tiistai 30. heinäkuuta 2013

Loimaan kassa

Jo parin tonnin tuloilla Erton työttömyyskassa tulee selvästi kalliimmaksi kuin "Loimaan kassa" eli Yleinen työttömyyskassa. Mutta saako tälle rahalle jotain vastinetta?

Olet ehkä kilpailuttanut vakuutukset, sähkön, netin, matkapuhelinliittymän, valitset tarkkaan jopa minne menet hammaslääkäriin. Mutta oletko vertaillut että mitä työttömyyskassat maksavat ja mitä sillä saa?

Rahaa jokaisesta työttömyyskassasta saa tismalleen saman verran. Finanssivalvonta valvoo että kassoilla on myös rahaa maksaa korvauksia. Mitä kalliimmalla hinnalla siis saa? Saako sillä esimerkiksi modernin verkkopalvelun tai nopean käsittelyn? Ei saa.

Luulisi että kovempi maksu takaa paremman palvelun mutta ei. Maksan kyllä mielelläni enemmän jos palvelu on hyvää mutta tässä tapauksessa siitä ei ole etua. Yleisen työttömyyskassan verkkosivut ovat myös huomattavasti selkeämmät ja miellyttävämmät kuin Erton sisällötään sekavat. Verkkopalvelu näyttäisi olevan sama, mutta halvemman hinnan takia sitä on huomattavasti helpompi sietää. On muuten jännä että jollekin firmalle on pedattu tällainen mukava pikku monopoli. Palvelua ei tarvitse kehittää ja kassavirta varmasti maksukykyisiltä asiakkailta on taattu. Liekö sitä kuuluisaa "maan tapaa".

En nyt tähän hätään keksikään yhtään hyvää syytä miksi pysyä Erton työttömyyskassassa. Sieltä varmaan saisi kysymällä jonkun ympäripyörän vastauksen, mutta empä taida. Raha saa ratkaista tällä kertaa. Ja jos maksaa maksunsa itse, pääsee eroon myöskin siitä iänikuisesta laskemisesta. Ja Erton kassassa halutaan lisää asiakkaita, ni "tarttis varmaan tehrä jottai". Ammattiliittoon voi kuulua kuulumatta sen omaan työttömyyskassaan ja rahoistaan tarkka valitseekin kassansa tarkoin.

Loppujenlopuksi kun asiaa enemmän mietin, voisi ammattiliiton ja työttömyyskassan jäsenyyden "kytkykaupan" kieltää vaikka kokonaan. Kun palvelun saa valita mahdollisimman vapaasti, se luo terveempää kilpailua ja palvelu paranee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.