perjantai 2. elokuuta 2013

Marimekko kyllästyttää

Kopiointikeskustelu Marimekon yllä velloo kovana. Puhutaan asiaa ja asian vierestä. Minun mielestäni Marimekko ei kuitenkaan brändinä ole ollut muutenkaan kovin kiinnostava enää aikoihin.

Marimekko on kaikkialla, lähes joka kodista löytyy jotakin. Kaikki sen tietävät ja tuntevat. Vähän kuin Ikea mutta kalliimpi. Äitini ostaa Marimekkoa. Kun keräät tarroja K-Kaupan kassalla, saat ostaa halvemmalla Marimekkoa. Sain tädiltäni joululahjaksi siten hankitut lakanat. Se lienee ainoa Marimekko-tuotteeni, kaapissa piileskelevä Mariskooli taitaa olla nimestä huolimatta Iittalaa. Se on sentään ihan rehellisesti kopio.

Marimekko on ehkä japanilais- tai saksalaisturistista eksoottista, mutta suomessa se on arkipäivää. Marimekosta tuli tylsä kauan sitten. Brändiä ei ole myöskään onnistuttu kehittämään eteenpäin, nojataan klassikoihin mutta muuten paukut ovat lopussa. 10 vuotta sitten Unikkoa yritettiin työntää jopa television kuoriin, mutta ei se muovinen perustöllä siitä kaunistu. Lisäksi vaalea ja värikäs kuori häiritsee katselua.


Nykyään saa luonnollisesti (kiinalaisia?) iPhone-kuoria mutta iPhonekin on nykyään tylsä. Isällänikin on sellainen (uudempi kuin omani). Miksei Nokia ole ostanut malleihinsa Marimekon kuosia? Siksi koska Nokia tavoittelee käyttäjikseen nuoria aikuisia, ei heidän vanhempiaan, edelläkävijöitä eikä perässähiihtäjiä.

Sellainen on muuten ällöä että koko sisustus on toteutettu juuri vaikkapa Marimekolla. Toki tuotteet sopivat hyvin yhteen, mutta missä on mielikuvitus ja persoonallisuus? Mieluummin vaikka kaikki sitten Ikeasta, sitä voidaan ainakin perustella edullisuudella. Itse tykkään yhdistellä designiä, kirpputoria, kitcshiä ja vaikka sitä Ikeaakin. Tylsäkin esine voi näyttää kiinnostavalta sopivassa ympäristössä. Ja tietysti toisinpäin. Klassikot ovat turvallisia mutta liikaa käytettynä ne kertovat mielikuvituksen köyhyydestä.

Mutta Marimekolla on nyt eräpallon paikka. Se voi joko upota syvemmälle suohon tai nousta kuten Feeniks-lintu. Suomalaisen firman ollessa kyseessä vähän pelkään jälkimmäistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.