tiistai 23. heinäkuuta 2013

Pohjolan Liikenteen verkkokauppa

Pohjolan Liikenne vastasi kovenevaan bussiliikenteen kilpailuun omalla verkkokaupallaan ja halvemmilla vuoroilla. Valitettavasti verkkokaupan toteutus on tehty juosten kusten ja se maksaa heille asiakkaita luultavasti joka päivä.

Lue myös uudemmat juttuni Pohjolan Liikenteestä.

Pohjolan Liikenteen etusivulla on melko ikävä bugi tai feature, miten sen nyt ottaa. Jos syötät lähtöpaikaksi vaikkapa Turku ja määränpääksi Helsinki, voit saada oheisen näköisen tuloksen:

Pohjolan Liikenne ei liikennöi Turku-Helsinki välillä?

Toisin kuin nettisivu antaa ymmärtää, Pohjolan Liikenne kuitenkin liikennöi tätä väliä. Hausta saa kuitenkin luun käteen jos kirjoittaa vaikkapa pelkkä Helsinki eikä valitse mitään erityistä pysäkkiä. Järjestelmä kuitenkin hyväksyy kohteen eikä mitenkään vaivaudu ilmoittamaan että se on epäkelpo.

Hakusivulla tämä ei enää onnistu, palvelu lykkää siihen jonkun pysäkin vaikka väkisin. Useimmat tekevät kuitenkin haun heti etusivulla ja pettyneinä poistuvat kilpailevan firman verkkokauppaan. Itsellänikin meni pari kolme kertaa keksiä asia. Moni kaverinikin on langennut samaan ansaan.

Miten tällainen on yleensäkään mahdollista? Tietysti siten että sivustoa ei ole ilmeisesti testattu juuri lainkaan loppukäyttäjillä. Luultavasti sivuston tekijät ovat vain vähän testailleet sivustoa keskenään, ettei tule mitään erroreita. Sivuston toiminnassa ei välttämättä huomaa mitään vikaa jos tietää että pitää odotella pysäkkilistan aukeamista. Hitaalla yhteydellä moni ehtii kuitenkin läpätä enteriä ennen sitä.

Tässä on nyt hyvä esimerkki siitä että järjestelmä pitäisi suunnitella idioottivarmaksi. Jos jonkun asian voi munia, niin aina joku sen munii. Idioottivarmuus ei synny ilman huolellista testaamista. Ja työn tilaajankin pitäisi olla sen verran skarppina että seurataan miten palvelu toimii. Nyt se on luultavasti laitettu pystyyn ja unohdettu.

Joko asiaa ei ole vieläkään huomattu Pohjolan Liikenteellä eikä palvelun toteuttajalla tai sitten bussit ovat jo niin piukassa että asiasta ei tarvitse piitata. Vähän kyllä epäilen.

Pohjolan Liikenne

1 kommentti:

Jätä toki kommentti tai kysymys.