sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Pullistunut akku

Iltapäivälehden toimittaja ihmetteli iPhonen pullistunutta akkua. Se ei kuitenkaan ole uusi eikä ihmeellinen ilmiö. Tosin moni muukin asia tuntuu olevan toimittajille uusi koska niistä uutisoidaan säännöllisesti.

En nyt laita linkkiä tähän koska ko. lehti saa jutulleen varmasti muutenkin riittävästi lukijoita. Akku oli toki melko hyvin pullistunut ja pullauttanut takalasin irti mutta tätä sattuu nykyaikaisilla akuilla aina silloin tällöin. Muun muassa läppäreissä ja matkapuhelimissa. Google-hakua tehdessä Google ehdottaa hauksii esim. pullistunut akku nokia ja pullistunut akku macbook. Ja näille kavereille akkujen pullistuminen on ihan arkipäivää: Akuthan pullistuu.

Sinänsä omistamasi laitteen merkillä ei ole merkitystä sen kannalta että pullistuuko akku. Akkuja usein tekevät eri firmat kuin itse laitteita (poislukien ainakin Samsung joka toimittaa paljon muitakin komponentteja kilpailijoilleen). Normaalia akun pullistuminen ei kuitenkaan ole, se vaatii akussa olevan vian tai virheen. Akkuvalmistajia onkin joskus syytetty liian heikkolaatuisista tuotteista.

Jos akkusi pullistuu, lopeta heti laitteen käyttäminen ja vie se huoltoon tai myyjäliikkeeseen. Jos akku pullistuu itsekseen eikä sitä ole vahingoitettu, siinä on silloin virhe. Vaikka takuu olisikin jo loppunut, myyjäliike vastaa myymästään tuotteesta. Lue lisää: Virhevastuu ja takuu kuluttajakaupassa

Jos uuden akun hankkii itse, niin kannattaa muistaa että edullinen kiinasta tilattu tarvikeakku ei välttämättä ole käynyt läpi vastaavaa laaduntarkkailua kuin alkuperäinen merkkivaraosa. Myöskin asennuksessa pitää olla huolellinen että akku ei vahingoitu. Litium-akut voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Kannattaa myös miettiä kaksi kertaa ennen kuin tilaa laturin esimerkiksi eBaystä, litium-akkuja ei pidä myöskään yliladata.

Nykyakut ovat kivoja käytössä, mutta ongelmatilanteissa ne ovat ikäviä. Pidetään kuitenkin muistissa että jopa yksittäistä mallia voidaan myydä kymmeniä miljoonia kappaleita. Joka päivä ne eivät pullistu tai räjähtele. Itse en tunne ketään kelle olisi käynyt niin. Kaverilta paloi kyllä poikki Thinkpadin laturin verkkojohto viime vuonna. Näihin on tullut törmättyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.