tiistai 24. syyskuuta 2013

Koska kannattaa päivittää?

New Yorkin poliisi kampanjoi sen puolesta että ihmiset päivttäisivät iPhonensa mahdollisimman nopeasti uuteen iOS seiskaan. Toisaalta aikainen lintu kohtaa joskus ongelmia ja muuttuu sitä myöden vihaiseksi linnuksi. Mutta koska on sopiva aika päivittää?

Päivityskulttuureissa on eroja. iOS:n käyttäjät ovat nopeita omaksumaan uudet käyttöjärjestelmäversiot kun taas työpöytä-Windowsin kotikäyttäjät saavat uuden version yleensä uuden koneen mukana (tämä on toki myös hinnoittelukysymys). Isot organisaatiot ovat sitäkin hitaampia, jos lukee teknologiauutisia,  vaikuttaa siltä että monilla on siirtymä käynnissä vasta XP:stä seiskaan vaikka kasikin on ollut markkinoilla jo tovin. Vistasta hypättiin monessa paikkaa kokonaan yli.

Pienet tietoturva- ja bugikorjaukset kannattaa yleensä asentaa suhteellisen ripeään tahtiin, mutta isompia siirtymiä kannattaa miettiä tovin. Ensimmäiseksi kannattaa katsoa peiliin ja pohtia oletko sitä sorttia joka heittää laitteen seinään heti ensimmäisen vastoinkäymisen kohdalla vai googletatko ratkaisut käden käänteessä. Toki kaikkiin ongelmiin ei edes löydy ratkaisua heti. Jos laite on sinulle elintärkeä, voi olla syytä odotella vähän aikaa. Itse päivitin iPhonen heti lähinnä sen takia että saan siitä juttua aikaiseksi. Ei se enää ensi viikolla olisi ketään kiinnostanut. Mac OS X:n päivityksiä testailen ensin kotikoneella ennen kuin asennan työkoneelle. Kloonaan myös aina levyn joten on helppo palata tarvittaessa vanhaan.

Monet pitävät nyrkkisääntönä että uudelle käyttöjärjestelmäversiolle pitää ilmestyä yksi tai kaksi päivitystä ennen kuin sen asentaa. Se onkin hyvä perussääntö, silloin on yleensä suurin osa ongelmista saatu ratkaistua. Jos et jaksa pohtia asiaa sen enempää, kannattaa ottaa tämä sääntö käyttöön. Ei ole mikään kiire päivittää vielä esimerkiksi iOS seiskaan, osa ohjelmistakaan ei ole vielä valmis siihen. Ainakaan ulkoisesti. Uutuudenviehätys toki laantuu nopeasti.

Laitteita kannattaa kuitenkin yleensä päivittää uudempiin versioihin. Ominaisuudet lisääntyvät ja käytettävyys paranee. Toki poikkeuksiakin on, esimerkiksi Windows Vista ei saanut koskaan kovin suurta suosiota lukuisten ongelmien takia. Sovelluskehittäjille olisi kuitenkin parempi ettei ohjelmia tarvitsisi testailla kovin monessa eri versiossa. Alustoista Android on tällä hetkellä pahiten pirstoitunut. Androidissa käyttäjän ei kuitenkaan välttämättä tarvitse huolehtia päivityksistä, sillä valmistaja saattaa lopettaa jo alle 2 vuotta vanhan puhelimen tukemisen ja päivitysten toimittamisen. Puhelimen ostajan kannalta se on vähän ikävä juttu.

Itse pidän yleensä laitteeni ja ohjelmani suhteellisen tuoreissa versioissa. Se toki saattaa vaatia vähän perehtymistä. Pyrin kuitenkin tuntemaan työvälineeni ja pitämään ne hyvässä toimintakunnossa. Hidastelevia ja jumittavia laitteita siedän huonosti. Vaikka ei olisikaan innostunut päivittämään heti uusimpiin versioihin, ei kannata myöskään jämähtää ikivanhoihin systeemeihin. Se kostautuu viimeistään silloin kun on pakko siirtyä uuteen järjestelmään, mitä useampi versio jää välistä, sitä todennäköisemmin sormi menee uuden kanssa suuhun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki kommentti tai kysymys.