torstai 29. elokuuta 2013

Skootterikauden avaus

Skootterikausi alkoi tänä vuonna vähän samoihin aikoihin kuin se viime vuonna loppui. Ehdin kuitenkin ajella lähes koko viime kesän ennen kuin ranskattareen iski mystinen sähkövika. Nyt se lähti viimein korjaukseen.

Nuorena minulla ei ollut koskaan skootteria tai muuta mopoa, joten pitihän sellainen sitten viime vuoden keväällä saada. Aluksi himoitsin vähän vanhempia laitteita, peltikuorista Vespaa tai Suzuki Lovea. Vanhat Vespat ovat kuitenkin yleensä vähintään 80 kuutioisia ja minun ajokortissa eivät kirjaimet riitä sellaisen voimanpesän ajoon. Loveen näyttää taas olevan hankala saada osia.

Harkitsin myös uutta, kiinanmaalta kotoisin olevaa, retroskootteria, mutta skootterifoorumi on puolillaan niiden teknisiä ongelmia käsitteleviä aiheita. Ne ovat myös yleensä nelitahtisia ja kulultaan melko laiskoja. Päädyin sitten kompromissiin, vuoden -96 Peugeot SV50 -malliseen vihreään ranskanihmeeseen. Tavallaan sekin on jonkinasteinen klassikko, se esiintyy Joe Bar Team -sarjakuvassa.

Pierre Leghnome & Peugeot SV50

Laite ei ollut ihan uudenkarhea, mutta kilometrejä oli mittarissa vain 10 000. Kaikennäköistä käytönjälkeä toki löytyi, edellinen omistaja oli eläkeläismies joka oli käynyt sen kanssa sienimetsässä. Mukaan tuli 2 kypärää ja tavaraboksi joka ilmeisesti on alunalkaen kuulunut tuulilasin kera Executive-varusteluun. Aluksi ajattelin poistaa tuulilasin heti alkuunsa, mutta kevät ja kesäkin olivat sen verran kylmiä että se sai jäädä. Ja loppukesästä meno sitten hyytyi sähkövikaan. Siihen asti laite olikin kulkenut sutjakasti, käynnistyvyyskin tuli kuntoon kun vaihdoin tulpan ja sääsin kaasutinta.

Keväällä oli vähän muita menoja, joten skootterin huollattaminen jäi siltä osin. Nyt se lähti kaverilleni korjattavaksi. Ajelin sen pelipaikalle kuolemaa huutavasta vilkkureleestä huolimatta. Toivottavasti ehdin vielä ajella hetken ennen kuin sen saa laittaa talviteloille. Turussahan en sitä juurikaan tarvitse, mutta alun perin ostinkin sen sillä ajatuksella että säilyttäisin sitä Salossa isovanhempieni luona ja ajelisin sitten siellä aina kun tarve. Salossa on pitkät välimatkat ja olematon julkinen liikenne.

Ranskanpulla oli tänään sen verran sotkuinen, että en viitsinyt ottaa kuvaa, tässä pari vanhaa:

Ostoiltana tankilla.

Oli sen verran kylmä keli että pysähdyin lämmittelemään.

Ilmansuodattimen putsaus edessä.

Käy ja kukkuu.

Melkein kaikki toimii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.