lauantai 29. kesäkuuta 2013

Microsoft lähtee mukaan retina-leikkiin

Joku on ilmeisesti vihdoin kertonut  Microsoftille että heidän käyttöjärjestelmänsä ei oikein sopeudu markkinoiden parhaiden kannettavien tietokoneiden näytöille (esim. Zenbook Prime).

The Verge kertoo että Windows 8.1 toisi vihdoin ja viimein tuen korkearesoluutioisille näytöille. Applen ja Googlen käyttöjärjestelmissä tuki on ollut jo tovin. Epäilemättä ei ole ollut kovin innostavaa hankkia kallista huippuläppäriä jos käyttöjärjestelmä ei skaalaudu sen näyttöön sopivaksi. 11–13" ultrabookissa Windows 8 ei ole ollut herkkua Full HD -resoluutiolla. Tosin monien mielestä se ei ole ollut herkkua muulloinkaan.

Full HD -tarkkuuden (1080p) yleistymisen jälkeen näyttöjen resoluutio jäi polkemaan paikallaan. Microsoft on viimeinkin mukana pelissä tarjoten tukea näytöille joiden tarkkuutta linux-profeetta Linus Torvalds kutsuu nimellä "järkevä resoluutio".

Itsekin päätin tässä yksi päivä fiilistellä 4K-resoluutiolla, ihan vaan siitä syystä että "because I can". YouTubesta löytyy muutama pätkä katseltavaksi. Jos haluat (ja pystyt) katsella 4K-tarkkuuta, niin valitse laaduksi "Alkuperäinen HD".


Omalle läppärilleni (13") sopisi tosin parhaiten katseltavaksi 27–30" näytöille tarkoitettu 2560 x 1440p materiaali, resoluutiota on kuitenkin "vain" 2560 x 1600. TimeScapesin 4K UHD -versio on taas sellainen jötkäle että se ei edes mahtuisi kiintolevylleni (128 GB ssd vs. 120 GB).

Loppujen lopuksi videoiden katselu kyllä toimii läppärilläni ihan mukavasti 1080p-tarkkuudellakin, mutta 40" televisiossani pikselit näkyvät varsinkin peleissä jo turhan selkeästi, katseluetäisyyttä kun pienessä asunnossa ei ole kovin paljoa. Televisioissa 4K tuskin yleistynee kovin nopeasti, sillä elokuvien ja muun materiaalin jakelu tulee olemaan ongelmallista nykyisillä netin nopeuksilla. Parannusta on onneksi kuitenkin luvassa lähitulevaisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.