keskiviikko 18. syyskuuta 2013

iOS 7 ja iPhone 4


Vaikka ei olekaan kovin järkevää asentaa uutta käyttöjärjestelmää heti kun se on saatavilla, niin pitihän se taas ihan kokeilumielessä ladata. Ja ilmeisesti aika moni muukin teki niin koska Applen serverit olivat perinteisesti kyykyssä. Puoli kymmenen aikoihin asennus lopulta onnistui.

iOS 7.0

En ole ollut kovinkaan innostunut uudesta iOS 7 -käyttöjärjestelmästä. Sen ulkoasu on jotenkin keskeneräisen oloinen, luettavuus paikoin heikompi kuin vanhassa eikä mitään kovin ihmeellisiä uudistuksia ollut luvassa. Kiinnostavimpana ehkä Control Center. Sen myötä myös taskulamppuohjelma  iTorch joutaa roskakoriin. Enemmän odottelenkin OS X 10.9 Mavericsia. Sen aikataulusta ei taida olla vielä mitään tarkempaa tietoa muuta kuin että lähiaikoina.

Control Center

Asennus meni perinteiseen tapaan, tosin se piti tehdä iTunesin kautta, huomenna olisi varmaan toiminut paremmin. Asennuksen jälkeen uusi käyttis esitteli itsensä, ilmoitteli sitä sun tätä ja kyseli vähän lupia. Ja tapojeni mukaan kävin asetukset läpi mutta eipä sieltä mitään erityisen ihmeellistä löytynyt. App Store pyysi lupaa päivittää ohjelmat automaattisesti, se onkin hyvä ominaisuus. Päivityksiä tulee välillä rasittavan paljon.

Uudistuneesta ulkoasusta huolimatta käyttö on aika lailla samanlaista kuin ennenkin. Tämä on hyvä asia siinä mielessä että ihmiset eivät ole kovin innokkaita omaksumaan uusia juttuja. Esimerkiksi Microsoftin Windows 8 hermostutti käyttäjät, toisaalta kyllä ihan syystäkin.

Control Center toimii odotetusti, siinä ei tullut yllätyksiä. Uudistettu Notification Centerkin vaikuttaa olevan ihan ok. Vanha nelonen ei ole ehkä enää kaikkein ripein laite yhdellä suoritinytimellään mutta iOS 7 pyörii kyllä käytettävästi. Joissakin siirtymissä on lievää nykimistä mutta välillä uusi versio vaikuttaa jopa edellistä ripeämmältä. En tehnyt puhdasta asennusta vaan annoin asentaa ihan vanhan päälle. Mitään hyllyviä taustakuvia ei nelosessa nähdä ja hyvä niin, en usko niistä olevan iloa. Puhelimen ikä ja teho huomioon ottaen seiskaversiossa ei ole valittamista suorituskyvyn suhteen. Edellinen älypuhelimeni ei ollut näin sutjakka edes uutena. Kamera vaikuttaisi toimivan hämärässä jotenkin paremmin, pitää tutkia asiaa lisää. Akunkesto jää vielä nähtäväksi.

Tsekkasin ohjelmat läpi, niissäkään ei ollut uuden ulkoasun lisäksi mitään kovin ihmeellistä. Paitsi Safari. Safari on kiva. Sivut aukeavat sutjakasti ja koko ruudun tila toimii muuten hyvin mutta osoitepalkki tulee välillä vähän turhan herkästi esille. Ruudun kääntökin toimii hienosti. Lopetin aikoinaan Chromen käytön koska se oli hitaampi ja raskaampi, nyt ei tee enää mieli edes kokeilla. Ennen päivityksen julkaisua App Store oli pullollaan päivityksiä missä lupailtiin iOS 7 -yhteensopivuutta ja osa ohjelmista on nyt myös uuden ilmeen mukaisia. Menee kuitenkin hetki ennen kuin visuaalinen ilme alkaa olla yhdenmukainen.

Kokonaisuutena päivityksestä jää vähän ristiriitainen mielikuva. Jossain kohtaa iOS 7 on ruma ja jossain ihan ookoo. Vanha nelonen jaksaa vielä puuskuttaa, Apple ei hylkää laitteitaan yhtä herkästi kuin Android-valmistajat tapaavat usein tehdä. Ulkoasua lukuunottamatta uudistukset ovat ihan hyviä joskaan eivät maailmaa mullistavia. Toisaalta, vanhakin ajoi asiansa mainiosti. Tässäkin suhteessa älypuhelimet alkavat olla jo aika kypsiä tuotteita.

Kannattaako siis päivittää? Minusta kannattaa, myös vanhempien laitteiden omistajien. Ulkoasuun tottuu luultavasti nopeasti. En ole kuullut vielä mistään suuremmista ongelmista päivitysten kanssa, mutta viisaampi odottaa vielä hetken. Kiirettä ei ole.

edit: lisätty kuvia Safarista

Safari iOS 7:ssa.

iOS 7 & Safari full screeninä.

Osoitteen syöttäminen ja pikalinkit, Safari & iOS 7.

edit: Joillakin on ollut ongelmia iMessages -palvelun aktivoinnissa. Itselläni homma sujui hyvin mutta jos et ollut niin onnekas, kokeile näitä iGeegsBlogin ohjeita.

4 kommenttia:

 1. Hei pistäisitkö ruutukaappauksen Safarista? Kiinnostaa tietää miltä se näyttää, eikä missään näy vielä kuvia.

  VastaaPoista
 2. Moikka ! Itse en tykkää tästä iOS7 ollenkaan.. Oisitko tietoinen voiko vanhaa ulkoasua palauttaa mitenkään ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei valitettavasti onnistu enää ainakaan helpolla.

   Poista

Jätä toki kommentti tai kysymys.