keskiviikko 21. elokuuta 2013

Chromebookkia käpälöimässä

Google lanseerasi 2011 mielenkiintoisen tietokoneluokan, Chrome OS -käyttöjärjestelmällä pyörivät läppärit. Näitä on saanut jonkun aikaa jo ihan suomestakin.

Samsung tunnetaan omaperäisestä muotoilustaan.

Kone jossa ei haaskata resursseja ylimääräisiin ja joka ei vaadi virustorjuntaa, rekisterin eheytystä tai muutakaan ylläpitoa kuulostaa mukavalta vaihtoehdolta vaatimattomampaan käyttöön tai vaikka reissukoneeksi. Tosin Suomen hinnoittelu oli pettymys, halvin kone maksaa jenkeissä 249 dollaria ja Suomessa 299 euroa. Hinnaltaan se on siis lähellä halpisläppäreitä ja kyse oli halvimmasta mallista. 3G-malli maksaakin jo 400 euroa.

Toki voidaan ajatella että kun käyttöjärjestelmä on ilmainen eikä vaadi huimia resursseja, voidaan keskittyä läppärissä olennaisiin asioihin kuten akunkesto ja tukeva runko. Näin nimenomaan siis voidaan ajatella.

Ja koska olen Googlen palveluiden suurkuluttaja, pitihän niitä sitten mennä katsomaan. Esillepano ei Gigantissa ollut mitenkään erityinen. Koneita piti oikein haeskella ennen kuin ne osuivat silmään. Vain yksi kone oli päällä ja sekin kokeilutilassa, eli siihen ei oltu asennettu mitään. Käyttökokemus oli siis samaa luokkaa kun käyttäisi Chrome-nettiselainta.

Koneita mainostetaan myös työkäyttöön, toki sen enempiä mainitsematta mihin työhön. Esimerkiksi Googlen omaa Adwords Editoria ei ilmeisesti saa vieläkään Chrome OS:lle! Mutta ainakin tekstinkäsittely ja muut "office-hommat" hoituvat Google Driven kautta. Kuvankäsittelyynkään halpisversiot eivät taivu heikkolaatuisten näyttöjen takia. Chromebook Pixel on toki eri maata tässä asiassa mutta se maksaa jotakuinkin saman verran kuin 13" MacBook Pro Retina joka sentään pyörittää esimerkiksi Photoshoppia, Lighroomia ja Aperturea vain muutamia mainitakseni.

Chromebook Pixel

Suurimman pettymyksen tuotti kuitenkin koneiden olemus. Pinta yrittää jäljitellä kalliimpien koneiden alumiinia, mutta hopeanharmaaksi maalattu muovi tuntuu todella halvalta. Musta muovi olisi toiminut paremmin. Päällä olleen, 349 euron Samsungin, runko oli myös todella lötkö. Kone taipuili selvästi käsissä kun nostin sen pöydältä. En siis menisi povaamaan sille kovin pitkää ikää ahkerassa reissukäytössä. Markalla saa markan tavaran. Tai sitten Samsung on suunnitellut koneen kestämään taipuilua, tiedä häntä.

Jos en harrastaisi valokuvausta, menisi Chromebook kyllä reissukoneena jos runko vaan herättäisi enemmän luottamusta. Toisaalta kuten Pixel osoittaa, kun näyttö ja koneen muu olemus tehdään laadukkaasti, on hinta taas jo sitä luokkaa että ajatus kakkoskoneesta tuntuu absurdilta.

Tabletillekaan en ole oikein löytänyt lokeroa omassa elämässäni, joten tulevaisuudessakin pärjäilen varmaan edelleenkin älypuhelimella sekä nykyisellä läppärilläni. Vaikka se onkin "1,5 kiloinen järkäle".

Tutkailin samalla myös muuta läppäritarjontaa. Hopeanharmaaksi maalattu muovi kera mustien näppäimien ja ison kosketuslevyn näytti olevan kovin suosittu tyyli. Laadukkaista ThinkPadeistaan tunnettu Lenovokin oli päätynyt samaan ratkaisuun kuluttajamalleissaan. Luovuus ei siis paljoa kuki muotoilijoiden keskuudessa.

Lue myös vanha juttuni Chromebook Pixelistä.


2 kommenttia:

Jätä toki kommentti tai kysymys.