keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Beresford TC-7510

Vanha Lindy Daccini alkoi reistailemaan ja päätin siirtyä samalla asteen verran ylemmälle tasolle hifipuun oksistossa. Pohdinnan jälkeen arvontanoppa osui monipuoliseen Beresford TC-7510 dacciin.

Paketin toimittanut PostNL ei taida olla maailman halvin, nopein eikä luotettavin laitos, mutta dac saapui tänään vihdoin perille. Paketti oli valkoinen ja mitäänsanomaton, mutta asiallinen. Sisältä paljastui pari A4-arkkia, virtalähde johtoineen, sininen toslink-kaapeli ja tietysti itse dac. Alunperin tilaamani TC 3618 -kaapeli oli loppu joten se vaihdoin sen TC 3610 -malliin. En kylläkään usko sillä olevan vaikutusta mihinkään suuntaan.

Beresford TC-7510

TC-7510 on karun näköinen mutta asiallista tekoa. Se on selvästi kasattu laadukkaista osista. Äänenvoimakkuuden säädinkin on tukeva ja pyörii notkeasti. Laatikon tarrasta päätellen laite on tehty Taiwanissa. Toisaalta se ei ole ihme edullisen hinnan huomioon ottaen. Ehdottomasti hintelimmän tuntuinen osa vakiovirtalähde. Se kuulemma kannattaisikin vaihtaa parempaan. En ymmärrä sähköasioista kovinkaan paljoa, mutta parissakin paikkaa suositeltiin Maplinin virtalähdettä joka maksaa alle 40 puntaa.

TC-7510:n virtalähde

Laitteessa on neljä digitaalista sisäänmenoa joista itselläni tulivat käyttöön molemmat optiset. Isoveljessä, TC-7520:ssa on toinen optinen korvattu usb-liitännällä. Hieman omituista koska ainakin omista laitteistani saa yleensä ulos vain optisen. Ainoa laite missä oli vain koaksiaalinen liitäntä oli entinen Maranz CD4000 -cd-soittimeni. Pitäisi laittaa mailia ja kysäistä. Asiakaspalvelu vastailee ihan mukavasti ja yhteyden saa vaikka ihan itse pääsuunnittelijaankin. Toisaalta pikkufirmalle on arvokasta kuunnella palautetta ja parantaa tuotettaan. Matkan varrella tähänkin laitteeseen on tehty useita parannuksia.

TC-7510 liitännät

Kytkin esivahvistimeni kiinteätasoiseen (fixed) ulostuloon. Voisin ohjastaa Geneleccejäni myös pelkällä Beresfordilla jos en omistaisi levysoitinta. Elektroniikka-velho osaisi kyllä varmaan tehdä koaksiaalisten liitäntöjen tilalle analogiatulon, mutta minusta ei kyllä taida olla siihen puuhaan. Laitetta on suhteellisen helppo modata ja siihen löytyy valmiitakin ohjeita kuten Mod 21. Annetaan laitteen nyt kuitenkin olla sellainen kuin Stanley Beresford sen ajatteli.

Ei ollut varsinaisesti suuri yllätys että ero vanhaan ei ollut tajuntaa räjäyttävä. Olihan sekin jo ihan asiallinen pikku dac. Alempi keskialue tuntuisi kuitenkin olevan mehevämpi ja tilantuntu aavistuksen parempi. Ja tuo alakeskialue tekee soundista napamman. Ensipuraisut otin Spotify Premiumilla dacceja vaihdellen. Kyllästyin kaapelien vaihteluun ja siirryin testaamaan Xbox 360 -pelikonsolia. Tällä kertaa vaihtelin Beresfordin ja boxin oman analoogisen äänilähdön kautta. Koe-eläimenä toimi Borderlands 2. Tälläkin kertaa soundi sai vähän lisää napakkuutta. Eron olisi voinut toki kuvitella olevan isompi koska boxin analoginen ääni ei ole kaiketi kovin häävi (tosin peittoaa Sony Braviani mennen tullen). Toisaalta pelien äänetkään eivät taida olla mitään hifiluokkaa muutenkaan.

Kuuntelin vielä vähän aikaa iTunesilla rippaamiani cd-levyjä, en kuitenkaan enää jaksanut alkaa näpräämään kaapelien kanssa. Cd-soitinta en tällä hetkellä omista ja möykkäävä Xbox ei innosta niitä kuuntelemaan. Pitääpä ripata töissä pari levyä Applen lossless-muotoon. Kuulokeliitäntäkin jäi kokeilematta koska en löytänyt tähän hätää sopivaa adapteria. Hienomman sinisen ja Clas Ohlssonin perus-optisen kaapelin eroja en taida lähteä metsästämään laisinkaan.

Vaikka järisyttävät elämykset jäivätkin kokematta, laite ei ole missään nimessä pettymys vaan laadukas paketti hintaansa nähden, toimituskuluineen sen saa reilulla 150 eurolla. Ja ainakin kovien hifistien mielestä laitteet pitää ajaa sisään, eli saattaahan se vielä tuostakin parantua.

Erityisen kiinnostava TC-7510 on mikäli omistaa tai aikoo hankkia laadukkaat aktiivikaiuttimet ja omistaa vain digitaalisia äänilähteitä. Konsolit ja Blueray-soittimet saa kierrätettyä television kautta joten toinen optinen jää vapaaksi jollekin ei kuvaa tarvitsevalle äänilähteelle.

