torstai 23. toukokuuta 2013

Valokuvat ja Retina

Valokuvat näyttävät upeilta tarkalla Retina-näytöllä mutta se aiheuttaa myös pientä päänvaivaa kuvankäsittelijälle.


Uuden kameran hankittuani pyrin nyt käsittelemään ainakin blogissani julkaistavat kuvat paremmin ja muuttamaan ne Photoshopissa julkaisukokoonsa. Tein vain aluksi pienen virhearvion.

Muokkasin kuvat kokoon 1000 x 1000 pikseliä, omalla ruudullani se näytti tietysti sopivalta. Mutta esimerkiksi nykyään yleinen Full HD -resoluutioinen (1920 x 1080) näyttö täyttyy sellaisesta pystysuunnassa lähes täysin. Omalla ruudullani taas 1000 pikseliä on noin 11,5 senttiä.

Ongelma on toki kierrettävissä tekemällä kuvat tavallisille näytöille sopivampaan kokoon. Pieni mutka matkassa kuitenkin on, nimittäin terävöittäminen. Kuvat vaativat yleensä aina pienen terävöittämisen erityisesti kokomuutoksen jälkeen. Omalla ruudullani nettijulkaisukokoinen kuva on kuitenkin säälittävän pieni eikä terävöittäminen tahdo onnistua siten että lopputulos tyydyttäisi tavallisen resoluution näytöllä.

Toisaalta printtimateriaalin suunnittelu on terävällä näytöllä yhtä juhlaa. Vaikka järkevän resoluution näytöt yleistyisivätkin nopeaa tahtia, eivät vanhat matalaresoluutionäytöt katoa kovinkaan nopeasti minnekään. Toisaalta suurin osa netin käyttäjistä omistaa joka tapauksessa onnettoman näyttöpaneelin minkä valju väritoisto, olematon kontrasti ja ja kehnot katselukulmat latistavat hienoimmatkin kuvat.

Pitää hieman tutkailla että löytyisikö webbiin joku hyvä työnkulku. Muuten järkevän resoluution kanssa onkin mennyt mukavasti. Teksti on veitsenterävää ja ilo lukea. Huonolaatuiset kuvat ovat edelleen huonolaatuisia ja hyvät kuvat näyttävät netissäkin hyvältä. Ainoastaan silloin tällöin joku hieman rakeisempi objekti tökkää silmään. Esimerkiksi Spotifyn nappulat ja osa teksteistä ovat hieman suttuisia. Suurimman osan aikaa niihin ei kuitenkaan kiinnitä huomiota.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.