korkeampiin resoluutioihin voisi paljon paremmin toteuttaa. Windowsilla on ongelmia jo pienemmilläkin tarkkuuksilla. Mikäli siis haluaa asentaa koneeseensa Windowsin tai jopa Linuxin, kannattaa valita suosiolla perinteisemmällä näytöllä varustettu malli eikä kaivaa verta nenästään.

Toki Intelin uusi prosessorisukupolvi tuo varmaan taas lisää suorituskykyä ja kuulemma myös reippaasti akunkestoa, mutta ei tämä ensimmäinenkään Retina-kone huono ole. Huomattavasti parempi kuin esimerkiksi ensimmäinen MacBook Air oli aikoinaan. Toisaalta silloin ei Intelillä ollut tarjota siihen sopivia sisuskaluja. Intel joutui myös kehittämään Ultrabook-konseptin Airin pohjalta saadakseen  myytyä Applen tahtomia komponentteja myös pc-valmistajille. Airista tuli menestys, Ultrabookeilla ei niin kovin suuri.

Valokuvaajille ja printti-ihmisille Retina on must-hankinta. Jos tekee päätoimisesti webbiä, elämä voi olla helpompaa tavallisella näytöllä. Mutta myös tavallinen netin selailu on kivaa kun teksti on terävää ja elokuvatkin näyttävät mainioilta. 1080p YouTube-videon katselukaan ei saa tuuletinta möykkäämään häiritsevästi kuten monessa muussa laitteessa. Asymmetriset tuulettimen siivekkeet eivät tainneetkaan olla mainostemppu.

Jos siis vielä mietit että ostaako vai ei niin minä en empisi. Tai odota syksyyn uutta mallia jos vanha rauta on vielä terässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.