tiistai 30. heinäkuuta 2013

Julkinen liikenne halpenee

Oman auton pitäminen on kallista, mutta eipä se julkisilla matkailukaan ole ollut halpaa. Onneksi alalle on alkanut ilmestyä tervettä kilpailua joka on johtanut palvelun parantumiseen hintojen laskuun sekä myös matkustajamäärien kasvuun.

Vielä joku aika sitten jos halusin käväistä Helsingissä, niin puolityhjän bussin kyydissä reissu maksoi jotakuinkin 70 euroa edestakaisin. Eli aika paljon. Jos pihalla sattui ruostumaan jonkinlainen malmikasa, niin siihen sai tankillisen polttonestettä samalla rahalla. Tietysti pysäköintiin uppoaa helposti lisää rahaa eikä se ruuhkissa suhailu taida olla kenenkään lempipuuhaa.

Mutta kiitos Onnibussin, nyt ei huonommankaan laskupään omaava enää lähde liikenteeseen omalla autolla jos pystyy vähänkään valkkaamaan mihin aikaan on liikenteessä. Halvin lippu mitä olen välille ostanut on ollut 6,90 e/suunta. Saman verran menee kun poikkean Alvarissa tuopilla (ainakin jos maltan tyytyä yhteen).

Monopoliytiöt olivat heti Onnibussin tultua takajaloillaan, vievät heidän vähäisiä asiakkaitaan. Sehän olisi mahdoton ajatus että kalliit hinnat olisivat karkottaneet asiakkaita. VR lähti reilusti kisaan mukaan. Alelippuja alkoi löytyä juniinkin, tosin VR:n tapaan kaikki ei sujunut kuin Strömsössä. Eikä Pohjolan Liikenteen verkkokauppakaan mikään voittokulku ole. Bussiala on kuitenkin pääsääntöisesti keskittynyt ihan muuhun kuin viilaamaan palveluitaan kuntoon kun kilpailu vapautuu kokonaan ensi vuonna. Pääasiallinen agenda on ollut kiusata Onnibussia kaikin mahdollisin keinoin. Ensi vuoden jälkeen voimmekin varmaan näille sanoa "yrittäjille" että teidän on nyt aika mennä, teitä ei enää tarvita. Valitako bussi jossa on wlan ja jonne voi tilata pizzaa vai auto missä ei saa kuin kovan penkin persiin alle.

Itse luovuin omasta autosta jo pari vuotta sitten. Enkä ole oikeastaan kaivannut, ainakaan jatkuvaa laskuvirtaa ja alati nousevia polttoainehintoja. Bensa tuntui kamalan kalliilta kun se maksoi 1,40 e/litra. Nykyhinnoilla jo yhden katsastuksen hinnalla tekee pari Helsingin reissua. Tai siis sillä maksaa ne matkat, muut kulut ovatkin sitten auton pitämisen luokkaa. Toki autottomuudella on myös alkoholisoiva vaikutuksensa, ei tarvitse huolehtia ajokunnosta ja lähtöpäivänäkin voi hörpätä tuopin tai pari mbarissa.

Oma kotimaan matkailuni tuleekin varmasti lisääntymään hintojen laskun myötä. Tähän asti on saattanut olla halvempaa lentää eurooppaan kuin poiketa vaikka Tampereella. Vähän touhua jarruttaa vielä Suomen kovat hotelli- ja ravintolahinnat (jos ei veronkiertokebua lasketa ja siihen en enää mielelläni koske). Onneksi tässä maan tavan ja kartellien luvatussa maassakin sentään joskus tapahtuu edistystä.

Minä iloitsemassa edullisesta polttonesteestä vuonna 2008.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.