Hifilaitteiden kanssa on mukava puuhastella ja jos pitää pään kylmänä ja käyttää järkeä, rahaakaan ei pala tuhansia euroja. Pari vuotta olin tyytyväinen laitteistooni, mutta nyt Pandoran lipas näyttää olevan taas auki ja tekisi mieli vaihtaa numeroa suuremmat kaiuttimet. Suunnittelin ensin hankkivani tuoreet Genelecin G Two -kaiuttimet mutta ForMi-koteloinen Genelec M030 on pykälää isompi ja kappalehinnaltaan halvempi. Niitä mainostetaan myöskin ekologisiksi. Varustelu riittää omaan käyttööni mainiosti. Nykyiset 6010A:t on kyllä onneksi helppo myydä eteenpäin mutta jokusen satasen saa kyllä laittaa väliin. Mutta katsellaan sitä sitten ehkä keväämmällä.

Genelec M030

edit: Nyt kun laitetta on käytetty jonkun aikaa, tuntuisi soundi hieman lämpimämmältä. Saattaa toki olla ihan psykologista, kuulo ei ole aina niin subjektiivinen aisti. Toisaalta voihan noissa komponenteissa tapahtua jonkinlaista sisäänajatumistakin?

12 kommenttia:

 1. Hello Ville I had a few comments with you comment.
  1) I told you in advance that the optical cable TC 3618 was sold out and only had the blue TC 3610. I have also sent a photo of it and you have agreed to buy. Cheaper TC 3610 self
  2) The original invoice with the correct prices I put inside the box to prevent. Possible problems with customs

  Buyers say the DAC a few days to "burn in" before it works optimally.

  The rest is your honest and good comments.

  Best Regards,

  John Soekhnandan
  www.beresford-dac.nl

  VastaaPoista
 2. Hei Ville Minulla oli muutamia huomautuksia kommentoit.
  1) Sanoin etukäteen, että optinen kaapeli TC 3618 oli loppuunmyyty ja oli vain sininen TC 3610. Olen myös lähettänyt kuvan siitä ja olet suostunut ostamaan. Halvempi TC 3610 itse
  2) alkuperäisen laskun kanssa oikea hinta laitoin laatikon sisällä estämiseksi. Mahdolliset ongelmat tullin kanssa

  Ostajat sanovat DAC muutaman päivän "polttaa" ennen kuin se toimii optimaalisesti.

  Loput on rehellinen ja hyviä kommentteja.

  Ystävällisin terveisin,

  John Soekhnandan
  www.beresford-dac.nl

  VastaaPoista
 3. I was not complaining about the cable. Just mentioned that it was different one than I told earlier. Truly I don't believe that there's any difference with those cables.

  That's a misunderstanding so I'll correct the post later today.

  Ei ollut tarkoitus valittaa kaapelista vaan ilmoittaa että se oli eri kuin mitä mainitsin alkuperäisessä postauksessa.

  Kyseessä on väärinymmärrys ja korjaan tekstiä tänään.

  VastaaPoista
 4. Moi,

  Onko tämä dacci sinun käytössäsi jumiutunut? Minulla oli muutama vuosi sitten tällainen samanlainen ja aika ajoin se lakkasi toimimasta. Toimintakyky palautui kun käytin virrat pois päältä. Luovuin omastani joskus v. 2009, mutta nyt on alkanut tuntua siltä, että täytyy hankkia uusi samanlainen.

  VastaaPoista
 5. Ei ole jumiutunut, laite on käytännössä koko ajan päällä.

  Sulla oli ilmeisesti vanhempi variaatio tosta, näihin on tehty muutoksia aina silloin tällöin. Ehkä ongelma on korjattu.

  VastaaPoista
 6. tervehdys, luin tekstisi, oli erittäin mielenkiintoinen, olin juuri ehtinyt tilata ko laitteen ilmeisesti samasta paikasta. mainitsit että virtalähde on melko heppoinen, voisitko suositella jotain yksittäistä virtalähdettä, mieluummin kotimaasta saatavaa, ellei niin nettikaupoista, kaikki 12 voltin laitteet eivät varmaan ole yhtä hyviä tälle. terv pekka

  VastaaPoista
 7. Itse hra Beresford kirjoittaa näin: The one I ship with the TC-7510 is a regulated version that works on anything between 90V to 260V. However, a regulated linear power supply of at least 300mA and not more than 15V off load gives better bass handling ability and a fuller sound.

  Valitettavasti linkki on mennyt vanhaksi, mutta www.maplin.co.uk löytyy monenlaisia virtalähteitä. Kotimaisesta tarjonnasta en tiedä, mut noilla spekseillä voi lähteä kyselemään alan liikkeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaivelin vähän verkkohistoriaa, L11BQ on tuotekoodi sille Maplinin virtalähteelle mitä Beresford ehdotti.

   Poista
  2. valitettavasti maplin ilmoittaa ettei toimita suomeen, kiitos kuitenkin tiedoista. p

   Poista
  3. tiedoksi kaikille, kyseinen muuntaja löytyy clas ohlssonilta hintaan 42,5 eur.

   Poista
 8. Tämä laite kannattaa kytkeä ehdottomasti sillä säädettävällä (variable) lähdöllä, tuossa oli ainakin minun kokoonpanollani huomattavasti parempi äänenlaatu! Muistaakseni jostain luin että tuon outputin takana on vahvempi vahvistin tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samansuuntainen havainto minulla. Variable-lähtöä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Minulla tuo on nyt variablesta liitettynä vahvistimen pääteottoon, jolloin etuaste on ohitettuna. Kelpo dac kaiken kaikkiaan!

   Poista

Jätä toki kommentti tai kysymys.