maanantai 12. elokuuta 2013

Hyvät ja halvat modeemit

Kenkkuileva wlan-puoli meni jo uusiksi mutta modeemiosakin alkaa pikkuhiljaa käyttäytyä epävakaasti. Lueskelin netistä aiheesta ja aika masentavaa tekstiä sieltä tuli vastaan.

Halvoista modeemeista löytyy monelaisia kauhukertomuksia. Ja löytyyhän sellainen itseltänikin, alkuperäinen Telewellin laitos oli Soneran myyjän mukaan juuri oikeanlainen ADSL2+ laite (ja hänellä itselläänkin oli sellainen, luonnollisesti), mutta sen sai resetoida harva se päivä ja luvattu 24 megaa jäi saamatta, hyvänä päivänä se antoi 10, normaalisti kahdeksan tienoilla. Uudella TP-Linkillä pääsikin sitten heittämällä 15 megan nopeuteen ja se toimi ongelmitta pari kolme vuotta.

Vaan halvat modeemit ovat juuri sitä mitä hinnalta voi odottaa. Ei näytä olevan kovin harvinaista että laite on finaalissa parin kolmen vuoden välein ja ohjelmistotkin on tehnyt koodaamaan koulutettu kolmisormimangusti. Netissä oli monta hauskaa tarinaa miten modeemien elinikää on pyritty parantamaan esimerkiksi korokejaloilla tai asentamalla niihin lisätuulettimia. Ilmeisesti halvat komponentit eivät kestä lämpöä. Sinänsä kondensaattori voi kestää vuosikymmeniä jos se on laadukasta tekoa. Kolmenkympin laitteessa tuskin on.

Lähdin siis etsimään sitä vähän parempaa modeemia mitä ei tarvitsisi vaihtaa joka toinen vuosi. Zyxelit, A-Linkit, Telewellit ja muut saivat lähes poikkeuksetta huonot arviot käyttäjiltä mutta saksalainen Fritz!Box (jestas mikä nimi) tuntui olevan monien mieleen. 5 vuoden takuu ja helppokäyttöiset ja monipuoliset ohjelmistot, kuulostaako hyvältä? Toki mutta hyvä on hintakin, mallit vaihtelevat 100 ja 200 euron välillä riippuen ominaisuuksista. Toki jos laitteen elinikä on selvästi pidempi, se ei tulekaan enää niin kalliiksi. Ja jo se säästää hermoja niin silloin arvo alkaa olla jo mittaamaton.

Fritz!Box on kyllä melko ufon näköinen.

Suomessa niitä ei vain tahdo olla tarjolla, esim. Jimm'ssillä ovat varastosaldot nollilla. Tulossa kuulemma kuitenkin olisi. Tämä liittyy varmasti siihen perisuomalaiseen kulttuuriin että pitää aina ostaa halvinta, varsinkin kun modeemissa ei välttämättä pysty ihan perustietojen perusteella päättelemään että onko se hyvä, huono vai hyvin huono. Perusominaisuudet tuppaavat olemaan aika samat. Itse taidan kuitenkin pistää pelimarkkani Fritziin.

Lähinnä pohdittavaksi jää että myynkö Airport Expressini pois ja ostan huippumallin 7390 jossa on yhtäaikainen 2,4 ja 5 GHz wlan vai tyydynkö edukkaampaan malliin ja tökkään Airportin siihen jatkoksi.

Näyttää taas siis siltä jos haluaa sekä halvan että hyvän, on ostettava molemmat. Joskus ennenkin päässyt käymään niin...

1 kommentti:

  1. Itse käytin yli 5 vuotta samaa Zyxelin P-660HW boksia. Aivan loistava. :) Vaihtui pelkkään TimeCapsuleen vasta siinä vaiheessa, kun seinästä tulee suora letku ilman adsl-boksitarpeita.

    VastaaPoista

Jätä toki kommentti tai kysymys.