torstai 11. heinäkuuta 2013

Prosentti ja prosenttiyksikkö

Aika usein törmää siihen tosiasiaan että monet eivät osaa tehdä eroa prosentin ja prosenttiyksikön välillä. Mutta kun suomalaisen korkeakoulun käynyt ei viitsi tehdä eroa niiden välillä on joku vialla.

Joskus olen kysäissyt että onko kyseessä nyt prosentti vai prosenttiyksikkö. Toki jos on nukkunut peruskoulussa niin ei se välttämättä ole jäänyt mieleen. Mutta jos korkeakoulun käyneen ihmisen kommentti asiaan on "mitä välii" niin tilanne on hieman absurdi. Meillä on kuulemma maailman paras koulutus niin moinen perusasia on yhdentekevä. Toki pari huonoa koulua käytyäni olen itsekin pohtinut että kuinka huonoa se on sitten muualla. Omaa kokemusta ei ole, mutta muutamilta tutuilta olen kuullut sellaista juttua että olisi vieläkin huonompaa.

Prosentin ja prosenttiyksikön eron tajutakseen ei kuitenkaan tarvitse olla matematiikan tohtori. Valaisen asiaa yksinkertaisella esimerkillä:
Matkapuhelinvalmistaja Oy Kumisaapas AB:llä on viiden prosentin osuus älypuhelinmarkkinoista. Jos Kumisaappaan osuus nousee viisi prosenttiyksikköä eli kymmeneen prosenttiin, se on kaksinkertaistanut osuutensa eli kasvua on 100 prosenttia. Jos taas kasvua on ollut 5 prosenttia, uusi osuus on 5,25 prosenttia eli se menee kategoriaan kärpäsen kakka. 5 prosentin ja 5 prosenttiyksikön kasvulla on siis melkoinen ero.
Ihmiset tuntuvat olettavan että aina tiedetään automaattisesti mitä he haluavat tarkoittaa. Pitää kuitenkin muistaa että jotkut ymmärtävän asian niin kuin se kuuluukin ymmärtää ja silloin saattaa tulla väärinkäsityksiä.

Ihmiset puhuvat mielellään vaikka juuri 5 prosentin kasvusta mutta usein tuntuu että he eivät itsekään tiedä onko kyseessä prosentti vai prosenttiyksikkö. Kuten esimerkistä voimme huomata, suuruusluokka voi vaihtua merkityksettömästä huomattavaan. Erosta kannattaisi olla tietoinen sillä voi harhauttaa sekä itseään että muita nämä sotkemalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.