tiistai 17. syyskuuta 2013

Kannattiko ostaa halpaa?

Sanotaan että jos haluaa hyvää ja halpaa, pitää ostaa molemmat. Ja usein tuleekin halvemmaksi ostaa heti se hyvä. Se pitää usein vain oppia kantapään kautta. Ostin pyörään halvat polkimet ja kalliiksihan se tuli.

Korjailin pyörääni joskus kesällä 2009, polkimen laakeri huusi kuin viimeistä päivää. Hain siihen jostan tyyliin Prismasta uudet, halvat polkimet ja matka jatkui. Ei tosin kauaa kun muutin takaisin Turkuun ja pyöräily jäi. Nyt tänä kesänä kaivoin pyörän taas esille.

Tänä aamuna huomasin että toinen poljin oli vääntynyt. Ilmeisesti se oli ollut vääntymään päin jo jonkun aikaa koska olin pari kertaa onnistunut lyömään kantapääni ketjusuojaan.

Kotona sitten yritin irrotella poljinta ja tottakai se napsahti poikki. Metalli vaikutti olevan melko pehmeää, eli se olisi mennyt jossain vaiheessa ajossa poikki jos en olisi tehnyt mitään. Polkimet kestivät siis reilun kesän verran, 2009 ei tullut paljoa ajeltua muutenkaan. Halpa poljin tuli kalliiksi, polkimien lisäksi saa ostaa uuden kammen tai koko pyörän. Samalla rahalla saa Ekotorilta jo kokonaisen fillarin. Hyvällä tuurilla löytyy vastaava jolloin nykyinen kävisi varaosiksi.

Halpaa muttei hyvää.

Aikoinaan minulla oli Tunturi Downtown jonka ajoin ihan loppuun. Laakerit, rattaat, jarrut, kaikki olivat lopussa ja korjaus olisi maksanut melkein uuden verran. Pyörä päätyi metallinkeräykseen. Alkuperäisten muovipoljinten tilalle olin vaihtanut siihen metalliset maastopyörän polkimet jotka olin saanut käytettynä serkultani. Jäljistä päätellen ne olivat saaneet monenlaista osumaa mutta ajoin niillä siitä huolimatta tuhansia kilometrejä. Ne olisivat menneet vielä varmaan hyvin Kulkurissanikin.

Tässä tuli siis taas hyvä esimerkki että aina ei kannata säästää. Halpa osa ei pelkästään rikkoutunut itse vaan sen takia pitää todennäköisesti vaihtaa toinen, kalliimpi osa. Ellen sitten saa porattua jämää pois kammesta ja kierteet ovat vielä ehjät. Pitää tutkia huomenna. Jos metalli on riittävän sohloa, niin saattaa onnistuakin.

Mutta kyllä kannatti säästää, eikö vain? Nykyään tehdään ihan liikaa kertakäyttölaatuista kamaa jota pöhköt ihmiset sitten ostavat, ku halvalla saa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.